Ostavite komentar

Sir pečen u hlebu

Fb-Button

sir pečen u hlebuImamo sjajno dete! Ona je srećna i ostvarena, ima život baš kakav je želela. Naradila se, savladala gomiletinu izazova, naučila se i znanja i života, postala još divnija, blistavija, pametnija, snalažljivija, a ostala nežna i brižna kakva je uvek bila.

Volim da mislim da to ima veze i sa nama, da smo kao roditelji znali kako i šta treba. Oboje smo gradili karijere, bili svim srcem posvećeni poslu, radili do kasno, putovali na nove zadatke. Ali, uvek je bar jedan od nas bio tu da širom otvorenih očiju i ušiju bude sa njom i za nju.

Ipak, to je izgleda bio samo deo slagalice.

U opsežnoj studiji uticaja rada roditelja na mentalno zdravlje dece, pokazalo se da prekovremeni rad i izostajanje iz kuće zbog posla nemaju nikakav ili imaju vrlo mali uticaj na decu. Međutim, loše iskustvo roditelja na poslu, neispunjenost i nezadovoljstvo poslom i radnom atmosferom negativno utiču na emocionalno stanje i ponašanje dece.

Deca su zdravija kada i otac i majka posao vide kao izvor izazova, kreativnosti i užitka, bez obzira na dužinu vremena provedenog na poslu.

Došlo vreme da i dete radi. Dobila prvi posao kao krojen da jednog dana i njena deca budu zdrava i normalna. Srećni roditelji popili aldumaš.

O receptu

Sir pečen u hlebu može biti pripremljen u bilo kojem domaćem hlebu, a ja sam izabrala ovaj što liči na hala hleb. Bilo bi idealno da sam umesto ovog bri sira iz supermarketa našla neki malo zreliji ili nepasterizovani, bolje bi se otopio i pretvorio u bazenčić čiste sreće, ali ponuda sireva je takva kakva je. Kamember se malo bolje topi, pa ko voli, može da isproba recept i u toj opciji. Meni je kamember jak i nije među omiljenim sirevima.

Osim ruzmarina, od začinskog bilja možete koristiti i majčinu dušicu (timijan).

Servirali smo ga uz Aldumaš Vinarije Šijački, barikirani italijanski rizling, kao stvoren za sir pečen u hlebu. Ovo fino vino, istovremeno i voćno i cvetno, napravljeno je po, kako kažu, receptu dede Šijački, za koga je svaki dan bio povod za aldumaš. Aldumaš je stara reč za piće koje se ispija u čast nekog obavljenog posla, poziv na zdravicu kad se nešto lepo desi. U receptu za pileću pikatu sam detaljnije pisala o vinima ove sremske vinarije.

Sir pečen u hlebu jedemo tako što prvo umačemo komade drugog hleba u rastopljeni sir, a pred kraj ga isečemo na kriške i dovršimo uz zelenu salatu.

Video recept

Pratite nas i na našem Youtube kanalu.

Recept

Sastojci:

za hleb

  • 1 jaje
  • 1 žumance + 1 žumance za premazivanje
  • 25 g maslinovog ulja
  • 100 g hladne vode
  • 310 g brašna
  • 5 g suvog kvasca
  • 6 g soli
  • 1 supena kašika šećera

za sir

  • 1 kotur bri sira (125 g)
  • 1 čen belog luka
  • ½ grančice ruzmarina
  • 1 kašičica maslinovog ulja

U činiju stavite sve sastojke za hleb (osim žumanceta za premazivanje), pa ih prvo sjedinite viljuškom. Nastavite da mesite rukom da dobijete meko, podatno testo. Vratite testo u činiju, poklopite i ostavite da raste na sobnoj temperaturi 1 h. Nakon toga ga prebacite u frižider da se ohladi, najmanje na 1 h, a može i preko noći.

Izvadite testo iz frižidera, podelite ga na dva dela i oblikujte ih u jufke. Jednu jufku podelite na 3 dela i svaki rukama oblikujte u pantljike dužine oko 20 cm. Prekrijte oblikovano testo krpom i ostavite da se odmara oko 20 minuta.

Na jufki, vrhovima prstiju, napravite udubljenje promera kotura sira. Sir zasecite oštrim nožem po površini, pa u proreze stavite beli luk isečen na listiće. Stavite ga u udubljenje na testu i blago pritisnite. Od pantljika upletite pletenicu. Sve prebacite na pleh za obložen papirom za pečenje, prekrijte krpom i ostavite da raste oko 1 h.

Testo premažite umućenim žumancetom. Na sir stavite iglice ruzmarina i prelijte ga maslinovim uljem. Pecite u zagrejanoj rerni na 180° C, 30-35 minuta. Izvadite iz rerne i servirajte odmah, dok je sir još uvek rastopljen.

Pratite nas i na:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.