Ostavite komentar

Rolovana pasta sa tunjevinom

Fb-Button

pasta sa tunjevinom

“Kako si?”

“Užasno! Ne znam gde udaram. Toliko toga moram da uradim. Odjednom sam 5 u 1. Mislim bila sam i ranije, ali ne u isto vreme. Sad jednim uvetom pratim školu, drugim sam na konferens kolu. Onda moram malo da radim matematiku za drugi razred, a i malo da napišem obaveštenje za zaposlene. A pošto mi je usred svega prolupala mašina za veš, moram da nađem majstora koji uopšte hoće da mi dođe na kuću. Dok kuvam ručak, a znaš koliko, za razliku od tebe, mrzim da kuvam, moram da konačno pročitam sve mejlove i vidim da li mi je nešto važno promaklo. I da bude crnje i gore, zove me mama sinoć i kaže ‘sine, trebaš mi, moraš da mi podigneš penziju’. Nemam pojma kako ću da stignem, al’ znam da moram. Verovatno za vikend… A baš sam planirala da sednem natenane i napišem predlog, imam jednu ideju kako bismo mogli još bolje da organizujemo timove.”

“Izvini, da li mogu na kratko da te prekinem?”

“Naravno.”

“Ne mogu da te prepoznam bez odela.”

“Hahaha, navikla si da me viđaš doteranu za posao.”

“Ma ne, nego ne mogu bez odela da provalim koji si superheroj. Ono, da li si Wonder Woman, Superman, Ironman, Spiderman…”

“Hahaha, nisam superheroj.”

“Odlično, hajde sad to sebi ponovi: NISAM SUPERHEROJ.”

Dobri lideri nisu superheroji.

O receptu

Rolovana pasta sa tunjevinom je napravljena od standarnog testa za pastu, samo sam se ja poigrala i napravila je po uzoru na popularne rolnice. Ako niste u mogućnosti da napravite testo, možete koristiti gotove sveže kore za lazanju, koje ćete urolati kao kanelone i tako ispeći ili iseći na manje rolnice.

Bešamel sos treba da bude malo ređi nego inače, jer će to pomoći da se testo lepo skuva tokom pečenja. U ovom receptu za lazanju se lepo vidi potrebna gustina.

U regularnim okolnostima bih verovatno koristila kombinaciju parmezana i još nekog kravljeg tvrdog sira koji se lepo topi. Sada nisam imala parmezan, niti sam usred ovog vanrednog stanja htela da idem u posebnu potragu za njim.

Pasta sa tunjevinom u ovoj količini je nama bila za 2 dana, ali smo uz nju jeli zelenu salatu, a imali smo i lagano predjelo.

Recept

Sastojci (za 4 osobe):

za testo:

  • 200 g brašna
  • 2 jajeta
  • ¼ kašičice maslinovog ulja
  • 2 prstohvata soli

za fil:

  • 1 glavica crnog luka
  • 1 crvena paprika babura
  • ½ žute paprike babure
  • 10 zelenih maslina
  • 2 kašičice kapara
  • 2 x 80 g tune u konzervi

za bešamel sos:

  • 1 supena kašika putera
  • 1 prepuna supena kašika brašna
  • 500 ml mleka
  • 1 lovorov list
  • ¼ kašičice narendanog muškatnog oraščića

i još:

  • 150 ml slatke mlečne pavlake (nezaslađene)
  • 50 g narendanog sira

Sipajte brašno na radnu površinu u obliku kupe, rukom napravite udubljenje, razbijte jaja u udubljenje, posolite, dodajte maslinovo ulje, pa prstima sve pomešajte. Mesite testo korenom dlanova da dobijete tvrdo testo. Umotajte testo u providnu foliju i ostavite na sobnoj temperaturi oko 1 sat.

Dok testo odmara, pripremite fil i sos.

Da napravite bešamel sos, u manjoj šerpi rastopite puter, pa dodajte brašno i pržite 3-4 minuta na umerenoj vatri. Polako sipajte mleko, sve vreme mešajući, začinite solju i biberom, dodajte lovorov list i muškatni oraščić i kuvajte oko 10 minuta, ili dok se sos ne zgusne. Sklonite sa vatre, izbacite lovor i po potrebi dodatno posolite i pobiberite. Pokrijte providnom folijom tako da prijanja za sos i ostavite sa strane da se hladi.

Da napravite fil, sitno iseckajte luk, crvenu i žutu papriku. Zagrejte tiganj na umerenoj temperaturi, dodajte 1 supenu kašiku maslinovog ulja, luk i papriku, pa pržite oko 8 minuta, povremeno mešajući. Sklonite sa strane i ostavite da se malo prohladi. Iseckajte masline i kapare, procedite tunjevinu od ulja i sve dodajte u rashlađeni luk i papriku. Probajte, pa posolite i pobiberite po svom ukusu i dobro promešajte.

Na radnu površinu pospite malo brašna, pa razvijte testo u pravougani oblik (okvirno 40×30 cm) debljine oko 2 mm. Prebacite testo na papir za pečenje. Na razvijeno testo stavite 4 supene kašike bešamel sosa i razmažite ga ravnomerno preko cele površine. Preko sipajte pripremljeni fil i ravnomerno ga rasporedite preko cele površine. Pomoću papira za pečenje, počev od duže strane, pažljivo urolajte testo i ostavite ga, čvrsto umotano u papiru, da odstoji u frižideru oko 30 minuta.

Izvadite testo iz frižidera, odmotajte i oštrim nožem isecite na rolnice debljine oko 3 cm. U ostatak bešamel sosa sipajte slatku pavlaku i dobro promešajte. Posudu za pečenje blago nauljite, pa sipajte nekoliko kašika bešamel sosa tako da prekrije dno. Preko ređajte rolnice, sečenom stranom na gore. Prelijte preostalim bešamelom i pospite narendanim sirom. Pecite pastu sa tunjevinom u rerni zagrejanoj na 180° C, 35 minuta. Povećajte temperaturu na 200° C i pecite još 10 minuta, dok površina ne dobije zlatno-braon boju.

Izvadite zapečenu pastu iz rerne i ostavite da odstoji 10-ak minuta pre serviranja. Rolovana pasta sa tunjevinom se odlično slaže sa zelenom ili salatom od rukole ili bejbi spanaća.

Pratite nas i na:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.