Ostavite komentar

Zelena sangrija – Sangria Verde

Fb-Button

Zelena sangrija„Kad ćeš na odmor?“

„Ne znam. Nisam sigurna ni da ću ići na normalan odmor. Možda samo na neki produženi vikend.“

„Kako to misliš da nećeš na odmor?“

„Kod mene na poslu skoro niko ne ide na neki duži odmor. Kad već ne putujemo, bezveze je da idemo na odmor i sedimo kod kuće.“

U sportu postoji nešto što se zove pretreniranost. Pretreniranost nastaje kada se poremeti balans između napora i odmora. Pretreniranost ima simptome poput usporenijih reakcija, osećaja malaksalosti, brzog zamaranja, poremećaja sna, razdražljivosti. Karakteristično je i da, pored napornih treninga, rezultati zapravo postaju lošiji ili stagniraju.

Lek za pretreniranost je disciplina netreniranja, jer je odmor jednako važan kao i trening. Kažu da je u tome ključna razlika između vrhunskih atleta i amatera: ovi prvi imaju tačno određeno vreme za odmor i koriste ga pametno i bez griže savesti. Za njih odmor nije gubitak vremena, već prilika za regeneraciju, oporavak i lični rast. Oni znaju da istrajnost u netreniranju pomaže da im karijere budu duge i bez ozbiljnijih povreda.

I kad idete na odmor?

O receptu

Zelena sangrija mi je bila na meniju jedne kulinarske radionice koju sam pre nekoliko godina držala u Izraelu. Najavljeno mi je 40 učesnika i znala sam da će među njima biti i onih koji nisu baš ludi za kuvanjem. I stvarno, njih 15-ak je odabralo da sprema ovo divno letnje piće, a ostali su se prihvatili pravljenja italijanske testenine. Posle smo svi sve zajedno pojeli i popili.

Sangira Verde – zelena sangrija je meni draža varijacija na temu vina sa voćem. Izbor voća može da varira, u zavisnosti od toga čemu je sezona. Krastavac je izuzetan u letnjim pićima, daje neku jutarnju svežinu u večernjim satima.

Zamrznuta zrna grožđa su odlična zamena za led i pomažu da se piće rashladi a ne razblaži. Nekoliko sati pre serviranja operite i prosušite grožđe, odvojite zrna, poređajte ih na poslužavnik u jednom sloju i stavite u zamrzivač.

I ovoga puta smo koristili italijanski rizling Vinarije Šijački (nije u pitanju sponzorstvo, samo nam se sviđaju). Neki sovinjon blan bi isto bio dobar izbor.

Video recept

Pratite nas i na našem Youtube kanalu.

Recept

Sastojci:

  • 2 kriške zelene ananas dinje + 2 kriške za serviranje
  • 1 limeta + 1 za serviranje
  • ½ krastavca + ½ za serviranje
  • 125 ml limunćela
  • 1 buteljka belog vina
  • 1 veza mente
  • ½ l kisele vode
  • zamrznuto belo grožđe (opciono)

U bokal ili veću teglu stavite dinju iseckanu na kockice, limetu i krastavac isečene na tanke kolutove. Dodajte limunćelo, vino i mentu (sačuvajte nekoliko grančica za serviranje). Promešajte, poklopite i ostavite u frižideru 1-2 h, da se dobro ohladi i da se ukusi prožmu.

Da servirate, u čaše stavite nekoliko kockica leda i nekoliko zrna smrznutog grožđa. Preko stavite nekoliko manjih kockica dinje, po kolut-dva krastavca i limete. Sipajte zelenu sangriju, dodajte malo kisele vode (količinu odredite prema svom ukusu) i po grančicu mente.

Pratite nas i na:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.