Ostavite komentar

Potpuno savršene zemičke

Fb-Button

potpuno savršene zemičkeKada sam radila u jednoj regionalnoj kompaniji, svakog kvartala smo imali sastanke menadžmenta Grupe i poslovnih jedinica u nekoj od država u kojoj smo poslovali. Ta okupljanja su bila vrlo radna, sa kratkim pauzama za ručak. Tek kada bismo završili sa svim planiranim aktivnostima, obično drugog dana uveče, imali smo neku hedonističku večeru.

Kada je red došao na Makedoniju, otišli smo na Ohridsko jezero. Već prvog dana kao brzi ručak su nam servirali brdo fantastične hrane. Niko nije uspeo da odoli tim sočnim zalogajima “zemlje sunca” u kojima su se maštovito preplitali ukusi turske, grčke i bliskoistočne gastronomije.

Tako najedeni sporo smo se vukli do sale za sastanke. Pitala sam kolegu iz Makedonije: “Crni Nebojša, kako ćemo mi sad da radimo? Kako to da si nam organizovao ovakav ručak?”

Kaže mi: “Vidi, dobio sam uputstvo da organizujem ‘light lunch’. Kad sam to rekao menadžeru hotelskog restorana, pitao me je ‘šta ti je to i šta će ti to’? Izgleda da me nije najbolje shvatio.”

“Šta ti je to i šta će ti to” su mi postala omiljena pitanja. Sledeći put kad želite da plasirate neku ideju, isprobajte ih. Ako ne možete na jednostavan način da odgovorite, vratite se korak-dva unazad da sve promislite još jednom.

Meni pomaže.

O receptu

Kada je Noma, danski restoran koji se više puta okitio titulom najboljeg restorana na svetu, ponovo otvorio svoja vrata, startovali su sa novim konceptom. Odlučili su da ovoga puta gastronomski ugođaj ponude u vidu vinskog bara koji služi samo burgere. U jednoj od reportaža, Rene Redžepi, vlasnik i kreativac koji stoji iza Nome, objasnio je da na meniju neće biti gurme burgera sa tartufima i kavijarom, već da mu je cilj da gostima ponudi obične burgere od najboljih namirnica. Deo tih „najboljih namirnica“ u Nomi su i zemičke za burgere koje se prave sa krompirom (potato buns).

Ako Rene Redžepi misli da su za burgere najbolje zemičke napravljene sa krompirom, onda za mene to znači da MORAM da ih isprobam u svojoj kuhinji.

Na internetu ima koliko hoćeš recepata, svi su manje više slični, a ja sam se odlučila za jedan koji koristi pravi kuvani krompir, a ne onaj u kupovni, dehidrirani. Takođe, ovo je recept u koji ide dosta putera i sličan je onom za brioš hleb. Testo je prilično mekano i lepljivo, što je za nas koji nemamo mikser za testo poseban, ali sasvim savladiv izazov. Na pola pečenja i na kraju premazivala sam zemičke mešavinom putera i meda, što je pomoglo da dobiju ovako divnu boju. Med će dati blago slatkast ukus korici, koja će ujedno biti i malo lepljiva.

Ove potpuno savršene zemičke ne samo da su nam bile sjajne za jagnjeće burgere, nego smo sutradan, kada su i dalje bile mekane i mirisne, napravili odlične sendviče sa sirom.

Sad kad bi me neko pitao za potpuno savršene zemičke „šta ti je to i šta će ti to“, u pola noći bih mogla da odgovorim da su to baš ove napravljene sa krompirom i da nema boljih za burgere.

Recept

Sastojci (za 6-8 komada):

  • 120 g toplog mleka
  • 100 g tople vode
  • 1 supena kašika meda
  • 7 g suvog kvasca
  • 400 g brašna + za posipanje
  • 1 kašičica soli
  • 100 g kuvanog ispasiranog krompira
  • 2 žumanceta
  • 85 g omekšalog putera

za premazivanje:

  • 1 puna supena kašika omekšalog putera
  • 1 kašičica meda

 

U manjoj činiji pomešajte mleko, vodu, med i kvasac i ostavite sa strane 10-ak minuta, dok kvasac ne zapeni.

U većoj činiji pomešajte brašno i so. Dodajte nadošli kvasac, krompir, žumanca i puter i sve sjedinite. Mesite u činiji razvlačeći i presavijajući testo. Kada testo postane elastično tako da se više ne kida (meni je trebalo oko 10-15 min mešenja), prebacite ga na radnu povšinu posutu brašnom. Vrhovima prstiju povucite krajeve ka sredini, pa oblikujte kuglu. Ako vam se testo lepi za prste, umočite prste u brašno a testo pospite sa sasvim malo brašna. Prebacite testo u čistu činiju, prekrijte folijom ili poklopite i ostavite da se udvostruči u volumenu, oko 1-2 h, u zavisnosti od temperature u kuhinji. Meni je bilo potrebno nešto malo više od 1 h, jer je bio vrlo topao dan.

Prebacite testo na radnu površinu posutu brašnom i isecite ga na 6 ili 8 komada, u zavisnosti od veličine zemički koje želite. Svaki komad testa oblikujte u kuglu. Stavite ih na pleh obložen papirom za pečenje, ostavljajući razmak od oko 4 cm između svake, i blago ih pritisnite dlanom po površini da dobiju oblik diska. Pospite sa vrlo malo brašna, prekrijte folijom i ostavite da rastu 30 minuta.

Dok zemičke rastu, zagrejte rernu na 200º C, a u manjoj činiji pomešajte puter i med za premazivanje.

Pecite zemičke u zagrejanoj rerni 10 minuta. Izvadite ih iz rerne i četkicom premažite svaku tankim slojem mešavine putera i meda. Vratite zemičke u rernu i nastavite da pečete još 10-15 minuta, dok ne dobiju lepu zlatno-braon boju. Izvadite ih iz rerne i premažite ostatkom mešavine putera i meda, a potom ostavite da se potpuno ohlade.

Pratite nas i na:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.