2 Komentara

Salata sa gamborima i kruškom

Fb-Button

salata sa gamborima i kruskom1a sa wm(scroll down for the recipe in English)

autor teksta: moj muž

Priznajem da sam u poslednjih 20 godina posetio mnogo više gradova u Italiji nego Srbiji i da se lakše snalazim u Rimu, Milanu, Sijeni, Bolonji, Đenovi, Veneciji, Udinama, Trstu, Peruđi, Veroni, Firenci, Arecu, Trevizu…., nego u Nišu, Kraljevu, Vrnjačkoj Banji, Užicu, Boru, Vršcu, Čačku, Jagodini… Kriv sam, ali ne vredi da se izvinjavam, jer su to momci koji su sa Kariba poslali sliku u pesku sa adekvatnom porukom već uradili i u moje ime.

Kampanja „letujte u Srbiji da bi penzioneri dobili bar deo koji im je smanjen“ nije nam promenila ni porodične letnje planove, jer ostvarujemo već dugo očekivani jug Italije. Ne tvrdim da bismo ih poslušali ni da daju lični primer i to ne samo kada je odmor u pitanju, već da voze službene automobile koji su proizvedeni u Srbiji, nose domaću konfekciju, koriste Tesla tablet, ali ako već propagiraju domaći turizam, onda neka bar za početak naprave i poprave puteve da do tih destinacija može bez trauma da se dođe. A onda ćemo da pričamo o ponudi, smeštaju, baš je lepa priroda ali šta ovde ima da se radi osim da se šeta, zatvorenim muzejima i bioskopima, čistoći. I naravno hrani.

Zamislite koliko bi naš jelovnik bio siromašan i dosadan da nije bilo onih koji su putovali, istraživali, donosili, primenjivali.  Kakvo bismo detinjstvo imali bez pice, čokolade, hamburgera, pomfrita… Sa godinama su stigli i zanimljiviji ukusi, paste, morski plodovi, sladoled, masline, gorgonzola, tartufi, guščija pašteta, mango i avokado… Kineska, francuska i italijanska kuhinja. Ponešto od mojih omiljenih slastica primilo se i na ovom tlu, uspešno „uzgajamo“ čvarke i slaninicu, kajmak, i papriku, ali ni toga ne bi bilo da ljudi nisu putovali.  Kao što ne bi jeli ni ovu salatu sa gamborima, komoračem i kruškom, sa dresingom od soka od ananasa, jer od svega pomenutog ovde uspeva samo kruška.

Sastojci (za 2 osobe):

  • 100 ml soka od ananasa
  • 3 supene kašike jabukovog sirćeta
  • 3 supene kašike meda
  • 1 supena kašika dižon senfa
  • 1 komorač
  • 1 manja glavica salate
  • 8-10 gambora
  • 1 kruška

 

U činiji pomešajte sok od ananasa, sirće, med i senf, pa posolite i pobiberite po svom ukusu.

Komorač isecite na tanke kriške, stavite ga u činiju, prelijte sa polovinom mešavine soka od ananasa, i ostavite da odstoji 30 minuta.

Gambore očistite prelijte sa malo maslinovog ulja i pecite na dobro zagrejanom gril tiganju, oko 1 minut sa svake strane. Sklonite sa vatre i posolite i pobiberite po svom ukusu.

Krušku isecite na četvrtine, očistite od semenki i ispecite na gril tiganju, da dobije štrafte od grila.

Salatu dobro operite i ocedite, stavite u dublju činiju, dodajte komorač, prelijte preostalom mešavinom soka od ananasa, dodajte 1-2 supene kašike maslinovog ulja i sve dobro promešajte.

Da servirate, rasporedite mešavinu salate i komorača u dva tanjira i preko poređajte grilovane gambore i kruške.

Adaptirano iz kuvara „Entertaining from the grill“.

 

Shrimp and pear salad

salata sa gamborima i kruskom2b sa wmIngredients (serves 2):

  • 100 ml pineapple juice
  • 3 tablespoons apple cider vinegar
  • 3 tablespoons honey
  • 1 tablespoon Dijon mustard
  • 1 fennel
  • 2 cups lettuce
  • 8-10 shrimps, shelled
  • 1 pear

 

In a small bowl mix pineapple juice, apple cider vinegar, honey and mustard, season with salt and pepper to your taste.

Thinly slice the fennel, put in a shallow bowl, pour over half the pineapple juice mixture and let stand for 30 minutes.

Drizzle some olive oil over the shrimps and grill on a well preheated grilling pan for about 1 minute on each side. Remove from the heat and seson with salt and pepper to your taste.

Cut the pear in quarters, deseed and grill on a grilling pan until it gets grilling marks.

Wash and drain the salad, put in a large bowl, add fennel, pour the other half of the pineapple mixture, add 1-2 tablespoons of olive oil, and mix well.

To serve, put the salad and fennel mixture on two plates, top with grilled shrimps and pear.

Adapted from the cook book „Entertaining from the grill“.

Pratite nas i na:

2 komentara na “Salata sa gamborima i kruškom

  1. Eh, a šta ti meni radiš!?
    Tekst za 10, mada sam ja penzioner pa mi guraš ruku direktno u džep! Al pošto i ja idem i inostranstvo da letujem, praštam sve.
    O klopi i receptu sve najlepše, volim i naše i stranjsko, važno je da je ukusno! ♥

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.