Ostavite komentar

Pasta sa blitvom i belim pasuljem

Fb-Button

Za vikend dobijem mejl sa naslovom „Liderstvo, slatke kuce i duvanje dima“ i odmah se upecam, požurim da otvorim (lepo su nas digitalci podučavali da su naslovi važni).

U pitanju su bila tri različita kratka članka, svaki na jednu od tema iz naslova.

„’Doza čini otrov’ je krilatica koja se koristi u toksikologiji, ali može da se primeni i na svakodnevni život. U prevelikoj dozi, skoro sve je opasno. Previše vode može da te ubije. Previše kiseonika može da te ubije. Previše slatkih kuca… pa dobro, svako pravilo ima svoje izuzetke, zar ne?“, piše Shane Snow u jednom od članaka.

Nama su ručkovi inače rituali, a sada naročito – skuvamo nešto lepo, još lepše serviramo, otvorimo bocu vina i dugo jedemo i čavrljamo. I tako počnemo da pričamo šta nam je u maloj dozi lekovito, prijatno ili prihvatljivo, a u prevelikoj dozi može da ubije stvarno ili u pojam:

  • dobro vino, slasni kokteli i fenomenalna klopa (baš smo morali debelo da se trudimo da ne pokleknemo pred ovim izazovima)
  • bindžovanje (počeli da sanjamo na španskom, norveškom…)
  • sedenje u kući (u aplikaciji mi piše da sam u aprilu imala prosečno oko 1000 koraka dnevno – šmrc!)
  • neki ljudi (naročito oni koji stalno kmeče, ili sikću, ili popuju, ili drže banku)
  • policijski čas (nije potreban komentar)
  • političke face (dno se nigde ne nazire, a sve dublje tonemo)
  • sastanci na istu temu (ono kad se stalno samo diskutuje, a nikad ne prave zaključci)

Šta bi bilo na vašem spisku?

O receptu

Pasta sa blitvom i belim pasuljem nam je dva puta bila na jelovniku u poslednjih 10 dana – toliko nam se dopala. Osim toga, prilično je zasitna, puna zdravih sastojaka, fenomenalnog ukusa, a sprema se bukvalno za 15 minuta.

Kada sam rekla mužu da nam je na meniju pasta sa blitvom i belim pasuljem, rekao mi je: „Znači, tu ima i neka slaninica?“ Složim se da je to odlična ideja, ali zaboravim da je stavim, što sam shvatila tek kad sam je ufotkala. Odlučimo da na brzinu propržimo nekoliko šnita pančete iseckane na kockice i pospemo je preko servirane paste (sa sve masnoćom koju je ispustila u prženju). Moram da priznam da je to bio odličan potez, pa smo i sledeći put na isti način spremali. Ipak, osnovni recept ostavljam da bude vegetarijanski.

Pre nekoliko meseci sam u kineskoj prehrambenoj prodavnici kupila veći paket suvih veoma ljutih crvenih papričica, koje nekad samo iseckam makazama na nekoliko komada, a nekad stavim u mlin za biber i koristim umesto ljute tucane začinske paprike. Isprobali smo i sa svežom ljutom i, ako je zaista ljuta (a često se dešava da uopšte nije), može da bude zamena za suvu ljutu papričicu.

U kući uvek imamo konzerve leblebija, sočiva i pasulja. Najradije jedemo krupan beli pasulj, kao tetovac, tako da sam u ovom receptu koristila takav, ali verujem da bilo koja vrsta belog pasulja ne bi promenila ukupan ukus.

Ako volite ovako jednostavne paste, pogledajte i ove recepte sa sezonskim sastojcima:

Pasta karbonara sa šparogama

Integralna pasta u kremastom sosu od blitve i praziluka

Pasta sa ribom i šparogama

Recept

Sastojci (za 2 osobe):

  • 2 čena belog luka
  • 1 mala suva ljuta papričica ili ½ sveže ljute paprike
  • 1 veza blitve
  • 1 konzerva kuvanog belog pasulja (240 g neto)
  • ½ kašičice dimljene začinske paprike
  • 200 g testenine (mi smo koristili fuzile)
  • 40 g rendanog parmezana
  • 4 čeri paradajza

 

Napunite šerpu vodom i stavite da provri. Kad voda provri, dobro posolite (dodajte najmanje 2 kašičice) i stavite testeninu da se kuva 2 minuta kraće od vremena navedenog na pakovanju (npr. ako piše 9-11 minuta, kuvajte 7).

Dok se testenina kuva, zagrejte dublji tiganj, pa sipajte 1 supenu kašiku maslinovog ulja, dodajte beli luk isečen na listiće i sitno iseckanu ljutu papriku. Pržite oko 30 sekundi, pa dodajte blitvu isečenu na tračice. Posolite sa ¼ kašičicom soli i nastavite da pržite, povremeno mešajući, oko 3-4 minuta, dok blitva ne svene. Dodajte proceđeni pasulj, dimljenu papriku i ¼ kašičice bibera i promešajte.

Kad je kuvana, procedite testeninu, zadržavajući 1 šolju vode u kojoj se kuvala. Testeninu sipajte u tiganj sa blitvom i pasuljem, pospite sa 25-30 g parmezana i dobro promešajte. Sipajte oko pola šolje vode od kuvanja testenine i nastavite da mešate da se sve dobro sjedini. Po potrebi, ako je pasta previše suva, dodajte još malo vode za kuvanje.

Sklonite sa vatre i pospite ostatkom parmezana i sitno seckanim čeri paradajzom, pa sve poprskajte sa još oko ½ supene kašike maslinovog ulja.

Pratite nas i na:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.