Ostavite komentar

Svinjska rebra da umreš od sreće

Fb-Button

Svinjska rebra da umreš od sreće

Znate za bubble fudbal?

To je kao mali fudbal, samo što svaki igrač na sebe natakne ogroman plastični mehur tako da mu vire samo noge. Zabavno na jedan sat.

Čini mi se da smo naše živote uredili po tom principu. Uvukli smo se u neke mehurove koje zovemo mikrokosmosima. „Okružim se ljudima koji su mi dragi, gledam svoja posla, čekam da prođe ludilo…“ – zvuči kao solidna strategija za preživljavanje. Ali na kratko.

Dok mi trčimo kroz život sa tim nataknutim mehurovima, neko drugi sistematski uništava i prirodu i društvo. Ili kroji ostatak sveta po meri svog (sve većeg) mehura.

Ako nam je važno da prestanu drugi mehurovi da nam zabijaju golove, trebalo bi da izađemo na vazduh i otpočnemo novu utakmicu zvanu društveni aktivizam. Tu može svako da se pronađe – neko u ekološkom delovanju, neko u borbi za rodnu ravnopravnost, neko u inicijativi za veću socijalnu jednakost.

Da li ćemo primati golove i dalje? Hoćemo, naravno. Da li će nam se potkrasti i neki autogol? Kako da ne. U tome jeste živost života – da ideš napred znajući da te na tom putu čeka i neuspeh.

Na pitanje „kakva me budućnost čeka?“ teško da možemo da damo precizan odgovor. Ali ako se zapitamo „kakvu budućnost želim da stvorim za sebe i one posle mene?“ – to je sasvim druga priča, zar ne?

O receptu

Zvezdu ovog recepta – svinjska rebra kupujemo u mesari „Morava“ i to nam je već neko duže vreme sigurno mesto za nabavku kvalitetnog i dobro obrađenog mesa, sa stručnim i najljubaznijim mesarima koje smo sreli u našem gradu.

Jednom do dva puta godišnje odemo u supermarket sa kineskom hranom i nakupujemo sosove i začine. Na obaveznom spisku su nam: svetli soja sos, tamni soja sos, kinesko vino za kuvanje, ojster sos, hoisin sos, čili sos sa belim lukom, pirinčano sirće (belo i tamno), tucana ljuta paprika (provereno baš ljuta), začinska mešavina „5 spices“, nudle (ramen, soba i instant – one kovrdžave), pirinčani papir. Cene su neuporedivno niže nego u supermarketima, a kome se ne ide u novobeogradske blokove – tu je njihova online prodavnica.

Obrađena svinjska rebra posolite, premažete mešavinom hoisin sosa i čili sosa (mi smo koristili ovaj kineski sa belim lukom, ali može bilo koji ljuti koji volite; ako nećete ljuto, umesto čili sosa koristite kečap), zamotate u foliju, gurnete u rernu na nisku temperaturu i zaboravite ih na oko 2 sata. Već posle sat vremena kuća počne potpuno zamamno da miriše, pa smislite strategiju preživljavanja tog aromatičnog izazova. Nakon dva sata, svinjska rebra prebacite na čistu foliju, premažete sa još malo mešavine sosova i vratite u rernu pojačanu na višu temperaturu. Za 10-15 minuta gozba je pred vama.

Ovako pripremljenja svinjska rebra – prošarana redom mesa, redom masnoće (da li znate da se odnenadvno masnoća smatra novim osnovnim ukusom?) – tako su sočna da se svaki zalogaj topi u ustima, a savršena harmonija slanog, slatkastog, kiselkastog, ljutkastog i umamija (umamastog?) priziva uzdahe koji šapuću „evo, umirem od sreće“.

Najčešće ih jedemo samo uz razne zelene salate i dobar hleb (ako niste probali hleb Frančeze ili Rustik iz pekare Šarlo, obavezno to uradite).

Kada ova svinjska rebra pravimo samo za nas dvoje, sutradan od hladnih ostataka napravimo savršene sendviče. Između tih sendviča i onih sa hladnom porketom – mrtva trka za najbolje na svetu 🙂

Recept

Sastojci (za 4 osobe):

  • 1,2 kg obrađenih svinjskih rebara
  • 2 supene kašike hoisin sosa
  • 2 supene kašike čili sosa sa belim lukom
  • ¼ kašičice začinske mešavine „5 spices“

 

Meso operite, osušite kuhinjskim ubrusom i posolite sa obe strane.

U činiji pomešajte hoisin sos, čili sos i začinsku mešavinu. Prebacite 1 punu kašiku dobijene mešavine u drugu činiju i sačuvajte za kasnije.

Na dno pleha stavite alu foliju. Stavite na nju meso i premažite ga pripremljenim sosom sa svih strana. Prekrijte premazana svinjska rebra drugim komadom aluminijumske folije i čvrsto spojite ivice folije da napravite paketić. Pecite 2 sata u zagrejanoj rerni na 160° C.

Izvadite meso iz rerne, skinite gornju foliju (pazite da vas ne opeče para!) i prebacite ga na tanjir ili dasku za sečenje. Pojačajte rernu na 200° C. Sokove od pečenja sipajte u činiju. Bacite staru foliju i na dno pleha stavite novu. Vratite meso u pleh i odozgo ga premažite sosom koji ste ostavili sa strane. Stavite u rernu da se karamelizuje 10-15 minuta  (pazite ga sve vreme da vam ne izgori).

Zapečena svinjska rebra izvadite iz rerne i ostavite da se odmore 10-15 minuta pre serviranja. Servirajte uz različite zelene salate. Ako volite, sokove od pečenja poslužite kao moču.

Pratite nas i na:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.