Ostavite komentar

Riblji medaljoni sa kruškom

Fb-Button

riblji medaljoni1b sa wm(scroll down for the recipe in English)

autor teksta: moj muž

U romanu „Neznanje“ Milan Kundera pominje kompozitora Šenberga koji je još 1930. godine napisao: „Radio je neprijatelj, nemilosrdni neprijatelj koji nezaustavljivo napreduje i protiv kojeg je svaki otpor beznadežen. On nas kljuka muzikom(…) ne pitajući da li želimo da je slušamo, da li imamo mogućnosti da je pratimo i tako muzika postaje obična buka, buka među bukama“.  Nekada smo slušali muziku zbog ljubavi prema muzici, a danas ona urla odasvud i neprekidno,  urla iz zvučnika u kolima, kafanama, liftovima, na ulicama, u čekaonicama. Skraćena, rastrgnuta, kao bujica u kojoj se sve meša i u kojoj se ne zna autor, početak ili kraj. Muzika tako umire u prljavoj vodi muzike, zaključuje Kundera.

Posle, iz današnje perspektive nevinog  radija, stigla su druga, savremenija  sredstva za pojačavanje, kopiranje, umnožavanje, umrežavanje, zaluđivanje.  Napadaju nas vestima koje su nam odabrali, kreirali i naterali da verujemo da su važne,  kljukaju nas vrednosnim i moralnim standardima. Ako nam nije dovoljno, pošalju svoje eksperte da nam pojasne.  Belo je samo njihovo belo, a crno – kad oni kažu da je crno. A ako u to slučajno posumnjamo, tu su istraživanja da nas ubede da smo u krivu, a  i „botovi“ da pokažu kako smo u manjini.  Buka i blato.

Sada vidim da je im je i to malo, pa uvoze i na kafici ćakulaju sa  takozvanim spin doktorima,  a onaj koji je uspešno slagao veći deo planete, tu je da ih poduči komunikaciji.  A komunikacija je, po definiciji, proces  razmene ideja i informacija i zahteva pošiljaoca, poruku i primaoca.  Jedino što trenutno mogu je da se odjavim. Jedan primalac manje.  Imam pametnija posla.  Recimo, da uživam u ribljim medaljonima sa kruškom. Toplo preporučujem.

Sastojci (za 2 osobe):

  • 2 fileta bele ribe (mi smo koristili list)
  • 1 kruška
  • 2-3 grančice svežeg ruzmarina ili 2 kašičice suvog
  • 8 listova dimljene slanine
  • 100 ml belog vina
  • ½ narandže

 

Isecite svaki filet na 4 poprečna dela, a krušku na 8 uzdušnih listova. Posolite ribu, na svaki komad stavite po šnitu kruške, preko po komadić grančice ruzmarina (ili po malo suvog), pa poprečno obmotajte listom slanine. Pržite riblje medaljone na dobro zagrejanom teflonskom tiganju sa malo maslinovog ulja, oko 4-5 minuta sa obe strane. Izvadite medaljone iz tiganja, usipajte vino i sok od narandže i kuvajte oko 3-4 minuta ili dok se sos malo ne zgusne, pobiberite i posolite po svom ukusu, vratite medaljone u sos i ostavite ih da kratko odstoje na isključenoj ringli.

Servirajte sa svežom salatom.

Adaptirano iz Sale&Pepe, mart 2010.

 

Fish medallions with pear

riblji medaljoni2 sa wmIngredients (serves 2):

  • 2 fillets white fish (we used sole)
  • 1 pear
  • 2-3 sprigs fresh rosemary or 2 teaspoons dried
  • 8 slices smoked bacon
  • 100 ml white wine
  • ½ orange

 

Cut each fillet into 4 pieces and the pear into 8 slices. Salt the fish, on each piece put a slice of pear, top with a piece of rosemary sprigs (or a little of dried) and wrap with a slice of bacon. Fry the fish medallions in a well heated non-stick pan with some olive oil, about 4-5 minutes on each side. Remove the medallions from the pan, pour in the wine and orange juice and cook for about 3-4 minutes or until sauce is slightly thickened. Season with salt and pepper to your taste, return the medallions in the sauce and set aside for a bit before serving.

Serve with fresh salad.

Adapted from Sale & Pepe, March, 2010.

Pratite nas i na:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.