Ostavite komentar

Sočni svinjski vrat na kineski način

Fb-Button

Pre desetak dana me pozovu na jedan ženski skup u pivari Kabinet: „Organizujemo još jedno druženje sjajnih žena. Prilika za nova gastronomska iskustva i razmenu ideja!“ U prilogu poruke dobijem i zvaničnu pozivnicu sa koje me zaskoče sve same divne reči: jedinstvena urbana idila, autentična piva, slasni burgeri. Bez mnogo premišljanja potvrdim dolazak.

Skupu sjajnih žena domaćin može da bude samo još jedna sjajna žena – Kosara, suvlasnica Kabineta.

Provlačeći se kroz beogradski metež i smogom natopljenu ranojanuarsku maglu, Kosara nas je povela na Kosmaj. Stigli smo u predvečerje. Vazduh je mogao da se diše, a zvezde su stajale nisko, kao spremne za branje. Ušli smo u modernu betonsku zgradu i popili „piće“ dobrodošlice u vidu vruće bistre supe. U zgradi je, osim prve zanatske proizvodnje piva u Srbiji, od nedavno i restoran iz kojeg se nazirala idilična livada. U proizvodnji je i prava, mala galerija pažljivo dizajniranih etiketa.

U pivari koja, osim svoje standardne palete piva, svakog meseca „izbaci“ po jedno novo, ne možete da ne nađete bar jedno koje ćete posle u društvu da opisujete kao „najbolje pivo ikada“. Baš takvo sam našla u prvom od ukupno 5 posluženih – Silk road, specijal urađen za beogradski restoran „Istok“, „bogat delikatnim parfemom ličija, sa notom crnog bibera“. Usledio je John Lemon, „ekcentrično pšenično pivo koje budi sva vaša čula i vodi te put citrusnog i cvetnog spektra, da bi te ostavio sa gorkom završnicom koja osvežava“. Onda još jedno neobično i potpuno drugačije – Kameleon – sa ukusom borovnice i nagoveštajem cimeta. Uz Loco about Coco – crno, gusto, kremasto pivom sa ukusom prepečenog kokosa shvatila sam da pivo može da bude u skladnoj vezi sa čokoladnim tartom. Za fajront smo gucnuli aromatični karamel staut odležao dve godine u hrastovim buradima, sa čitavih 12% alkohola.

Između svake ture piva, oglašavalo se zvonce koje nas je pozivalo da promenimo mesta za stolom i tako se isćaskamo sa što više sjajnih žena. Vratim se kući sa utiskom da nikada pre nisam upoznala toliko zanimljivih ljudi na jednom mestu. Živa nisam kad i gde se sledeći put družimo.

O receptu

Željna sam dobre azijske kuhinje. U Beogradu je izbor nepretencioznih restorana koji nude autentična jela prilično mršav (ili sam ja neinformisana), pa tako intenzivno parim oči na nekoliko odličnih Youtube kanala. Ovaj sočni svinjski vrat na kineski način sam spremala po neznatno adaptiranom receptu sa jednog od njih – Marion’s Kitchen. Zahvaljujući prehrambenoj prodavnici u kineskom tržnom centru u Novom Beogradu, većina ključnih sastojaka i sosova potrebnih za kinesku kuhinju je dostupna i to po značajno nižim cenama nego u standardnim supermarketima.

Jedini sastojak koji nisam imala je cvekla u prahu, mada sam videla da i ona može da se nabavi u Maslini, prodavnici zdrave hrane. Zamenila sam je sokom od sveže cvekle, što i vama preporučujem i obećavam da se nimalo neće osetiti u ukusu mesa. Tradicionalno se u marinadu stavlja malo crvene boje za hranu da bi meso dobilo atraktivniji izgled. Ja ipak navijam za prirodnu boju.

Obe pomenute prodavnice imaju i online prodaju.

Sočni svinjski vrat na kineski način smo prvog dana jeli uz kuvani beli pirinač pomešan sa sitno seckanim mladim lukom i brokoli. Brokoli spremam tako što dobro zagrejem tiganj, dodam pola kafene šolje vode, stavim brokoli razdvojen na manje cvetove, poklopim i pustim da se napari. Kad sva tečnost ispari, dodam supenu kašiku soja sosa i pola kašičice ulja. Ponovo poklopim i ostavim da se brokoli karamelizuje. Ostatke mesa smo sutradan jeli hladne, u sendviču od bageta, uz dodatak resko začinjene rukole.

Recept

Sastojci (za 4 osobe):

  • 1 kg svinjskog vrata bez koske u komadu
  • 2 supene kašike hoisin sosa
  • 2 supene kašike smeđeg šećera
  • 2 supene kašike kineskog Shaoxing vina za kuvanje
  • 2 supene kašike meda
  • 2 supene kašike svetlog soja sosa
  • 2 supene kašike oyster sosa
  • ½ kašičice soli
  • ½ kašičice začinske mešavine 5-spice
  • 2 čena belog luka, protisnut kroz presu
  • 1 manja cvekla

Cveklu oljuštite i izrendajte, pa rukom iscedite sav sok. U činiji pomešajte sok od cvekle i sve preostale sastojke osim mesa i dobro promešajte. Meso isecite po dužini na dva dela, stavite u veću kesu za zamrzivač i prelijte pripremljenom marinadom. Dobro zatvorite kesu i „izmasirajte“ meso, tako da oba komada budu obložena marinadom sa svih strana. Stavite u frižider i ostavite da se marinira preko noći.

Izvadite meso iz frižidera najmanje 1 h pre pečenja. Pleh za pečenje obložite aluminijumskom folijom, usipajte čašu vode i preko stavite rešetku za pečenje. Meso izvadite iz marinade i stavite na rešetku, pa pecite u zagrejanoj rerni na 180° C, 20 minuta. Dok se meso peče, marinadu prebacite u malu šerpu i kuvajte na srednjoj temperaturi dok se malo ne zgusne. Sklonite sa vatre i sipajte po pola u 2 činije – jedna polovina je za premazivanje mesa, a druga je za serviranje.

Izvadite meso iz rerne, premažite ga ukuvanom marinadom, okrenite, premažite marinadom i drugu stranu i vratite da se peče još 20 minuta. Izvadite iz rerne, još jednom meso premažite marinadom sa svih strana i ostavite da se odmara 10 minuta.

Prebacite meso na dasku i isecite na tanke režnjeve. Servirajte uz neko dobro pivo, na primer uz Kabinetov Silk road.

Pratite nas i na:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.