Ostavite komentar

Rižoto sa kajmakom i čvarcima

Fb-Button

Dugo se spremam da pišem o Babušnici… Kako sam mrzela da idem tamo, jer u kući nije bilo ni vode ni kupatila. Ni televizora, samo radio na kojem se slušao isključivo Radio Beograd i emisija „Jovanovići“, koja se emitovala nešto sabajle, kad ti još duša spava. I kako sam se stidela kad bi deda došao po nas kravljom zapregom da nas preveze od autobuske stanice do kuće. I kako je ispred kuće stalno šetala jedna ogromna ćurka o kojoj nisam znala šta da mislim. I kako je tamo priroda PREDIVNA.

Ali sad nije vreme za takve priče, već za upozorenja. Neko se nameračio na tu pitomu, iskonsku, neiskvarenu lepotu, rešio da tamošnji ubog svet osiroti još više, rešio da im uzme reku.

Kad država ćuti a njeni tabloidi navijački laju u korist MHE – nema sumnje da ima sumnje.

Hajde bar nešto dobro da sačuvamo! Neka to budu reke, za početak. Dođite 21. septembra u 16 h, u Pionirski park u Beogradu, da im ne damo da nam diraju reke.

O receptu

Rižoto sa kajmakom i čvarcima je jedan od onih recepata koji potvrđuju pravilo „manje je više“. Dakle, u pitanju je „prazan“ rižoto, napravljen od kvalitetnog pirinča, odličnog belog vina, domaćeg pilećeg bujona i pravog italijanskog parmezana. Na kraju je krunisan kašikom domaćeg, mladog kajmaka i „pahuljama“ od čvaraka.

Poslužite rižoto sa kajmakom i čvarcima kao predjelo, biće ga za četvoro, a možete i kao glavno jelo za dvoje-troje.

Sastojci:

  • 15 g putera
  • 1 kašičica maslinovog ulja
  • 1 manja glavica crnog luka
  • 1 čen belog luka
  • 200 g pirinča
  • 1 dl belog vina
  • 750 ml pilećeg bujona
  • 3 supene kašike rendanog parmezana
  • 2 supene kašike kajmaka
  • 2 kašičice sitnih čvaraka

U zagrejanu šerpu sipajte maslinovo ulje i puter, pa kad se puter rastopi dodajte sitno iseckani crni luk, posolite sa ¼ kašičicom soli i pržite oko 10 minuta na laganoj vatri. Dodajte kroz presu protisnut beli luk i nastavite da pržite još oko 30 sekundi. Dodajte pirinač i kratko pržite da postane sjajan, sve vreme mešajući. Sipajte vino i mešajte dok alkohol ne ispari. Sipajte kutlaču bujona u pirinač, pa mešajte dok pirinač ne upije svu tečnost. Nastavite da dodajete kutlaču po kutlaču bujona, sve vreme mešajući. Ovo traje oko 15 minuta.

Kad je pirinač gotov, dodajte parmezan i promešajte, pa sklonite šerpu sa vatre, poklopite i ostavite da odstoji nekoliko minuta pre serviranja.

Da servirate, sipajte rižoto u tanjire za serviranje, stavite po kuglicu kajmaka i pospite čvarcima.

Pratite nas i na:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.