8 Komentara

Puter keksići sa čajem

Fb-Button

puter keksici4 sa wm(scroll down for the recipe in English)

Pre nekoliko godina, na nekom predavanju iz komunikacija, jedan naš pametan i vrcav tip reče kako mu je u životu lakše sa psima nego sa ljudima. Objasni nam da svaka rasa pasa nosi svoje ključne karakteristike, pa odmah možeš bar da pretpostaviš šta očekuješ od dobermana a šta od retrivera. S druge strane, sa ljudima baš nikad nisi siguran, nema nikakvih pravila po boji, gabaritu ili poreklu, i dok ne prozborite – možeš na sve da računaš.

Svakod dana u saobraćaju bar jedan gadno lane na mene. Ima jedan momak, srećem ga često, poželim mu dobro jutro, a on spusti pogled i odćuti. Ima i komšinica sa prvog, usplahirena mukica kad je sama i bahata nasilnica u društu vođe navijača. I apotekarka što na moje dobar dan, izvolite i hvala odgovori – mrtvom tišinom. I zubarka koja bi na meni da vežba severnokorejske metode. I neka kod frizera što bi da postrojava i mene i moju tašnu. I lokalni, kvartovski nasilnik što reži zbog pridošlica bilo koje vrste.

Od odgovornih vlasnika pasa se očekuje da svoje ljubimce učine socijalno spretnim – da ih od malena naviknu na druge pse, ljude, zvukove… Od takvog psa se očekuje da prepoznaje energiju drugih pasa i razume ponašanja u različitim društvenim situacijama. Teško mi je da procenim kojih ima više, socijalizovanih ili ne, al’ koji god da su mogu da ih prepoznam iz daleka. Za razliku od ljudi.

Evo i ja nešto navalila da pravim kolače, da se malo socijalizujem, da bolje upoznam ljude koji vole slatkiše više od mene. Danas predstavljamo jedan baš jednostavan slatkiš, ali vrlo otmenog ukusa: puter keksići obogaćeni mirisnim listićima mešavine za čaj.

puter keksici3 sa wmSastojci (za 15 keksića):

  • 125 g putera, sobne temperature
  • 55 g šećera + malo za posipanje
  • ½ kašičice ekstrakta vanile
  • 180 g brašna
  • 2 supene kašike mešavine za čaj (mi smo koristili Kusmi Tea Sweet Love mešavinu: crni kineski čaj, slatki koren, začini, semenke guarane, crveni biber)

 

U činiju stavite puter, šećer, vanilu i prstohvat soli i mutite da se sjedini.

U blender stavite brašno i mešavinu za čaj i blendirajte da usitnite listiće čaja. Postepeno dodajte mešavinu u umućeni puter sa šećerom i mutite da dobijete glatku masu. Prebacite na radnu površinu, formirajte disk, umotajte u providnu foliju i ostavite u frižideru na 30 minuta.

Na radnoj površini blago posutoj brašnom, oklagijom razvaljajto testo na debljinu od oko 0,5 cm, pa modlom isecite keksiće i ređajte na pleh obložen papirom za pečenje. Svaki pospite sa malo šećera i pecite u zagrejanoj rerni na 190⁰ C 15-20 minuta, dok ivice ne počnu da dobijaju zlatastu boju.

Izvadite iz rerne i ostavite da se prohlade.

Shortbread biscuits with tea

puter keksici1 sa wmIngredients (for 15 biscuits):

  • 125 g butter, room temperature
  • 55 g sugar + some more for sprinkling
  • ½ teaspoon vanilla extract
  • 180 g flour
  • 2 tablespoons tea mixture (we used Kusmi Tea Sweet Love mix: black China tea, liquorice roots, spices, guarana seeds, pink pepper)

In a bowl put the butter, sugar, vanilla and a pinch of salt and beat together until smooth.

In a blender put the flour and tea blend and process to grind tea leaves. Gradually add the flour and tea mixture into the butter with the sugar and stir to get a smooth paste. Turn on to a work sufrace, shape in a disc, wrap in plastic foil and leave in the fridge for 30 minutes.

On a lightly floured work surfase, using a rolling pin, roll out the dough to a thickness of about 0.5 cm, cut into rounds using a biscuit mold and place on a baking sheet lined with parchment paper. Sprinkle each biscuit with some sugar and bake in preheated oven at 190⁰ C for 15-20 minutes, until the edges begin to get golden color.

 

puter keksici2 sa wm

Remove from the oven and leave to cool.

Pratite nas i na:

  1. Ranije sam bila baš gluperda da procenim čoveka, ali sam u poslednje vreme, vrlo ushićena, shvatila da se napokon aktivirao „instikt mod“, te da sam počela da razlikujem dobre od loših, ako ništa drugo.
    Nevaspitane rešavam tako što se grlato obratim sa – dobar dan, kako ste. Onda im je glupo da, naročito ako ima ljudi okolo, ne uzvrate ili budu toliko šokirani da im je prva reakcija da odgovore i uzvate pozdrav.
    Što se pasa tiče – slažem se. Što se njihovih vlasnika tiče – druga priča. Utoliko da sam zvala komunalce da pitam kada će početi da kažnjavaju vlasnike ljubimaca koji ne čiste za njima. Onaj sa druge strane telefonske žice je toliko iznenađen bio da je morao da traži informaciju od kolega, kaže da im se niko nije žalio. Eeeej, dva miliona stanovnika i niko se nije žalio na nemarne vlasnike najfinijih živih bića. Eto, toliko o ljudima. O psima sve najbolje.

  2. Darling, jel ste dobro? ♥ Dva slatka recepta za redom?
    Šalu na stranu, pametno si se setila da keksiće obogatiš čajem, sigurno su finog ukusa!
    Uvod pogađa (kao i obično) po sred mete…

  3. Prelijepo izgledaju i posebno mi je zanimljivo dodabvanje caja. Pretpostavljam da mogu i neke druge mjesavine. Soljice sam vidjela, preslatke su, njezne i elegantne 🙂
    Divan post!

  4. Mislim vidjela ovdje kod tebe, posto si pisala u komentaru da si ih kupila 🙂

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.