2 Komentara

Bruskete sa pečenom bundevom

Fb-Button

bruskete-sa-ljutom-pecenom-bundevom1-sa-wm

U mojoj porodici rađaju se sve sama ženska deca i to obavezno sa genom za kuvanje i svaka ima neki svoj fah. Kad se nas 6 iz 3 generacije skupi u maminoj kuhinji, sve po malo liči na Bolivud, krene vatromet boja, aroma i blaženih ukusa. Ali koliko god mi bile različite, u jednom se slažemo – začinska paprika i to ljuta je zakon!

Zato je prirodno bilo da jedna od emisija „Čini i začini“ bude posvećena upravo ljutoj začinskoj paprici. Pred kamerama sam pravila ljute krekere sa crnim maslinama i inćunima i tropsku salata sa gamborima, a sada kombinujem ovaj divni začin sa bundevom. Uživajte u receptu za bruskete sa pečenom bundevom i priči o ljutoj paprici.

Priča o ljutoj začinskoj paprici

Paprika je poreklom iz Amerike. Prvi Evropljanin koji je okusio ljutu papriku bio je Kolumbo, ali kao što je Indijancima dao pogrešno ime misleći da je stigao u Indiju, tako je i ljutoj papričici dao ime pepper, jer ga je podsećala na biber. Ipak, ljuta paprika nije odmah našla svoje mesto u evropskoj gastronomiji, već je otputovala dalje, sve do Azije gde je odmah postala omiljeni sastojak i začin. Zanimljivo je, recimo, da su ljutu papričicu, kada je stigla u Japan, prvo koristili tako što su je stavljali u čarapu da zagreju stopala, a tek kasnije je postala začin.

U Evropu je ponovo stigla iz Indije koja je počela da uzgaja manje ljute sorte. Tada je ljuta paprika na kratko zamenila crni biber koji je u to vreme bio jako skup i mnogima nedostupan. U naše krajeve stigla je iz dva pravca – iz Turske i Mađarske. 

Ljuta začinska paprika dobija se sušenjem i mlevenjem posebnih sorti crvene paprike, a boja mlevene začinske paprike je i jedno od osnovnih merila kvaliteta. Sve divlje sorte paprike su ljute, a ljutina im je zbog kapsaicina, koji se nalazi u ljutoj papričici i izaziva osećaj prženja na bilo kom tkivu kod sisara, a ne samo na jeziku. Zbog toga su neka plemena u Africi sok od ljute paprike koristili kao otrov za strele.

Najljuća papričica na svetu dugo je bila škorpija sa ostrva Trinidad i Tobago, a uzgajivači su morali da je beru u rukavicama kako bi sprečili opekotine na rukama. Pre nekoliko godina primat je preuzela ljuta paprika koja se gaji u Karolini, čija se ljutina poredi sa ljutinom biber spreja, odnosno suzavca koji koristi policija. Ona ima oko oko 2 miliona skovila, jedinice kojom se meri ljutina, dok recimo halapenjo papričica ima oko 5 hiljada Skovila. U Srbiji nema pomenute škorpija ljute papričice, ali ima kobre, duge paprike umereno ljutog ukusa.

Čili je generičko ime za ljutu papriku, a reč vodi poreklo još iz astečkog jezika. Ipak, na Food.com kažu da je poistovećivanje čili praha i kajenske paprike jednako pogrešno poistovećivanju praška za pecivo i sode bikarbone. To je zbog toga što se pod čili prahom često podrazumeva začinska mešavina u kojoj, pored same kajenske i čili paprike, postoji još kumin, so, pa čak i origano. Na internetu možete pronaći mnogo recepata za pripremu čili praha, koji se koristi najčešće u meksičkoj kuhinji. Kajenska paprika je baš to – paprika, a ne biber kako na nekim pakovanjima piše (nakotili se ovi Google previdioci), uvek je ljuta i to prilično ujednačeno.

Uvežbajte svoja nepca, kuvajte ljuto!

bruskete-sa-ljutom-pecenom-bundevom3-sa-wm

Sastojci (za 4 osobe):

  • ½ manje bundeve
  • 1 puna kašičica dimljene začinske paprike
  • 1 puna kašičica ljute tucane paprike
  • 12 kriški bageta
  • 4 supene kašike krem sira
  • 1 nar
  • 1 supena kašika smeđeg šećera
  • 20 g rukole

 

Bundevu isecite na 12 kriški debljine oko 1 cm, poređajte ih na pleh obložen papirom za pečenje, posolite, pobiberite, pospite dimljenom i tucanom paprikom, poprskajte maslinovim uljem i pecite u rerni zagrejanoj na 200⁰ C oko 25-30 minuta.

Za to vreme očistite nar, sačuvajte sa strane 2-3 supene kašike zrna, a ostatak stavite u blender sa supenom kašikom vode i sve dobro izblendirajte da dobijete sok. Procedite kroz gustu cediljku i prebacite u šerpicu. Dodajte šećer i kuvajte na jakoj vatri oko 10 minuta, dok ne dobijete sirup.

Izvadite bundevu iz rerne, prebacite je na tanjir, pa na isti pleh poređajte kriške hleba, poprskajte sa malo maslinovog ulja i pecite ispod gornjeg grejača rerne oko 3 minuta. Izvadite iz rerne.

Da servirate, svako parče hleba namažite krem sirom, preko stavite po komad pečene bundeve, poprskajte sirupom od nara i pobacajte rukolu i sačuvana zrna nara.

Pratite nas i na:

2 komentara na “Bruskete sa pečenom bundevom

  1. Mmmmm, ovo mi se baš sviđa! Svi sastojci koje volim, a ovako kombinovani obećavaju odličan ukus.. ❤

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.