Ostavite komentar

Chicche sa plavim sirom i lešnicima

Fb-Button

Poslednjeg dana u Prosecco regiji svratimo u Biss Badalis, da vidimo šta se krčka u tom finom slow food restoranu na vrh brda, s pogledom na vinograde. Tamo nas dočekuje šef Fulvio i pozdravlja sa „dobar dan“. Priča nam da je, dok je radio u Berlinu, ljubavisao sa nekom našom sugrađankom, koja ga je naučila „samo lepe reči na srpskom – dobar dan, laku noć i dušo moja“. Na kratkom jelovniku sastavljenom da promoviše lokalne namirnice malih proizvođača nađemo i ove slasne chicche – male njoke u sosu od plavog sira.

Sutradan, sa mehurićima u nozdrvama krenemo dalje, putevima dobre hrane, pravac u Mantovu, gastronomsku prestonicu Evrope za 2017. godinu.

Mantova, foto: Porodične gastronomije

Kombinujuću jednostavne lokalne namirnice, tradiciju, istoriju i ljubav, u ovoj uspavanoj lepotici od grada jede se ozbiljno dobra hrana, koju još zovu hranom prinčeva i naroda. Mnoga jela potiču još iz srednjeg veka, kada je gradom vladala čuvena porodica Gonzaga, a jedno od najpoznatijih jela su torteli sa bundevom, koji ne samo da su posebni zbog mantovanske bundeve, već i zbog sasvim neobičnog sastojka koji se uz parmezan i muskatni oraščić stavlja u fil od bundeve – mrvljenih amaretti keksića.

Mantova, foto: Porodične gastronomije

Pored bundeve – kraljice mantovanske gastronomije, nepca mogu da se počaste sa luccio in salsa (štuka u sosu od peršuna i kapara), bigoli con le sardelle alla Mantovana (testenina sa svežim sardinama), stracotto d’asino (magareći gulaš), risotto alla pilota (pirinač sa mlevenim mesom)… Tu je i jednostavan, tradicionalni, hrskavi kolač sa bademom – sbrisolona.

Mantova, foto: Porodične gastronomije

Od Mantove je očas posla da se skokne do Parme, Modene i Sirmionea, u kojima se isto ozbiljno gušta, a milina ih je i videti.

Parma, foto: Porodične gastronomije

Modena, foto: Porodične gastronomije

Sirmione, foto: Porodične gastronomije

Evo nisam pametna kako smo se posle ovakve divote vratili kući.

Video recept

Pratite nas i na našem Youtube kanalu.

Sastojci (za 4 osobe):

za chicche:

  • 500 g belog krompira
  • 150 g brašna
  • 1 žumance

za sos:

  • 40 g putera
  • 250 g plavog sira
  • 150 ml neutralne pavlake
  • 75 g baby spanaća

za serviranje:

  • 4 supene kašike krupno seckanih pečenih lešnika
  • malo svežeg peršuna

 

Da napravite chicche prvo skuvajte krompir u ljusci. Kad je potpuno kuvan, sklonite ga sa vatre, procedite i ostavite da se malo prohladi. Oljuštite krompir i ispasirajte ga. Na radnu površinu sipajte brašno, preko dodajte ispasirani krompir i umućeno žumance, pa umesite meko testo. Testo isecite na delove i razvaljajte u dugačke trake prečnika oko 1 cm. Trake isecite na komade veličine 1 cm i svaki dlanom oblikujte u loptice – chicche. Ređajte chicche na pleh prekriven krpom koju ste posuli sa malo brašna.

Zagrejte tiganj na srednjoj temperaturi, dodajte puter i ostavite da se rastopi. Dodajte plavi sir isečen na kocke i mešajte dok se ne rastopi. Sipajte pavlaku i mešajte da se sjedini sa sirom. Dodajte spanać i mešajte dok se ne slegne, pa dobro pobiberite.

Chicche kuvajte u ključaloj slanoj vodi dok ne isplivaju na površinu, oko 2 minuta, pa ih rešetkastom kašikom prebacite u tiganj sa sosom i promešajte. Ako je sos previše gust, sipajte malo tople vode od kuvanja testenine.

Da servirate, u tanjire rasporedite chicche sa sosom, pospite lešnicima i ukrasite sa nekoliko listića svežeg peršuna.

Pratite nas i na:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.