Ostavite komentar

Salata sa škampima i zelenim prelivom

Fb-Button

Aprilsko je predvečerje, oblaci se vuku kao prebijeni, a vazduh ćuti. Odemo u šetnju pored reke da otresemo nemir sa tabana. Hodamo, držeći se za ruke, svako u svojoj tišini, kad nas prenu deo usput uhvaćenog razgovora i ženski glas uzavrele boje: „Pre bih da mi dete bude dobar čovek nego dobar đak!“. Pogledamo se, očima mi došapne „Šta ova reče?“, a ja mu isto tako odgovorim „Au, brate!“.

Otkad jedno isključuje drugo, u kom svetu biti dobar đak znači da nisi dobar čovek?

Za mene je dobar đak vredno i radoznalo dete, sa navikom da uči i čita, spremnošću da pita i traži pojašnjenja, sa učtivošću prema profesorima (čak i prema onima koji su malo meh). Dodaš mu valjan moralni kompas, zdravu empatiju, ljubav i brigu za druge i drugo, i eto ti i dobrog čoveka.

Sad je moda da obrazovanje nije više mnogo važno, svi bi da budu Stiv Džobs – genije bez ćage neke važne škole. I jes’ istina da se sve malo fucnulo, i škole i profesori, a da „postoje ozbiljne stvari u životu koje možemo da naučimo od šarlatana i bandita, postoje filosofije koje možemo da pokupimo od budala“ (Knjiga nespokoja). Ipak, u mom svetu, školovanje se i dalje dobro kotira, a stalno učenje i znanje mi je deo bića dobrog čoveka. Navodni izbor između jednog ili drugog zvuči kao izgovor, ali, kao što neko reče, u životu je uvek više izgovora nego prilika.

O receptu

Kad sam bila mala, nekoliko godina smo letovali u Tribunju. Za tako malo mesto, imali su poveliki mol, na koji su popodne pristajali veliki brodovi i iznosili svoj sveži ulov na prodaju. Odgovor na pitanje „Šta danas večeramo?“ tvorio se tu, među ribarskim mrežama. Tamo sam prvi put jela škampe.

Odemo na jednu kvarnersku pijacu, u ribarnici pitam „Šta vam je sveže danas?“, a čovek mi sa toplinom i blagim prekorom u glasu odgovori: „Gospođo, mi smo vam ribari, sve je ovde sveže!“ Kupimo kvarnerske škampe, mediteransku deliciju svetlo crvene boje, tanke ljuske i mesa punog slasti i ukusa mora. Usput pazarimo i prolećni zeleniš, da škampe serviramo na prestolu od softane rukole.

Za salatu sa škampima sam koristila samo repove, a od glava i klješta sam napravila bistru supu, u kojoj sam kasnije kuvala testeninu, a mogla je da posluži i kao osnova za neko drugo jelo. Možda bi bilo atraktivnije da škampe nisam čistila, ali sam htela da salatu pojedemo pored mora, na krilu, samo sa viljuškom u jednoj i čašom belog vina u drugoj ruci.

Salata sa škampima se sprema očas posla, a puca od zdravlja i gušta. Još ako vam je blizu nešto modro da se zagledate…

Ako volite salate sa škampima i gamborima pogledajte i ove recepte:

Video recept

Pratite nas i na našem Youtube kanalu.

Sastojci (za 2 osobe):

  • 10 škampa
  • ½ kašičice maslinovog ulja
  • 50 g rukole
  • ½ krastavca

za zeleni preliv:

  • 2 mlada luka iseckana na tanke kolutove
  • 1 čen belog luka, sitno iseckan
  • 2 supene kašike sitno seckanog peršuna
  • 1 supena kašika sitno seckane mente
  • ½  sitno iseckane zelene ljute papričice
  • 1 kašičica smeđeg šećera
  • sok od 1 limuna
  • 1 supena kašika soja sosa
  • 3 supene kašike maslinovog ulja

U činijici pomešajte sve sastojke za preliv i ostavite sa strane.

Repove škampa stavite u činiju i prelijte maslinovim uljem, promešajte i grilujte na vrućem tiganju, sa obe strane po oko 1 minut. Sklonite sa vatre, ostavite da se malo prohlade pa ih očistite od ljuske.

U većoj činiji pomešajte rukolu sa 3 supene kašike zelenog preliva i rasporedite je na tanjire za serviranje. U rukolu ušuškajte krastavac isečen na kolutove i očišćene škampe. Prelijte preostalim prelivom i odmah servirajte.

Pratite nas i na:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.