2 Komentara

Takosi sa lososom za čisto zadovoljstvo

Fb-Button

takosi sa lososom

„Šta je bilo?“, čula sam kako je pita onim roditeljskim ohrabrujućim glasom, dok sam nam spremala kafu u kuhinji.

„Hej, šta se desilo?“, ponovio je sada uznemireno.

Utrčala sam u sobu i videla ga kako je drži u naručju.

„Samo je pala, iz čista mira“, objašnjavao mi je vidno uzbuđen.

„Hej, bejbi, šta se desilo?“, pitala sam nežno, pokušavajući da skupim sve neurone smirenosti rasute po mom mozgu.

Disala je kao da istrčava sprint. U očima sam joj videla da je mislima na nekom drugom mestu. Jauk, dug, taman i iskren oborio me je na pod, ščepao mi i izgužvao srce u trenu.

„Ljubavi, ljubavi…“, ponavljala sam bespomoćno, mazeći je po glavici.

Mentronom njenog daha otkucavao je ritam naših unezverenih misli. Sekunde su se vukle kao prebijene. Posle nekoliko minuta sve je bilo kao da nije bilo ništa.

Narednih dana smo obilazili specijaliste i laboratorije. Šerlokovski smo pratili tragove novih napada, svaki put otkrivajući novu varijablu. Prva nagađanja su naložila strogu dijetu i još strože mirovanje. U tanjiru više nije bilo njene omiljene hrane, grickalice kojim smo obeležavali dnevne trenutke posebne sreće zaturene su u dno fioke, poziv na igru smo stavili na ignore.

Napadi su postali sve iznenadniji i učestaliji. U njenim pametnim okama samotno je stajalo pitanje: zbog čega me više ne volite?

„Vaš pas je zanimljiv slučaj, a kad vam veterinar kaže da je nešto zanimljivo, to znači da nije dobro“, govorio je ozbiljno kardiolog sa najboljom reputacijom u gradu, pripremajući nas za svoj nalaz.

Osećala sam kako mi se ispod maske lice nekontrolisano krivi.

„Tumor na srcu… kkkhhhhh…. Još 6 meseci bez bola… šššššššššš… stavite je pod stakleno zvono… cccssss…“ Tutnjalo mi je u glavi, a reči stručnjaka smenjivale su se sa šumom i bukom, kao u nekom prenosu programa u kojem veze ne rade najbolje.

Stajala sam nad crtežom njenog srca, pokušavajući da smislim šta sve treba da pitam.

„A hrana? Da li treba i dalje da bude na dijeti?“

„Vaš pas je onkološki bolesnik. Dajte joj da jede ono u čemu uživa.“

Kod kuće sam joj dala činiju njenih omiljenih granula. Gledajući je kako ih halapljivo usisava, ridala sam skrhana tim iznenadnim ograničenjem našeg preostalog zajedničkog vremena. Sutradan smo kuću namirisali pilećom supom, čašćavajući je tri puta dnevno najvoljenijom hranom iz „mamine“ kuhinje. Sinkope (u međuvremenu smo naučili da se tako zovu njeni napadi) su nas sve češće preskakale. Svaki mirno provedeni sat se činio za milimetar više neprocenjivim od prethodnog. Pomislila sam: „Oh kakav Return On Pleasure se ovde desio. Samo malo hrane u kojoj uživa donela nam je 36 časova manje brige i novo pitanje  u njenim očima: kad ćemo da se igramo.“

A mi? Mi smo, što Arsen kaže, između sreće i tuge. Računamo naš skor na Return on Pleasure u poslednjih 12 godina koliko nas je naša devojka blagodarila svojom dušom. Sa svakim novim satom rezultat je veći i veći.

