Ostavite komentar

Paketići sa dimljenom butkicom

Fb-Button

paketići sa dimljenom butkicom

„Aprilsko je predvečerje, oblaci se vuku kao prebijeni, a vazduh ćuti. Zvoni telefon. Koleginica pita da li bih bila raspoložena da održim kulinarsku radionicu u Netanji, u Izraelu. „Naravno da bih!“, odgovorim sad već iskusno. Od prve radionice prošle su četiri godine, u međuvremenu sam ih održala na desetine i već prilično uglancala potrebna znanja. Pošaljem joj meni i scenario, kad mi stigne poruka: „Imamo problem!“ „Hotel u kojem je radionica je košer!“, uzbuđeno mi govori. „Dooobro… I?“, pitam je zbunjeno. „To znači da ne možemo da koristimo ni mlečne proizvode ni svinjsko meso, a već smo poslali pozivnice!“, objasni mi zabrinuto gledajući moj predlog menija. Umrem od brige, ali joj kažem „Ništa ne brini!“, glumeći smirenost. Stupim u kontakt sa nekim kuvarom iz Izraela da me poduči da preradim recepte.

Jun je, na 15. spratu hotela sa pogledom na pučinu, okićena mirisom penušavog Mediterana, stojim sa 40 žena i jednim rabinom. Počinjemo da pravimo pastu. Rabin, kao gladna mačka, kruži oko stolova, iz daljine njuška, pa prilazi i preko mog ramena zagleda postavljene namirnice. Odlazi tiho, diskretno mi stavljajući do znanja da sam prošla košer test. Završim radionicu i umrem od ponosa!

 

U svakom tom svom „umiranju“ naučila sam da u rukavu uvek imam bar pet razloga zašto nešto ne bi trebalo da radim, ali da kad god sam rekla „da“ nekoj neobičnoj prilici – obojila sam svoj život punim kolorom. Shvatila sam da mi je u realnom životu, baš kao i u fikciji, predvidivost dosadna. Nepredvidivost je iznenadna prilika, alarm za akciju, i kad je savladam uprkos svim izazovima – osećam se mnogo dobro.“

Hej, imam nešto važno da vam kažem

Ovo je odlomak iz moje knjige „Liderstvo u zrnu soli: Gastronosmko putovanje kroz liderske veštine„.

U pitanju je poslovna knjiga ilustrovana brojnim primerima iz domaće prakse, zanimljivim istraživanjima na globalnom nivou i najnovijim svetskim trendovima. U prethodnih 25 godina radila sam u nekoliko sjajnih korporacija i bila u različitim ulogama – od operativnih do strateških, na lokalnom i na regionalnom nivou. To mi je omogućilo da iste procese vidim iz različitih uglova, jer nije ista slika kada neke odluke posmatrate iz perspektive specijaliste i kada ih donosite kao top menadžer ili član upravnog odbora. Tokom karijere sam sarađivala sa nekim fenomenalnim ljudima, ali i sa onima koji nisu bili dorasli zadacima koji su im povereni. Usput sam i sama napravila mnogo grešaka iz kojih sam izvukla razne lekcije.

Deo toga sažela sam u ove priče o liderstvu, a dodala sam im i jedan potpuno novi ugao gledanja. Svaka tema je ilustrovana našim porodičnim gastronomskim pričama i bračnim i roditeljskim vezama. Namera mi je bila da tim crticama iz života na jednostavniji način približim ozbiljne poslovne teme. Verujem da će tako čitaoci moći da prepoznaju da u sebi već imaju žicu za dobro liderstvo i da nije teško biti dobar lider, iako nije jednostavno.

Knjiga se može kupiti u web shopu izdavača iLearn, kao i u svim većim Vulkan i Delfi knjižarama. Za one koji više vole elektronsko izdanje, na Kobo je moguće kupiti ebook.

O receptu

Paketići sa dimljenom butkicom su spoj nekoliko recepata sve sa ciljem da neviđeno usrećim svog muža. Za njega je domaća testenina u bilo kojoj kombinaciji jelo nad jelima, ali dimljena butkica menja sve – oči mu zacakle na poseban način, a osmehom mi zaliči na dečaka koji je zabio go na nekoj važnoj utakmici.

Recept za testeninu je klasičan, a priprema paketića kao za klasične fagotinije (pogledajte pisani i video recept ovde). Na početku sam koristila kalup za mafine da bih ih bolje oblikovala, a sada sam se izveštila da ih pravim bez pomagala.

Dimljenu butkicu sam skuvala dan ranije. Stavila sam je prvo u veliki lonac i dodala hladnu vodu. Kad je voda provrila, pustila sam je da se kuva 10-ak minuta, pa prosula tu vodu i nalila do vrha novu. Dodala sam lovorov list i 10 zrna crnog bibera i kuvala na tihoj vatri oko 2 sata. Procedila sam je, prohladila i razdvojila od kosti. Sutradan sam deo sitno iseckala za fil za paketiće, a ostatak sam sačuvala za nov ručak.

Paketići sa dimljenom butkicom su servirani sa sosom od rena. Napravila sam ga od creme fraiche-a, koji sama pravim (180 ml mlečne pavlake pomešam sa 2 supene kašike grčkog jogurta, prekrijem gazom i ostavim na sobnoj temperaturi 12 do 24 h, u zavisnosti koliko je toplo u prostoriji). Ren kupujem na pijaci, jer mi je ljut i rezak baš onako kako mi volimo.

Recept

Sastojci (za 2 osobe):

za testeninu:

  • 200 g brašna
  • 2 jajeta
  • 2 prstohvata soli
  • 1 kašičica maslinovog ulja

za fil:

  • 250 g kuvane dimljene butkice (vidi O receptu)
  • 100 g krem sira
  • 1 puna kašika dižon senfa

za sos:

  • 2o0 ml creme fraiche (vidi O receptu)
  • 4 kašičice rena

za serviranje:

  • kornišoni
  • rukola

 

Prvo napravite testo: pomešajte sve sastojke za testeninu i umesite tvrdo testo, po potrebi dodajući malo hladne vode ili brašna. Umotajte u plastićnu foliju i ostavite da odstoji 30 minuta na sobnoj temperaturi.

Da napravite fil, sitno iseckajte kuvanu dimljenu butkicu i u činiji je pomešajte sa krem sirom i senfom. Pobiberite po svom ukusu.

Pripremite sos: u šerpicu sipajte creme fraiche i ren, pa kuvajte na tihoj vatri, povremeno mešajući, oko 5 minuta.

Testo podelite na dva dela i razvaljajte u trake širine oko 13-14 cm i debljine oko 1 mm. Ako nemate pasta mašinu, biće vam lakše da razvijate testo iz više delova. Isecite testeninu u kvadrate stranica 13-14 cm (treba da ih ima 12) i premažite sa malo maslinovog ulja sa jedne strane.

Stavite po punu kašiku fila na sredinu svakog kvadrata testenine i skupite ivice da zatvorite i napravite oblik vrećice. Ređajte paketiće na pleh obložen papirom za pečenje i pecite u zagrejanoj rerni na 200° C, 10 minuta.

Paketići sa dimljenom butkicom se jedu vrući. Zato ih servirajte odmah: na tanjire sipajte nekoliko supenih kašika sosa, preko stavite po 6 paketića, pospite kolutićima kornišona i ukrasite sa nekoliko listića sveže rukole.

Pratite nas i na:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.