2 Komentara

Kocke sa smrznutim jogurtom i malinama

Fb-Button

„Can I get you anything? Coffee? Tea? Me?“ Ovo je bila fora još ’60-ih, lansirana u knjizi o necenzurisanim memoarima dve stjuardese, koja je i popularizovala stereotip o promiskuitetnim avionskim lepoticama, željnim zabave i dobrog provoda. Ja sam je čula tek u filmu Zaposlena devojka i bila mi je baš slatka i seksi.

Tu, na kraju ’80-ih, moja drugarica Tanja i ja smo iznova gledale ovaj film i maštale o odraslom, samostalnom životu. Pokretne slike uzbudljivog kancelarijskog života, sastanaka i  utegnutih poslovnih kostima vodile su me na turneju po sopstvenoj budućnosti. Videla sam sebe sa paž frizurom, svilenom belom košuljom utaknutom u usku sivu suknju sa visokim strukom, crnim cipelama na štiklu uparenim sa tašnom strogog geometrijskog oblika. Vodila sam neke ozbiljne razgovore i donosila značajne odluke. I dok si rekao keks – baš ta budućnost je postala stvarnost.

Nedugo potom počela sam da bolujem od Stokholmskog sindroma: kancelarijski posao, moj otmičar i ja smo se sve više zbližavali. Znao je nekad da bude previše zahtevan i zakukuljen, vezivao bi me za stolicu do duboko u noć i mučio brojkama, složenim pitanjima, nerešivim zagonetkama. A meni bi, svejedno, bilo milo, moja iščašena ljubav nudila je opravdanje za sve.

Ne znam ni kako, ni tačno kad, naša romansa počela je da se ljušti, sloj po sloj uzbuđenja neprimetno se gulio. Sve češće sam kući dolazila gladna, ljuta i umorna. Bilo je krajnje vreme da se oprostimo.

Kažu da postoje tri vrste slobode: sloboda od, sloboda za i sloboda. Posle mnogo godina konačno sam u ovoj trećoj!

O receptu

Već deceniju jedem jogurt i voće za doručak. Na nekoliko godina se tu umešala i granola, ali nije osvojila stalno mesto u postavci. Kocke sa smrznutim jogurtom i malinama činile su mi se kao zgodna varijacija na temu usred ove letnje žege.

U originalnom receptu u podlogu ide puter od badema, dok sam ja koristila puter od suncokreta, ali zapravo bilo koji puter od koštunjavog voća i semenki može da radi posao. Takođe, izbor voća – svežeg ili smrznutog – je slobodan. Meni je prva ideja bila da koristim jagode, ali su mi se pokvarile, pa sam uzela maline iz zamrzivača. Sledeći put pravim sa borovnicama.

Iako su kocke sa smrznutim jogurtom idealne za doručak, poslužile su mi i kao dezert 🙂

Sastojci:

  • 6 urmi bez koštica
  • 90 g ovsenih pahuljica
  • 125 g putera od suncokreta
  • 15 g mlevenog lana
  • ½ kašičice cimeta
  • ½ kašičice đumbira u prahu
  • 300 g grčkog jogurta
  • 100 g malina

 

Maline stavite u šerpicu i kuvajte na tihoj vatri, povremeno mešajući, oko 10 minuta. Sklonite sa vatre i ostavite da se ohlade.

U blender stavite urme, ovsene pahuljice, puter od suncokreta, mleveni lan, cimet, đumbir i prstohvat soli i dobro usitnite. Prebacite u kalup veličine 15×15 cm obložen papirom za pečenje i kašikom utisnite i izravnajte. Preko sipajte jogurt, ravnomerno ga raspredite, a potom i ohlađene maline. Stavite u zamrzivač na oko 1 h, dok se jogurt ne zaledi. Izvadite iz kalupa i isecite na kocke.

Kocke sa smrznutim jogurtom čuvajte u zamrzivaču, svaku razdvojenu parčetom papira za pečenje. Oko 15 minuta pre jela izvadite iz zamrzivača.

 

Adaptirano sa Pick Up Limes.

Pratite nas i na:

2 komentara na “Kocke sa smrznutim jogurtom i malinama

  1. Jedva čekam da probam! I, napred generacijo <3

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.