O receptu

Takosi sa lososom se visoko kotiraju na listi jela koja se spremaju za tren, a istovremeno pružaju veliko zadovoljstvo. Da budem iskrena, meni je uglavnom tako sa takosima, svaka varijanta koju sam spremala je bila sjajna. Pogledajte i ove recepte:

Takosi sa salsom od ananasa

Riblji takos sa salsom od manga

Fileti lososa se mariniraju u pasti od sečuanskog bibera, kumina, dimljene začinske ljute paprike i soka od limuna. Sečuanski biber je sada lako dostupan u kineskim supermarketima ili u specijalizovanim radnjama za prodaju začina i vrlo je specifičan po limunkastoj aromi, ali još više po specifičnoj ljutini koja pravi osećaj trnjenja u jeziku. Ako ste osetljivi na ljuto, stavite manje bibera, ali probajte da ga ne preskočite.

Znate da sam veliki ljubitelj začina i začinskog bilja. Zbog toga je biljna salsa sjajan, osvežavajući dodatak. Nama je ostalo malo, pa smo je sutradan jeli uz biftek i baš je bilo dobro.

Koristila sam kupovne tortlje, s tim što ih ja opsečem da budu manje, prečnika oko 15 cm. Tako mi ovi takosi sa lososom budu baš pravi takosi, a ne tortilja wrap.

Recept

Sastojci (za 2 osobe):

  • 2 x 170 g fileta lososa bez kože
  • 1 kašičica sečuanskog bibera u zrnu
  • 1 kašičica kumina u prahu
  • ½ kašičice dimljene srednje ljute začinske paprike
  • ½ kašičice soli
  • ½ limuna

za salsu od začinskog bilja:

  • ½ manje glavice crnog luka
  • 2 supene kašike sitno seckanog peršuna
  • 2 supene kašike sitno seckane mente

za preliv: 

  • 1 supena kašika majoneza
  • 3-4 supene kašike grčkog jogurta
  • ½ limuna

za serviranje:

  • zelena salata
  • 8 tortilja
  • srirača ili neki drugi ljuti sos

 

U činijici pomešajte sveže mleveni sečuanski biber, kumin, dimljenu ljutu papriku, so i sok od ½ limuna. Filete lososa premažite sa svih strana pripremljenom marinadom i ostavite da odstoji 10 minuta.

Dok se losos marinira, pripremite salsu od začinskog bilja: u činijici pomešajte sitno seckani crni luk, peršun, mentu i prstohvat soli.

Pripremite i preliv: u činijici pomešajte majonez, grčki jogur i sok o limuna.

Zagrejte tiganj sa nelepljivim dnom da bude baš vruć, premažite ga sa malo ulja i pecite ribu po dva minuta sa svake strane, uključujući i bočne, dok marinada od začina ne dobije tamnu, pregorelu boju. Sklonite sa vatre i ostavite ribu u tiganju dok pripremite tortilje.

Zagrejte tiganj i pecite tortilje, jednu po jednu, oko 30 sekundi, sa obe strane.

Da servirate, na tortilju stavite malo seckane zelene salate, preko dodajte 1-2 kašičice salse od začinskog bilja, na to stavite po nekoliko komada lososa i na kraju prelijte mešavinom majoneza i jogurta, kao i ljutim sosom po želji. Ponovite sa ostatkom sastojaka.

Upozorenje: takosi sa lososom su živa zaraza! Ako ste mnogo gladni, napavite i neko predjelo 🙂

 

Adaptirano sa Marion’s Kitchen.

Pratite nas i na:

2 komentara na “Takosi sa lososom za čisto zadovoljstvo

  1. Tako i burito su mi uvek „go to“ opcija jer su rostilj i pice dosadili, ovo nekako uvek bude skroz drugacije

  2. Znam kako se završilo sa njom, to je jedna večna tuga. Često kad sedeim u vikendici brojim stubove kod osmog je ONA i kažem, matora moja kako bi sad tek uživale. Posle 16 godina tuga se smanjila al bol kad je se stim izgleda neće nikada.

    Imam dimljeni losos ovo bi i sa njim bilo dobro.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.