Ostavite komentar

Palačinke sa mladim lukom

Fb-Button

Ovo su kao kineske palačinke sa mladim lukom, samo što nisu. Kineske palačinke sa mladim lukom, po originalnom receptu, imaju korak koji mi se nije dopao – premazivanje testa mešavinom ulja i brašna. Umesto toga, sebi sam dala malo slobode u količini ulja, ne samo da bih dobila hrskavo testo, već i da mi pomogne da u razvijanju testa ne koristim nikakve alatke. Dete kaže – najviše volim takve jednostavne recepte.

Prošlog aprila otišli na Japanese cooking class kod Nahoko Hata sa temom gyoza. Testo smo pravili od brašna, soli i vruće vode, što je uobičajena kombinacija u azijskoj kuhinji za sva testa koja se prže. Testo napravljeno sa vrelom vodom nije mnogo elastično, ali se lako razvija na veoma tanko.

Da recept bude još jednostavniji za pamćenje i izvođenje, napravila sam ga tako da u testo ide jednaka količina brašna i vode, a na svaku palačinku po 1 struk mladog luka. Ako se odlučite da ne koristite vruću vodu (koju brašno više upija), smanjite količinu, inače ćete dobiti suviše retko testo. Cenim da umesto samo mladog luka, fil može baš fino da se izmašta, izmeni i dopuni.

Video recept

Da nama ulepšam sećanja, a vama olakšam pripremu – tu je i video recept za palačinke sa mladim lukom. Ako volite video recepte, pratite nas i na našem Youtube kanalu.

Sastojci (za 4 palačinke):

  • 150 g brašna
  • prstohvat soli
  • 150 g vrele vode
  • 4 kašičice maslinovog ulja
  • 4 mlada luka
  • 2 supene kašike ulja za prženje

za umak:

  • 1 supena kašika soja sosa
  • 1 supena kašika pirinčanog sirćeta
  • 1 kašičica paste od ljutih papričica (ili nekog ljutog sosa)
  • 1 kašičica meda

 

U činiji pomešajte brašno i so, pa u tankom mlazu dodajte vrelu vodu, sve vreme mešajući. Ostavite oko 3o sekundi da se prohladi, pa prebacite testo na radnu površinu i mesite oko 5 minuta, da dobijete svilenkasto testo. Poklopite i ostavite da se odmori 10-15 minuta.

Dok se testo odmara, sitno iseckajte mladi luk i napravite umak mešanjem svih sastojaka za umak.

Testo podelite na četiri jednaka dela i oblikujte ih u loptice. Svaku lopticu prelijte sa 1 kašičicom maslinovog ulja, dlanom rastanjite u tanak disk, pospite četvrtinom količine mladog luka, malo posolite i uvaljajte u rolnicu. Rolnicu umotajte u oblik puža, pa dlanom rastanjite u tanku palačinku. Ponovite sa preostalim testom.

Zagrejte tiganj na srednjoj temperaturi, dodajte ulje i pržite palačinke, okrećući više puta, dok ne dobiju zlatno-braon boju sa obe strane.

Poslužite vruće sa pripremljenim umakom.

 

Pratite nas i na:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.