Ostavite komentar

Gulaš od bundeve i kestena

Fb-Button

Kada sam prvi put gledala prezentaciju jedne kompanije koja se bavi proizvodnjom hladno ceđenih sokova i koja nudi specijalno kreirane detoks tretmane na bazi sokova, pomislila sam „Umrla bih da me neko na ovo natera!“. Mislila sam da bi mi i na svega 5 dana, koliko uobičajeno traju njihovi tretmani, previše nedostajali čarobni ukusi prave hrane. Onda sam nekom zgodom isprobala život na sokovima i preživela. Zapravo, uopšte nije bilo strašno.

Moj muž ima sličan odnos prema bundevi. Na spomen ručka sa bundevom oči mu zamagli misao da je to samo propuštena šansa da se pojede nešto zaista ukusno. Ipak, svaki put proba i ponekad mi, glasom punim iskrenog iznenađenja, kaže „Pa ovo i nije tako loše!“. Ovaj gulaš od bundeve i kestena je jedno od takvih jela, a nije imao ništa ni protiv salate od pečene bundeve.

U zanimljivoj knjizi „Tren“ Malkolma Gledvela pročitah da ljudi generalno imaju problem da opišu svoje utiske i mišljenja, naročito kada se susretnu sa nečim sasvim novim i drugačijim. Piše da se dešavalo da u istraživanju mišljenja potrošači nešto što im je novo i neobično okarakterišu kao ružno. Tako se među stvarima koje ne volimo nađu i one koje su u toj grupi samo zato što su čudne. Za neke od njih je potrebno da protekne određeno vreme da bismo počeli da ih volimo. Ako nastavim sa ovakvim receptima za bundevu, možda se muž i predomisli i trajno bundevu stavi na listu provereno dobrih namirnica 🙂

O receptu

Kada se kod nas u radnjama bude pojavio kuvani, očišćeni kesten – ja ću da slavim. Gulaš od bundeve i kestena se sprema lako kao pesma, ako zanemarite čišćenje kestenja. I ako imate nekog da vam preseče bundevu na pola ili ste se izveštili da vam se nož ne pretvori u mač Ekskalibur zauvek zaglavljen u bundevi. Ljuto je naš porodični standard, ali lako može da se izostavi iz ovog recepta. Sok od limuna u završnici fino balansira slatkoću bundeve. Osim toga, pošto kiselo pojačava slanoću, dodavanjem soka od limuna će vam trebati manje soli.

Sastojci (za 3-4 osobe):

  • 2 glavice crvenog luka
  • 2 šargarepe
  • ¼ korena celera
  • ½ veze peršuna
  • 1 čen belog luka
  • ½ ljute papričice
  • 1 supena kašika paradajz koncentrata
  • 1 kašičica dimljene začinske paprike
  • 500 g očišćene bundeve
  • 750 ml bujona od povrća
  • 15 kestena
  • 1 supena kašika soka od limuna

za serviranje:

  • 2 supene kašike grčkog jogurta
  • 1 supena kašika soka od limuna

Kestenje operite, svakom kestenu zasecite koru, stavite u šerpu, nalijte hladnom vodom i kuvajte 25-30 minuta od trenutka kad provri voda. Procedite, pa nalijte toplom vodom iz česme, tako da kestenje ostane toplo sve vreme dok ih ne očistite. Nožem pažljivo očistite i spoljnu koru i tanku, drvenastu unutrašnju opnu. Ostavite sa strane.

Narendajte luk, šargarepu i celer, a stabljike peršuna sitno iseckajte. Zagrejte šerpu na umerenoj vatri, dodajte supenu kašiku maslinovog ulja, luk, šargarepu, celer i stabljike peršuna, posolite sa ¼ kašičice soli i pržite oko 10 minuta, povremeno mešajući. Dodajte narendani beli luk i sitno seckanu ljutu papričicu i nastavite da pržite još oko 30 sekundi. Dodajte paradajz koncentrat i dimljenu papriku, promešajte, pa dodajte bundevu isečenu na kocke veličine oko 2×2 cm i nalijte bujonom od povrća. Kuvajte polupoklopljeno oko 15 minuta, pa dodajte i kuvano kestenje. Ostavite da se kuva na tihoj vatri još oko 10-15 minuta, dok bundeva ne bude potpuno skuvana.

Odvojite 1 kutlaču bundeve, stavite u blender i izmiksajte u krem. Vratite u šerpu, sipajte sok od limuna i promešajte. Ako je gulaš previše gust dodajte toplu vodu do željene gustine. Probajte i posolite i pobiberite po svom ukusu.

U manjoj činiji pomešajte jogurt i sok od limuna. Gulaš sipajte u tanjire ili činije, prelijte sa 1-2 kačičice mešavine jogurta i limuna i pospite sitno seckanim lišćem peršuna.

Pratite nas i na:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.