Ostavite komentar

Salata od lososa sa azijskim šmekom

Fb-Button

Salata od lososa sa azijskim šmekom

Decembar 2016.

“Našla sam način da se ne vratim u Srbiju…” Čitam poruku i neka nevidljiva ruka počinje da me stiska oko vrata… “Da se potpuno integrišem u njihovu kulturu i jezik…” Ne dišem… “Državljanstvo ili boravak na 10 godina…” Mrak mi je…

Dok se nama u kući Srbija odlivala iz mozgova smorenih svih pričama o Kosovu, dobrim i lošim susedima, lažnim i oproštenim aferama, tabloidinim i državnim udarima, dete nam postade odliveni mozak iz Srbije.

Krckamo već drugu godinu razdvojenog života. U početku sam bolovala, a onda pustila da bude samostalna žena. Sad brinem krišom, a ona blista. U mom stomaku sve vreme caruje spokoj zajedništva. Samo ponekad se zapitam jesmo li gubitnici što nismo uspeli da joj napravimo bolju Srbiju, ili smo dobitnici što smo bili pametni i hrabri da joj otvorimo vrata Zapada.

 

Jul 2022.

“Dobila je državljanstvo. Ona još uvek ne zna, ali očekujte poziv uskoro.” Čitam poruku i zagledam fotografiju stranice francuskog Službenog lista poslatu kao dodatak sa koje me detetovo ime gleda pravo u oči. I opet se ona ista nevidljiva ruka obavija oko mog vrata… Iz grla mi se odvaljuje jecaj olakšanja – ej, dete je ostvarilo jedan od svojih snova! Ovoga puta dišem duboko, znam da sam srećnica što sam imala priliku da učestvujem u tome.

Stiže poziv. “Hej, bejbi, kako se osećaš?”, pitam je uzbuđeno.

“Ne znam…”

“Sećaš se kad si mi javila svoj plan?”

“Ne baš.”

“Ja se sećam, imam zapisano na blogu. Hoćeš da te podsetim šta si sve u međuvremenu uradila da bi ostvarila svoj san?”

Jednostavan recept za ostvarivanje snova

Kako se ostvaruju snovi?

Ne bih mogla ni bolje ni kraće da objasnim nego što Slavimir Futro kaže na jednom od svojih postera: radi, trudi se, ne seri.

Da dodam još dva začina: i usput se dobro zezaj i sve vreme ostani dobar čovek.

P.S. Kao i obično, ono što je jednostavno ne znači i da je lako.

 

O receptu

Iako evo skoro godinu dana nisam objavila nijedan nov recept, svakodnevno kuvam. Ovo novokuvanje bih mogla da spakujem u jednostavnu jednačinu: pažljivo planirana nabavka + eksperimentisanje sa kombinacijama + maksimalno trajanje 30 minuta.

Salata od lososa sa azijskim šmekom sadrži mali broj poznatih i jednostavno dostupnih namirnica. Sve azijske sastojke, a pre svega razne sosiće, nabavljam u super-marketu u kineskom tržnom centru, koji ima i svoju online prodavnicu. Dva puta godišnje odem i napravim zalihe, što toplo preporučujem svima koji vole da s vremena na vreme u svoju kuhinju unesu vibru Dalekog Istoka.

Cena lososa vrtoglavo skače, ali svejedno – kad se izračuna koliko nešto košta kad ga sam spremiš kod kuće – više se isplati nego da ga poručiš ili jedeš u restoranu. Inače, smrznutu ribu, a posebno smrznutog lososa ne koristim često, ali za ovaj recept i takav dobro dođe.

 

Recept

salata od lososa sa azijskim šmekom 2

Sastojci (za 1 osobu):

  • 100 g lososa bez kože
  • 1 kašičica ljutog sosa (ja sam koristila Gurmanov Chillito opako ljuti čili sos, a može i neki drugi uključujući sriraču)
  • 2 šake bejbi spanaća
  • 1/4 većeg ili 1/2 manjeg krastavca
  • 4-5 cvetova sirovog brokolija

za dresing:

  • 2 kašičice soja sosa
  • 2 kašičice tamnog pirinčanog sirćeta (kao zamenu koristite balzamiko ili jabukovo sirće, a ni sa limunom nećete pogrešiti)
  • 1 kašičica rastopljenog kokosovog ulja

 

Losos posolite i pobiberite sa obe strane i stavite u pleh obložen papirom za pečenje koji ste prethodno blago nauljili. Preko lososa razmažite ljuti sos. Stavite u zagrejanu rernu na 200° C i pecite 10 minuta. Izvadite iz rerne i ostavite da se prohladi.

Dok se losos peče, u činijici pomešajte sve sastojke za dresing.

U većoj činiji pomešajte spanać, krastavac isečen na kocke, cvetove brokolija i prelijte sa 2/3 dresinga. Dobro promešajte i prebacite na tanjir za serviranje. Preko stavite pečenog lososa izlomljenog na manje komade. Prelijte ostatkom dresinga i navalite!

Pratite nas i na:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.