Ostavite komentar

Integralna pasta u kremastom sosu od praziluka i blitve

Fb-Button

pasta blitva5 sa wm(scroll down for the recipe in English)

„Žene sebi nikada neće biti dovoljno mršave i bogate.“ Užasna istina. Naišla sam na ovu, kako kažu, britansku izreku u članku Duške Jovanić u Lilly magazinu, onom besplatnom što dele uz račun za kupovinu u ovim prodavnicama. Ne mogu da odolim da ne prenesem nekoliko duhovitih delova.

„Kada se sve sabere i oduzme, za izgled haos ribetine najvažnije je da nabavite stari dobri digitron. Pod uslovom da vam se od silnog merenja i računanja već nije razvio Ajnštajnov mozak. Čim od prvog ponedeljka krenete na dijetu, cifre počinju da vam igraju pred očima kao da ste knjigovođa: 3 bele smrti (so, šećer, brašno), 27 (broj famoznih farmerki u koje ćete ući ako budete pazile na času), 38 (vaš konfekcijski san, bez obzira što Viktorija B nosi američku 9), 100 gr (ultimativna merna jedinica za namirnice koje smete da pogledate), 42 km (dužina maratona koji ćete pretrčati svakog dana dok budete bauljali po baštama, pijacama i ribarnicama u potrazi za što raznovrsnijim komponentama vaše čarobne dijete), 90/60/90 (idealna formula koju slobodno možete da zaboravite, jer ona prolazi još samo kroz Hefnerovu ključaonicu).“

„- Moglo je biti i gore: da sam ružna i debela – izjavila je prilikom hapšenja mršava Amerikanka, inače serijski ubica muškaraca. Šta će žena, muka je naterala. Odavno je poznato da svuda u svetu vitkost garantuje bolji biznis i platu. Zato nije čudo što se ljudi za intervju za posao pripremaju u teretani, a ne u biblioteci. Ionako ga je teže dobiti nego Oskara.“

„Internet je prosto eksplodirao od video klipa sa razuzdanom grupom žena koje brzinom svetlosti okreću pedale ružičastih trenažnih bicikala. Zahvaljujući njihovom paklenom radu nogu, na obližnjoj fasadi ukazuje se kontura strip macana u pink neonu koji lagano počinje da se skida. Lete sako i kravata, klize pantalone i košulja. Kad stignu do gaća, gospođe podivljaju. Tip se šmekerski povlači, a zatim se vraća u velikom stilu. I, umesto visuljka, između nogu mu čvrsto stoji tabla: Bravo! Pokidale ste. Potrošile ste 2000 kalorija!“

I ja kad god nabacim ovo jedno zimsko kilce viška, što me mnogo nervira jer ga teško skidam kao da je sraslo sa kostima, svako jutro kad se izmerim imam po jednu utešnu rečenicu „Žene su baš lepe kad imaju obline“, ili „Popila sam mnogo vode pred merenje“ ili „Dragi ionako kaže da sam njemu uvek lepa“ ili „Pa i Ričard Gir reče u onom filmu I like a woman built for comfort, not for speed.“ Imam ih čitav arsenal do leta, kada nekako to tvrdoglavo kilce ipak odluči da me privremeno ostavi na miru i ode, pa sam mirna do Nove godine.

Ne znam da li ovaj recept pomaže ili odmaže u tom putu do idealne težine, ali je mnogo dobar, a ima i zdravo povrće 🙂

Sastojci (za 2 osobe):

  • 250 g integralne paste
  • 1 praziluk
  • 2 veze blitve
  • 200 ml neutralne pavlake
  • 2 supene kašike rendanog pekorina

 

Pastu skuvajte jedan minut kraće od vremena naznačenog na pakovanju, sačuvajte malo vode od kuvanja, procedite i prelijte sa ½ supene kašike maslinovog ulja.

Zagrejte dublji tiganj, dodajte jednu supenu kašiku maslinovog ulja, dodajte praziluk iseckan na polumesece i pržite oko 10 minuta. Sipajte pavlaku i kuvajte dok se malo ne zgusne, oko 5 minuta. Dodajte na trake isečenu blitvu i kuvajte sve zajedno dok blitva ne omekša. Začinite solju i biberom po svom ukusu. Dodajte kuvanu pastu, dobro sve promešajte. Ako vam se učini da je premalo sosa ili da je suviše gust, dodajte malo sačuvane vode od kuvanja paste.

Servirajte posuto rendanim pekorinom.

pasta blitva8 sa wm

Whole grain pasta in creamy leek and chard sauce

Ingredients (serves 2):

  • 250 g whole grain pasta
  • 1 leek
  • 2 bunch chard
  • 200 ml single cream
  • 2 tablespoons grated Pecorino cheese

 

Cook the pasta one minute less than the time indicated on the package, preserve a little of the pasta cooking water, drain, and toss with ½ tablespoon of olive oil.

Heat a deep frying pan, add one tablespoon of olive oil, add the leeks chopped in half-moon and fry for about 10 minutes. Pour in the cream and cook until slightly thickened, about 5 minutes. Add the chard cut ​​into strips and cook all together until chard is wilted. Season with salt and pepper to your taste. Add the cooked pasta and toss well. If you think that there is not enough sauce or it’s too thick, add a little preserved pasta cooking water.

Serve sprinkled with grated Pecorino.

pasta blitva 1 sa wm

Pratite nas i na:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.