Ostavite komentar

Pileća pikata sa kremastom palentom

Fb-Button

pileća pikataNa Frušku goru nas je povela proslava jednog dečijeg rođendana, baš u neposrednoj blizini Vinarije Šijački. Ona se ušuškala tamo gde se severni fruškogorski obronci ljube sa Dunavom.

Iako smo došli nenajavljeni, sa širokim, toplim osmehom nas je dočekala Ivana, predstavnik četvrte generacije porodice Šijački koja se bavi proizvodnjom vina. Srdačno i nenametljivo nam priča o vinariji i vinima, čije etikete krase lica članova porodice ili otisci dlanova naslednika vinarije.

Degustaciju počinjemo od divno svežeg italijanskog rizlinga, fino mineralnog ukusa i nežnih citrusnih nota. Uz lepršavi i očaravajući roze sa Ivaninim autorskim potpisom, silazimo do netaknute obale Dunava, opasane bujnim zelenilom. Posle šetnje sa prolećnim vetrom pod rukom, vraćamo se da probamo Aldumaš, pitki barikirani italijanski rizling, blago dimljenog ukusa, posvećen dedi po čijoj je recepturi i napravljen. Probamo još i Neoplantu, specijalnu sortu dobijenu ukrštanjem traminca i smederevke, a potom i šardone, kažu – vino odlično za tople, lenje dane. Degustaciju završavamo Sedušom, lepo rashlađenim vinom napravljenim od istoimene stare sorte vine, koju je ova porodica spasla od potpunog zaborava. Na etiketi je fotografija bake, pa i ovo vino svetlo crvene boje, sa ukusom crvenog voća i možda malo cimeta, priča deo porodične storije.

Čitam da se u tom delu Srema „u periodu dozrevanja, Dunav ponaša kao površina ogledala i reflektuje sunčevu svetlost, što omogućava dodatnu osunčanost i veći sadržaj šećera u grožđu. Sa druge strane, blizina Dunava u letnjem periodu donosi noćni hladniji vazduh koji omogućava zadržavanje finih kiselina u vinu, kao i nežnih voćnih nota.“ (Vinski regioni Srbije 2019, vino.rs) Ako ste u Beogradu, samo sat vremena putovanja vas deli od ove divote.

O receptu

Pileća pikata je sočna piletina u sosu od vina, limuna i kapara. Ovo italijansko jelo u svom originalu najčešće koristi teletinu, a mi smo do sada na ovaj način uglavnom pravili ribu – recept pogledajte ovde.

Ja prvo skuvam palentu i dok ona ćuti i upija ukus parmezana i putera – pileća pikata je spremna. Sve u svemu, ručak očas posla, sa sve seckanjem ne treba više od 30 minuta.

Za kuvanje palente obično koristim kocku za supu, ali kad mi treba da bude baš jarko žute boje – kuvam je samo u posoljenoj vodi. Iako retko koristim zapreminske mere, za recept za palentu ću napraviti izuzetak. Pravim je u srazmeri 1:3,5 – na jednu šolju instant palente koristim 3,5 šolje vode (šolja je ona za tursku kafu).

Video recept

Pratite nas i na našem Youtube kanalu.

Recept

Sastojci (za 2 osobe):

  • 2 kom pilećih grudi bez kože i koske (oko 380 g)
  • 1 puna supena kašika brašna
  • 20 + 20 g putera
  • 1 supena kašika maslinovog ulja

za sos:

  • 1 čen belog luka
  • 1,5 dl belog vina (mi smo koristili italijanski rizling Vinarije Šijački)
  • ½ limuna
  • 2 supene kašike kapara
  • 1 supena kašika sitno seckanog svežeg peršuna
  • 20 g putera

za palentu:

  • 1 šolja instant palente
  • 20 g rendanog parmezana
  • 20 g putera

 

Da skuvate palentu, u šerpu sipajte 3,5 šolje vode. Kad provri, dodajte ¼ kašičice soli i palentu, pa kuvajte 2 minuta, sve vreme mešajući. Sklonite sa vatre, dodajte parmezan i promešajte. Probajte, pa po potrebi dodajte još soli. Ubacite puter, poklopite i ostavite sa strane.

Pileće grudi isecite na pola da napravite tanke šnicle. Prekrijte šnicle providnom folijom i izlupajte ih oklagijom da budu baš tanke. Posolite ih i pobiberite sa obe strane. U tanjir sipajte brašno, pa šnicle uvaljajte sa obe strane. Otresite višak brašna i stavite 2 šnicle u tiganj u kojem ste prethodno ugrejali puter i maslinovo ulje. Pržite na umereno jakoj vatri oko 2 minuta, dok ne dobiju zlatno-braon boju. Okrenite i ispžite kratko (oko 1 minut) i sa druge strane. Piletinu izvadite na tanjir, dodajte preostali puter, pa na isti način ispžite i druge 2 šnicle.  Izvadite i njih na tanjir i čuvajte sa strane dok ne pripremite sos.

U tiganj od prženja mesa, dodajte sitno seckani beli luk i vino. Kada malo ispari alkohol, dodajte sok od limuna, isprane kapare i peršun (sačuvajte prstohvat-dva za serviranje). Kuvajte oko pola minuta, pa dodajte puter i promešajte. Vratite meso sa sve sokovima koje je ispustilo i kuvajte još oko minut, da se podgreje i svi ukusi prožmu.

Servirajte odmah: na tanjir sipajte palentu, dodajte meso, prelijte ga sosom i pospite sa malo peršuna.

Pratite nas i na:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.