Ostavite komentar

Čokoladni puter keksići

Fb-Button

Pre nekoliko godina krenemo u obilazak vojvođanskih kuća, u pokušaju da nađemo porodičnu vikend oazu. Ja vozim. Stignemo do Zrenjanina bez mnogo muke, pogledamo u okolini jedan salaš, pa nastavimo dalje. Neko vreme pratismo znakove pored puta, vidim nešto mi se vožnja odužila, pa zatražim od saputnika da mi pročitaju mapu. Jedan kaže „ja nisam poneo naočare“, drugi „meni je muka, ne mogu da čitam“, treći me pita „a kako se čita karta?“. Stanem kraj nekog jarka, uzmem mapu, nađem put i vratimo se kući bez daljeg stajanja i razgledanja. Danas bez navigacije ne idem ni do Pančeva, nekad je uključim i u povratku s posla, da zaobiđem saobraćajnu gužvu, a usput upoznam mračne ali prohodne sokake beogradskog predgrađa.

Kao nekada mapu, tako smo čitali enciklopedije i išli u biblioteku da prikupimo nove informacije. Dešavalo se da krenemo prečicom, pa pozovemo 9812. Kako se na engleskom kaže.., koja je četvrta novogodišnja skakaonica.., kako se zove glumac… Pričalo se da ih najčešće pitaju za recept za palačinke.

Tomovi uredno poređanih enciklopedija bezvredno čuče u maminom regalu, godinama netaktnute, a servis za razne informacije, ako još uvek postoji, verovatno zovu samo oni najruralniji. Danas bez Gugla ne počinjem sajber dan, proverim kod njega i kako i zašto. Priča se da ga naši najviše pitaju za recept za mršavljenje.

Puter keksiće sam upoznala preko Gugla. Na blogu je recept i za one slatke sa čajem ili sa limunom i ruzmarinom, a imamo i jedan za slane sa sirom i origanom. Ovaj recept je malo drugačiji, ima malo više putera i nešto manje šećera, a što duže keksići stoje to se više tope u ustima.

Sastojci:

  • 250 g putera sobne temperature
  • ¼ kašičice soli
  • 80 g šećera u prahu
  • 30 g kakaoa u prahu
  • 270 g brašna
  • 150 g crne čokolade
  • 1 puna kašičica putera
  • 1 supena kašika morske soli (mi smo koristili mešavinu sa ružinim laticama)

 

U činiju stavite puter i so i mutite mikserom da se sjedine. Dodajte šećer pa opet umutite. Dodajte kakao i pola količine brašna, umutite, pa dodajte i ostatak brašna i ponovo mutite da se sve sjedini. Dobijeno testo prebacite na radnu površinu, podelite na dva dela i od svakog formirajte disk. Umotajte testo u providnu foliju i stavite u frižider na oko 45 minuta.

Na radnoj površini blago posutoj brašnom, oklagijom razvaljajto testo na debljinu od oko 0,5 cm, pa modlom isecite keksiće i ređajte na pleh obložen papirom za pečenje. Stavite pleh u frižider na 15 minuta. Ponovite postupak i sa drugim delom testa.

Pecite keksiće, pleh po pleh, u zagrejanoj rerni na 170⁰ C 12-14 minuta. Izvadite iz rerne i ostavite da se potpuno ohlade.

Rastopite čokoladu i puter na pari, pa vrhove keksića umačite u rastopljenu čokoladu. Ređajte ih na pleh obložen papirom za pečenje, pospite svaki sa malo morske stoli i stavite u frižider da se čokolada stegne. Prebacite u činiju sa poklopcem i čuvajte na hladnom mestu.

Pratite nas i na:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.