Ostavite komentar

Punjeni patlidžan sa slaninicom

Fb-Button

Za mnom je možda najlepše leto. Provela sam ga trošeći mnogo reči, misli i priča. Kidnapovao me načisto jedan sasvim novi kreativni proces, oteo mi svu pažnju, pa za blog nije bilo mnogo vremena. Uskoro pišem o svemu konkretnije.

O receptu

Ovo je toliko dobar recept da sam želela prvo da ga, pre nego što ga objavim, uradimo i u video verziji, ali jednostavno ne stižemo. Ovakav punjeni patlidžan je totalno drugačiji od onih koji se uobičajeno prave od uzduž prepolovljenih patlidžana. Ne samo da je na oko atraktivniji, već je mnogo sočniji, a istovremeno ima neodoljiv ukus patlidžana zapečenog na malo maslinovog ulja. Iako je slaninica jedan od atributa koji ovom punjenom patlidžanu daje posebnu notu u ukusu, spremam se da napravim vegetarijansku varijantu u kojoj ću umesto slaninice koristiti pečenu papriku.

Kategorizovala sam recept i kao predjelo i kao glavno jelo, nisam mogla da se odlučim samo za jedno. Kada je letnja žega, punjeni patlidžan sa slaninicom, uz dodatak salate, je odlično glavno jelo. Cenim da bi bio i odlična uvertira u neki bogati ručak.

Ako volite patlidžan pogledajte i ove recepte:

Patlidžan sa začinima i kuskusom

Grilovani patlidžan sa jagnjetinom

Patlidžan sa koricom od kinoe

Patlidžan na jerusalimski

Sastojci:

  • 1 veliki patlidžan ili dva manja (ukupno oko 800 g)
  • 150 g barene slanine (može i blago dimljene)
  • 1 manja glavica crvenog luka
  • ½ ljute papričice
  • 1 manja veza peršuna
  • 3 jajeta
  • 2 supene kašike rendanog parmezana
  • 2 supene kašike brašna
  • 1 kašičica dimljene slatke paprike

za serviranje

  • 2 supene kašike rendanog parmezana
  • 1 manji paradajz
  • rukola

 

Patlidžan isecite na kriške debljine oko 1 cm, poređajte ih na tanjir u jednom sloju, obilno posolite i ostavite oko 15-20 minuta.

Za to vreme na suvom zagrejanom tiganju propržite slaninu iseckanu na kockice.

Kriške patlidžana isperite pod mlazom hladne vode i dobro prosušite kuhinjskim ubrusom. Svaku krišku pažjivo opsecite nožem na oko ½ cm od ivica, pa izvadite sredinu i sitno je iseckajte, a dobijene „prstenove“ patlidžana ostavite sa strane.

U dublju činiju stavite iseckanu sredinu patlidžana, proprženu slaninu, sitno iseckane crveni luk, ljutu papričicu i peršun. Dodajte jaja, parmezan, brašno, dimljenu papriku, ½ kašičice soli i biber po ukusu, pa sve dobro promešajte.

Zagrejte tiganj na umerenoj temperaturi, sipajte 1 supenu kašiku maslinovog ulja i poređajte „prstenove“ patlidžana u jednom sloju (meni je stalo po 5 u jednoj turi). U svaki „prsten“ sipajte fil do vrha, blago pritisnite, poklopite i ostavite da se prži 3-4 minuta, dok donja strana ne dobije zlatno-braon boju. Pažljivo okrenite i pržite poklopljeno sa druge strane 3-4 minuta. Okrenite još 2 puta i pržite po 1 minut otklopljeno, dok ne dobijete lepu ujednačenu braon boju sa obe strane. Izvadite punjeni palidžan na kuhinjski ubrus. Ponovite postupak sa ostatkom „prstenova“ i fila.

Da servirate, pospite punjeni patlidžan rendanim parmezanom, na svaki stavite po malo sitno seckanog paradajza i preko razbacajte listiće rukole.

Pratite nas i na:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.