Ostavite komentar

Krompir paprikaš sa kikiriki buterom

Fb-Button

Pre neki dan, ispred samoposluge, jedan fini gospodin koga dugo poznajem šeta kucu. Prilazi mu stariji muškarac i sa bogatim crnogorskim akcentom kaže: „Pazi kako šetaš to kuče, juče se jedna baba saplela o povodac nekog kera!“ Gospodin kaže: „Pazim, pazim, nema potrebe da me opominjete.“ Stariji muškarac se okreće da ode, a gospodin mu dobaci: „Pazite kako se okrećete, juče jedan tako naleteo na ženu i oborio je.“ „Šta kažeš?“, zagrmi muškarac. „Pa isto što i vi meni – opominjete me za nešto apsurdno. I pri tom mi se obraćate na ti“, smireno, sa ironičnim osmehom na licu, uzvrati gospodin. „Ti si sigurno sa nekog sela došao kad se tako ponašaš!“, vidno iznervirano govori stariji muškarac i odlazi.

Ne podnosim ovakve scene. Ima i jedna baba u našem ulazu, nema kome nije nalepila etiketu „nevaspitanog“, pa sad svi gledamo da sa njom nemamo nikakva posla. Pričao mi jedan poznanik kako je trčao za nekim momkom koji je bacio papir na ulicu i kad ga je sustigao, povukao ga je za rukav i rekao mu „Majmune, to tako možeš kod mame i tate, ali u mom gradu ne možeš!“. Već sam pisala o jednoj što je prevaspitavala sirote prodavce, kao i o nekoj što je mene kod frizera opominjala da ne držim tašnu kako treba.

Ne podnosim opominjače. Čini mi se da više iz sebe ispljunu neko zlo, nego što ostave utisak da su u plemenitoj misiji unapređenja društva. Često prebrzo presude i ponekad prosikću mnogo teške reči. a sve pod velom nekakve građanske odgovornosti. Znam ja da je reagovanje i angažovanje građana deo izgradnje demokratskog društva, da bahatim vladama odgovara kad normalan svet ćuti i gleda svoja posla, al’ da me ubiješ ne mogu u isto društvo sa ovakvim opominjačima.

Nedavno su uručene nagrade „Pokretači promena“ za građane koji su se upustili u borbu za nešto bolje – za prirodu bez malih hidroelektrana, za društvo bez zloupotrebe dece, za državu u kojoj se poštuju jednakost i ljudska prava… Tom prilikom su predstavljeni i rezultati istraživanja „Potreba za promenom – Analiza kapaciteta organizacija civilnog društva u Srbiji za javno zagovaranje“ po kojima tek 17 odsto građana veruje da zaista mogu da promene nešto u svojoj sredini, a da se svega 13 odsto građana aktivno uključuje u rešavanje problema.

Neću da budem deo loše statistike. Za društvo biram pokretače promena. Odoh da potpišem jednu peticiju, a onda da smislim na koje ću proteste – ove nedelje ih ima bar tri u koje vrede uložiti vreme.

O receptu

U originalnom receptu piše da je ovo „zapadnoafrički“ paprikaš. Pošto nikad nisam bila u Zapadnoj Africi i ne znam da li je ovo jelo autentično, nisam htela da se razbacujem geografijom. Zato je kod nas samo krompir paprikaš sa kikiriki buterom. Takođe, umesto da ga pravim samo sa slatkim krompirom, pomešala sam običan i slatki. Servirala sam ga sa bazmati pirinčem u koji sam, kad sam ga skuvala, dodala šaku seckanog svežeg peršuna i malo soka od limuna.

Krompir paprikaš sam skuvala za dva dana. Sutradan, kad sam ga podgrevala, dodala sam malo tople vode jer se prilično zgusnuo upravo zbog kikiriki butera.

Sastojci (za 4 osobe):

  • 1 veći crni luk
  • 4 čena belog luka
  • 2 supene kašike narendanog svežeg đumbira
  • 1 supena kašika korijandera u prahu
  • 1 ljuta papričica
  • 450 g slatkog krompira
  • 450 g žutog krompira
  • 1 konzerva paradajza pelata
  • 1 l bujona od povrća
  • 150 g kikiriki butera
  • 120 g bejbi spanaća
  • 1 limun + 4 kriške za serviranje

 

Zagrejte veću šerpu na umerenoj vatri, dodajte 2 kašike ulja, sitno seckani crni luk  i prstohvat soli, pa pržite oko 5-8 minuta. Dodajte narendani beli luk, đumbir, korijander i sitno seckanu ljutu papričicu i pržite još minut-dva, sve vreme mešajući. Dodajte krompire isečene na manje kocke, iseckani paradajz i supu, promešajte i ostavite da provri. Smanjite temperaturu i nastavite da kuvate oko 20 minuta, dok krompir ne bude potpuno kuvan. Sklonite sa vatre, dodajte kikiriki buter, spanać i sok od limuna i dobro promešajte. Probajte i dodajte so i biber po svom ukusu. Poklopite i ostavite 10-ak minuta da se svi ukusi prožmu (krompir paprikaš će se dodatno zgusnuti kad se malo prohladi).

Servirajte uz pirinač ili prilog po svom ukusu, garnirano kriškama limuna.

 

Adaptirano sa Simple Veganista.

 

Pratite nas i na:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.