4 Komentara

Patlidžan na jerusalimski

Fb-Button

jerusalimski patlidzan2 sa wm(scroll down for the recipe in English)

Dugo sam mislila da me uspeh na poslu definiše, da bez poslovne ambicije ne postojim, da valjam samo ako je tamo sve ok… Odavno tako ne mislim, naučila sam na kojoj adresi su prave vrednosti, šta je moj začin i način, gde je to moje slobodno ja, koje su moje životne boje.

Sad radim zato što to tako treba i nemam mnogo očekivanja do tek mrve inspiracije, čisto da normalna ustanem i proživim radni dan. Za mene inspiracija nije iskra, svetlost što trepne i ode u času. Ne, meni treba razmena znanja i energije, ispunjenje, smisao, magnet, suština. I to samo delić toga, al’ da bude tu, da je osetim u kostima, da mi strast gori poput mirne večne vatre. Tražim je posvuda, zavirujem u ćoškove, al’ pustinja je sve veća.

Ima onih koji kažu da ta pustinja i nije baš neki big deal, treba samo da se malo preispitaš, istražiš svoju unutrašnju kosmografiju, usmeriš oko na ono u sebi pa otkriješ hiljade novih, do tada nepoznatih regija svog uma, odgovoriš na pitanje „šta ja to hoću?“. I tu leži vrag: znam šta hoću – kako rekoh – mrvu inspiracije, nego ne znam kako dalje kad je nema. Ne umem da prihvatim i pristanem na ništa, trebaju mi bar nijanse, najave, da se bezvredno rasprši i krenem napred.

Sva je sreća pa postoji ovaj deo sveta gde prestaje taj poslovni nespokoj, a uzvrpoljene misli stanu – moj dom. U njemu nema slepih ulica, sve je otvoreni put, opčinjena sam blagošću i bliskošću, inspirisana sam dušama, pričama i odjecima, vinom i sirevima, crvenim i zelenim, hrskavim i kremastim… U njemu sam umetnica dopuštanja. Stvorena da budem baš tu. Povremeno sa varjačom u ruci da skockam ovako nešto fino poput patlidžana na jerusalimski način.

Sastojci (za 2 osobe):

  • 1 manji patlidžan
  • ½ limuna
  • 2 supene kašike maslinovog ulja
  • ½ kašičice mlevenog kumina
  • 4 supene kašike grčkog jogurta
  • ¼ kašičice belog luka u prahu
  • ½ paradajza
  • 1 kašičica sitno seckanog svežeg peršuna

 

Patlidžan operite, osušite i izbockajte oštrim nožem, pa stavite na pleh obložen papirom za pečenje i pecite u rerni sa zagrejanim grilom na 200⁰ C, oko 30-40 min (u toku pečenja ga jednom prevrnite na drugu stranu), dok ne bude sasvim mekan. Izvadite ga iz rerne, ostavite da se malo prohladi, pa oljuštite pazeći da mu drška ne otpadne. Stavite ga u tanjir i viljuškom blago izgnječite.

U manjoj činiji pomešajte sok od limuna, maslinovo ulje, kumin, so i biber po ukusu, prelijte preko patlidžana i ostavite da se marinira oko 15 minuta.

Pomešajte jogurt i beli luk, prelijte preko patlidžana u marinadi, pospite sitno iseckanim paradajzom i peršunom. Servirajte odmah.

 

„Jerusalem style“ eggplant

jerusalimski patlidzan1 sa wmIngredients (serves 2):

  • 1 small eggplant
  • ½ lemon
  • 2 tablespoons olive oil
  • ½ tsp ground cumin
  • 4 tablespoons Greek yogurt
  • ¼ teaspoon garlic powder
  • ½ tomato
  • 1 teaspoon finely chopped fresh parsley

 

Wash the eggplant, dry and prick with a sharp knife on several placec, and put on a baking sheet lined with parchment paper and roast under the oven grill on 200⁰ C, for about 30-40 minutes (during roasting turn it over once), until it gets soft. Remove from the oven, allow to cool slightly, then peel making sure that to reserve the pedicel. Put it on a plate and gently mash with a fork.

In a small bowl, mix the lemon juice, olive oil, cumin, salt and pepper to taste, pour over the eggplant and let it marinate for about 15 minutes.

Mix the yogurt and garlic, pour over the eggplant in marinade, sprinkle with finely chopped tomatoes and parsley. Serve immediately.

Pratite nas i na:

4 komentara na “Patlidžan na jerusalimski

  1. Divno napisano, bas sam sa uzivanjem procitala i to dva puta 🙂 Recept odlican, mnogo ljudi ne kupuje patlidzan, jer ne zna sta s njim, a toliko toga se moze sto i ovaj recept potvrdjuje.

  2. Gde me nađe sa patlidžanom… ♥ Samo još pekmez nisam jela od njega, mada, ko zna 😉

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.