2 Komentara

Tropska salata sa gamborima

Fb-Button

tropska nova1 sa wm(scroll down for the recipe in English)

autor teksta: moj muž

Odrastao sam na šniclama i pomfritu.  Musaka mi je bila ok, ali sam uvek razmišljao zašto su upropastili mogućnost za dobru pljeskavicu i krompiriće. Kao i većina školaraca nisam preterano mislio o hrani, a generalni stav mi je bio, što manje mešanja – to bolje. Vrhunac simbioze bila mi je pica, mada samo sa dodacima koje sam i pojedinačno voleo.

Danas verujem da sam, kada je hrana u pitanju, dokaz  da evolucija postoji, kao i da je u kulinarstvu, kao i mnogim drugim stvarima, 1+1 ponekad 3, a ponekad 1. Nekoliko pojedinačno mljac sastojaka mogu se pretvoriti u neukusnu kašu, ali i u simfoniju ukusa u kojoj su pojedinačni bili samo nagoveštaj pravog uživanja. Sličnu matematiku upoznao sam prvo u timskim sportovima, gde 11 najboljih pojedinaca nikada nisu najbolji tim, a ista je primenjiva i u poslu, porodici. Dve osobe, sjajnih individualnih karakteristika, ne moraju biti skladan par, a matematika se dodatno komplikuje u braku, u koji svako unosi svoj kofer prošlosti i starih porodičnih odnosa.

Primer u kulinarstvu gde je 1+1 najmanje 3, a za mene čak 5 je tropska salata sa gamborima. Kada mi je draga prvi put rekla da će praviti salatu od mandarina, đumbira, ananasa, gambora, kumina, luka, peršuna i mandarina, pomislio sam: dobro, to je salata, nije glavno jelo, biće još nešto na stolu. Danas je ta salata naša „ruska salata“, obavezna za slave i proslave, jer ne samo da je domaćini vole, već joj se i redovni gosti raduju. Mislim da je njena tajna i u marinadi za gambore, koja postaje preliv za salatu. Ali, to već više nije matematika, već hemija, a o hemiji neki drugi put.

tropska salata sa gamborima4bb sa wmSastojci (za 4 osobe):

  • 16 gambora ili 20 kozica
  • 9 mandarina
  • 3 cm korena đumbira
  • ½ kašičice kumina u prahu
  • 1 kašičica ljute začinske paprike
  • 4 koluta ananasa (najbolje svežeg)
  • 1 glavica crvenog luka

Napravite marinadu: iscedite sok od 5 mandarina, dodajte rendani đumbir, kumin i ljutu papriku. Stavite očišćene gambore u marinadu i pustite da odstoje najmanje 30 minuta.

Očistite preostale mandarine od kore i belih žilica i isecite na kolutove. Ananas isecite na kocke. Luk izrežite na tanke kolutove, pa ih potopite u hladnu vodu i ostavite do serviranja.

U zagrejani dublji tiganj, dodajte 2-3 supene kašike ulja, a potom i oceđene gambore i pržite oko 2-3 minuta na jakoj vatri. Prebacite gambore na tanjir, pa u tiganj sipajte marinadu i kuvajte 2-3 minuta dok se zgusne. Vratite gambore, dobro ih posolite i pobiberite, i sve dobro promešajte.

Na tanjir(e) za serviranje poređajte kolutove mandarina, preko stavite kocke ananasa i kolutove luka, a na vrh stavite gambore i prelijte sosom. Pospite sa malo seckanog svežeg peršuna.

Recept je iz časopisa Sale&Pepe (januar-februar,2008).

 

Tropical shrimp salad

tropska nova3a sa wm
Ingredients (serves 4):

  • 16 prawns or 20 shrimps
  • 9 tangerines
  • 3 cm ginger root
  • ½ teaspoon ground cumin
  • 1 teaspoon cayenne pepper
  • 4 rings pineapple (preferably fresh)
  • 1 red onion

To make the marinade: squeeze the juice out of 5 tangerines, add the grated ginger, cumin and cayenne pepper. Put the shelled shrimps in the marinade and let stand for at least 30 minutes.

Peel  the rest of tangerine and cut into slices. Dice the pineapple. Slice the onion into thin rings, then soak them in cold water and leave until serving.

Heat a deeper pan, add 2-3 tablespoons of olive oil, add drained shrimps (reserve the marinade) and fry over high heat for about 2-3 minutes. Transfer into a plate, then pour the marinade to the pan and cook for 2-3 minutes until thickens. Return the shrimps, season with plenty of salt and pepper, and stir.

On a serving plate(s) arrange tangerine slices, put over pineapple and onion rings, top with shrimps and pour over the sauce. Garnish with some chopped fresh parsley.

The recipe is from Sale & Pepe magazine (January-February 2008).

Pratite nas i na:

2 komentara na “Tropska salata sa gamborima

  1. Dakle, fantasticno !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.