Ostavite komentar

Takosi sa salsom od ananasa

Fb-Button

Da se ne lažemo, za novogodišnje i božićno veče ne kuvam. Ne spremam ni rusku salatu, ni sarmu, ni pečenje. Poslednjeg dana decembra odemo, sad već tradicionalno, na porodični ručak u odabrani, uvek isti restoran, a onda uveče spremimo samo fine, lake zalogaje (takosi su nam u poslednje vreme česta opcija). Prva dva dana nove godine razbijemo se od klope kod naših majki, pa se kod kuće lečimo supicama i zdravim sitnicama. Za božićne praznike obiđemo novi krug, istom trasom.

Otprilike svake druge godine imam neki novogodišnji projekat. Ovog novembra spopali me pundravci da izmajstorišemo novu jelku, od potpuno prirodnih materijala. Nekoliko letvi i kukica, malo kanapa, nešto starih drvenih ukrasa došaranih da se uklope u celinu, lampice od pre dve godine i drvene štipaljkice da sve pridrže – očas posla napravismo nama baš divan ukras za kuću.

O receptu

Takosi su često na našoj trpezi, spremamo ih u raznim kombinacijama mesa, povrća, salsi i sosova.  To mi je jedno od onih omiljenih jela za druženje, jer sve sastojke poređam na sto, a onda svako sebi pravi svoju omiljenu kombinaciju ili eksperimentiše sa novim ukusima. Obično ne pravim „takos školjke“, već stavim ugrejane tortilje. Za „takos školjke“ sam koristila velike tortilje, jer sam iz svake mogla da „izvučem“ 3 manje. Ostatke sam isekla na krupne komade i ispekla u rerni kao naćose. Moj muž voli da ih isprži, ali kad se ja pitam – biramo zdraviju opciju 🙂

Salsu od ananasa obožavamo. U sličnoj varijanti možete je pronaći i u našim receptima za svinjski vrat sa salsom od grilovanog ananasa i lososa u terijaki sosu sa ananasom.

Meso za takose u video receptu sam začinila samo solju i biberom, jer sam zaboravila da dodam kumin, koji baš dobro ide uz meksičku klopu. Osim kumina, možete da dodate i origano, začinsku papriku i bilo koji začin koji volite uz svinjsko meso. Umesto svinjskog filea možete da stavite pileći file ili file dimljene pastrmke, ne sumnjam da će biti jednako ukusno.

Video recept

Pratite nas i na našem Youtube kanalu.

Sastojci:

  • 350 g svinskog filea
  • ½ ananasa
  • 2 crvene pečene paprike
  • 1 manji crveni luk
  • 1 ljuta papričica
  • 1 supena kašika seckanog svežeg peršuna
  • 1 supena kašika seckane sveže mente
  • ½ limuna + 1 limun isečen na kriške za serviranje
  • 1 pakovanje velikih tortilja

 

Meso posolite i pobiberite, prelijte sa supenom kašikom maslinovog ulja i grilujte  na srednje jakoj temperaturi, po nekoliko minuta sa svih strana, dok ne dobije zlatno-braon šare. Sklonite gril tiganj sa ringle, prekrijte meso aluminijumskom folijom i ostavite da odstoji 10 minuta. Isecite meso na tanke šnite.

Sitno iseckajte ananas, očišćene pečene paprike, crveni luk i ljutu papričicu, dodajte peršun i mentu. Pobiberite, dodajte sok od ½ limuna i sve dobro promešajte. Po potrebi i po svom ukusu dodajte so (ja nisam).

Pomoću činije prečnika oko 10-12 cm oštrim nožem isecite krugove iz tortilja i ređajte ih na rešetku od šporeta kao na videu. Pecite ih u zagrejanoj rerni na 200° C, 5 minuta. Izvadite iz rerne i ostavite da se ohlade.

Da servirate, u svaku takos školjku stavite nekoliko šnitica mesa i preko dodajte prepunu kašičicu salse. Ređajte na tanjir (dasku) za serviranje sa kriškama limuna.

Pratite nas i na:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.