Ostavite komentar

Tart flambe ili pica iz Alzasa

Fb-Button

Od aprila sam u nekom super-kreativnom plamenu, s vremena na vreme gorim bukvalno (čitaj: drma me klimaks), a sve ostale trenutke provodim u pisanju i putovanjima. Toliko me je vatra jednog novog stvaranja zaposela, da ne mogu da se podelim, da se istovremeno dovoljno posvetim i blogu. Pročitala sam da je Hemingvej imao savet da napraviš pauzu sa pisanjem onda kada ti najbolje ide, tako nikad ne ostaneš bez ideja, ne zatekneš se nem satima pred belim papirom ili praznim ekranom. Ja te pauze uglavnom koristim da negde otputujem, pa smo tako u maju putovali na more, a sad, u leto, kao i obično, skitali po Evropi.

Glavna destinacija je bilo dete. Jej! U povratku iz Pariza svratili u divni Strazbur. A kad si u Alzasu, onda jedeš i picu iz Alzasa, po francuski Tarte Flambée, po nemački Flammekueche. Mislim, jedeš tamo i kiseli kupus sa kolenicom i slaninom, ali na užasnih 36 stepeni, tanani, hrskavi tart flambe original (tako u restoranima zovu ovaj sa izvornim nadevom), uz hladno, točeno lokalno pivo, bio je bolji izbor za ručak.

O receptu

Originalni nadev za tart flambe je krem, luk i slaninica, ali se u svim restoranima nudi širok izbor sa dodacima u vidu raznih sireva. Isprobali smo nekoliko i zaključili da nam je original najdraži.

Krem se pravi od kombinacije krem sira i crème fraîche, sa daškom muskatnog oraščića. Crème fraîche pravim sama, tako što u 70 g mlečne pavlake dodam oko 30 g grčkog jogurta, dobro promešam, prekrijem gazom i ostavim oko 12 sati van frižidera, na kuhinjskom pultu da se ukiseli. Kada je hladnije, treba malo više vremena, ali je svejedno postupak lak i zahteva samo malo planiranja unapred. Mlečna pavlaka treba da je nezaslađena, a isprobala sam sve varijacije procenta masnoće i sa svakom ispadne ok. Ako vam je ovo iz bilo kog razloga komplikovano, koristite kiselu pavlaku.

Testo za tart flambe je kao za picu. Ako imate vremena, dobro je da ga spremite dan ranije, ostavite ga da odstoji preko noći u frižideru, a onda ga sutradan samo razvijete i nafilujete. Ako žurite, sve spremite istog dana prema donjem uputstvu.

Video recept

Pratite nas i na našem Youtube kanalu.

Sastojci (za 1 pleh):

za testo:

  • 250 g brašna
  • 4 g suvog kvasca
  • ¼ kašičice soli
  • 150 ml mlake vode
  • 30 ml maslinovog ulja

za nadev:

  • 100 g krem sira
  • 100 g crème fraîche
  • ¼ kašičice muskatnog oraščića u prahu
  • 200 g slanine
  • 1 veća glavica crnog luka

 

U većoj činiji pomešajte brašno, kvasac i so. Dodajte vodu i maslinovo ulje, pa sve promešajte viljuškom, a zatim rukom, na radnoj površini, umesito glatko testo. Testo vratite u činiju, prelijte sa malo maslinovog ulja, prekrijte folijom i ostavite na sobnoj temperaturi oko 1 h da naraste.

Za to vreme isecite slaninu na tračice, ispržite na vrućem tiganju da se malo karamelizuje i otpusti masnoću, pa je procedite kroz cediljku (masnoću sačuvajte za neko drugo kuvanje) i prebacite na tanjir. U činijici pomešajte krem sir, crème fraîche i muskatni oraščić. Luk isecite na veoma tanka rebarca (najbolje na mandolini).

Na radnoj površini posutoj brašnom razvucite testo na oko 3 mm debljine i pažljivo ga prebacite na pleh obložen papirom za pečenje. Premažite testo pripremljenim kremom, preko rasporedite luk i prženu slaninu i pecite u zagrejanoj rerni na 250º C, 10-15 minuta, dok ivice ne dobiju zlatnu boju.

Izvadite iz rerne i smažite odmah.

 

Pratite nas i na:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.