Ostavite komentar

Salata od pečenog kukuruza

Fb-Button

salata od pečenog kukuruza

Muza mi otišla da na nekom drugom mestu juri nebesko kestenje. Još uvek ne mogu da pišem.

O receptu

Odavno ne jedem pečeni kukuruz onako vreo, tek kupljen kod uličnih prodavaca. Nešto se meni sve to lepi za zube, a o crnim tragovima koji ostaju svuda da ne pričam. Zbog toga mi je otkriće ove salate bilo kao povratak u detinjstvo, kad mi ništa nije smetalo – ni da li imam nešto između zuba niti da li sam mnogo musava.

Salata od pečenog kukuruza se mnooogo lako sprema ako kupite već pečeni kukuruz, mada tako ispadne skuplja. Ako imate mogućnosti da potpalite roštilj, ispecite kukuruz i salatu poslužite uz meso sa roštilja – ide odlično. Ako ne možete ni jedno ni drugo – onda ispecite u rerni, kako je opisano u receptu. Pošto sam koristila baš mladi kukuruz šećerac, bilo mu je dovoljno 20-25 minuta pečenja u rerni. Probala sam i da pečem samo zrna, međutim dok dobiju tamne tragove od pečenja previše se osuše i postanu žilava.

Za hrskavost sam u salatu dodala prženi slani kukuruz, onaj koji se kupuje na gondoli sa grickalicama. Ako vam to nije po ukusu ili ne možete da ga nabavite, dodajte obične krutone ili blako tostirane semenke suncokreta ili pečenu golicu.

Ova salata od pečenog kukuruza je ljuta, onako da ima pun meksički šmek. Za ljutinu sam dodala feferone iz tegle. Mogu i one žute, ili seckani halapenjo (ima ga u Lidlu) ili neke po vašem ukusu, ali da su ukišeljene.

Recept

Sastojci (za 4 osobe):

  • 4 klipa kukuruza šećerca
  • 4 mlada luka
  • 4-5 feferona iz tegle
  • ½ manje glavice crvenog luka
  • 1 manja veza peršuna
  • ½ limuna
  • 1 supena kašika maslinovog ulja
  • 30 g prženog slanog kukuruza (mi smo koristili Mexicorn)

 

Kukuruz očistite, operite, prosušite krpom ili ubrusom i pecite u zagrejanoj rerni na 220º C, ispod grila, oko 20-25 minuta, okrećući ga povremeno da sa svih strana dobije crno-braon tragove od grilovanja. Izvadite iz rerne i ostavite sa strane da se prohladi. Kad bude dovoljno rashlađen da možete da ga držite u rukama, oštrim nožem skinite zrna kukuruza sa klipa i stavite ih u veću činiju.

Mladi luk očistite, operite, prosušite krpom ili ubrusom i pecite na vrućem gril tiganju 2-3 minuta, dok sa obe strane ne dobije tragove grilovanja. Izvadite luk i ostavite sa strane da se prohladi. Isecite na komade oko 1 cm dužine i stavite u činiju sa kukuruzom.

Iseckajte feferone na deblje kolutove, a crveni luk na sitne kockice i sve dodajte u činiju sa kukuruzom. Dodajte i grubo naseckan peršunov list. Dodajte supenu kašiku vodice od feferona, sok od limuna, maslinovo ulje, so i biber po ukusu. Promešajte i stavite u frižider na oko 1 h da se prohladi.

Izvadite iz frižidera, pospite grubo seckanim prženim slanim kukuruzom, promešajte i poslužite.

Adaptirano od Allison Roman.

Pratite nas i na:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.