Ostavite komentar

Salata od spelte, šargarepe i jabuke

Fb-Button

Kad sam prepakovala i raščistila police, komode, ormane, prirodno je došla na red i glava. I šta prvo jedna moderna žena uradi kad se nađe u takvoj situaciji? Instalira najbolju moguću aplikaciju kao podršku za željenu promenu. Za svaki slučaj ne istaliram jednu, nego tri: za meditaciju, za bolje spavanje i manje stresa i još jednu za svesnu pažnju.

Počnem od meditacija: svakog dana, posle posla, nakon kasnog ručka, povučem se u sobu, sednem u zahtevani položaj, stavim slušalice i na telefonu pokrenem uputstvo za meditiranje. Nežni ženski glas me prvo policijski ispita jesam dobro, je l’ mi udobno, da li dišem, a onda me zamoli da zamislim neku voljenu osobu, da joj mislima uputim bajne želje i zahvalim se što postoji. Ja zamislim tri, pa im se uzblagodarim po redu. „Sad zamislite neku osobu koja vam izaziva neprijatnost i poželite joj nešto lepo“, kaže mi aplikacija. Zamislim jednog što mi danima pritiska crvene tastere i poželim mu sve naj-naj. „A sad se setite neke osobe prema kojoj nemate neka posebna osećanja, ni pozitivna ni negativna, pa joj poželite lep dan“, sledilo je poslednje uputstvo. Setim se nove komšinice s petog sprata, fina neka žena, prozborile smo tek nekoliko reči, pa svako dobro i njoj pomislim. Iza toga još malo duboko podišem i vratim se svojim uobičajenim aktivnostima.

Posle nedelju dana jednog te istog zamišljanja, zahvaljivanja i telepatskog slanja dobrih vibracija, izbrišem sve aplikacije. Mislim se, moja priroda je da zlo ne mislim, što da gubim vreme vežbajući ono u čemu sam već vešta.

Početkom ove godine shvatim da loše spavanje više ne mogu da pripisujem valunzima, te tako odaberem novu, bolju, lepšu aplikaciju za meditaciju, muževnog glasa i razboritih saveta. Već prvog dana mi ispriča da je naš um poput vedrog  neba, a da su nam misli, osećanja i iskustva kao oblaci različitih veličina i nijansi bele i sive, te da je to bistro, plavetno nebo uvek tu, a oblaci dolaze i prolaze. Na njen nagovor, počnem još da vežbam da ne mislim ni na šta, da sebi svakog dana dam bar 5 minuta odmora od gustog saobraćaja sopstvenih misli raznolikog sadržaja. Nateram se da vežbam prezent, da umovanje o budućem maknem za početak iz ranog jutra, da dok perem zube – mislim samo na pranje, dok se tuširam – samo na tuširanje, dok vozim – samo na vožnju… Mnogo teško!

Kao i sa kućom i stvarima, pospremanje uma i misli je posao bez kraja. Za sad znam samo kud sam pošla, a gde ću da stignem – tek ću da vidim.

O receptu

Mnogo volimo salatu od žita i bundeve, pa mi pade na pamet da bih mogla još neku kombinaciju da isprobam. Pošaljem muža da kupi žito, on donese i žito i speltu, kaže „ne znam šta ti od ovoga treba“. Tako prvi put isprobam speltu u zrnu i baš nam se dopadne. Ukusom nije mnogo drugačija od žita, pa za ovaj recept slobodno koristite šta vam je dostupnije.

Za serviranje salate možete da dodate i malo feta sira, lepo se slaže.

Recept

Sastojci:

  • 150 g spelte u zrnu
  • 2 šargarepe
  • 1 jabuka
  • 80 g suvog grožđa
  • 80 g oraha
  • 30 g bejbi spanaća

za dresing:

  • 1 limun – sok i narendana korica
  • 1 kašičica rendanog svežeg đumbira
  • ½ kašičice ljute tucane paprike (opciono)
  • ½ kašičice soli
  • ½ kašičice sveže mlevenog bibera
  • 3 supene kašike maslinovog ulja

 

Skuvajte speltu prema uputstvu sa pakovanja, procedite i ostavite sa strane da se ohladi. Narendajte šargarepu na krupno, a jabuku iseckajte na štapiće.

U činijici pomešajte sve sastojke za dresing.

U dubljoj činiji pomešajte kuvanu speltu, šargarepu i jabuku, dodajte suvo grožđe i krupno seckane orahe, pa sve prelijte dresingom i dobro promešajte. Probajte, pa po svom ukusu dodajte još soli. Poklopite i ostavite u frižideru na oko 2 sata.

Izvadite iz frižidera 15 minuta pre serviranja, dodajte spanać i ponovo promešajte.

 

Pratite nas i na:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.