Ostavite komentar

Krekeri sa crnim maslinama i inćunima

Fb-Button

krekeri sa incunima1 sa wm(scroll down for the recipe in English)

Kažu da više nema dobrih poslova, već samo sjajnih ili onih mukotrpnih, gde radiš vredno a vratiti se u zavisnosti na kom si kraju planete, ili kog si pola ili rase. Kao, takva su vremena. Uče nas da, ako i nemamo baš neki ispunjavajući posao, jednostavno naučimo da ga volimo. Ili da pustimo da nas vodi jedino i isključivo strast i ostvarimo sjajnu karijeru, jer kad nas vodi strast, čeka nas blistava budućnost, ne obavezno materijalna, nego više moralna, ono kad možeš i sebi i svojoj deci da kažeš „jurila sam svoje snove i stigla ih“.

Da li, stvarno, zar? Ako su ljudi strasni kada nečemu čime se bave pripisuju najveću životnu vrednost, zbog čega bi to trebalo da bude posao? Da li uopšte strast treba pretvarati u posao, i koliko strast traje kad izgubi slobodu i postane opterećena zakonima i porezima? Je li moguće održati strast u okvirima korporativnih struktura i organizacija ili ona mora da bude oslobođena svih stega i interesa? Da li je onaj koga vodi taj „poslovni Eros“ stvarno srećniji od onog ko u svom poslu uživa umereno? Zar je uopšte moguće održavati strast godinama ili to mi samo mešamo strast sa entuzijazmom, ljubavlju, optimizmom i povremenom jakom emocijom prema ponekom projektu?

Nema sumnje da je strast jedna posebna energija, snažan osećaj uzbuđenja koje opčinjava i pokreće, pali srce i vrti mozak. Važno je da je imaš, da se osetiš živim, a šta ćeš i kako sa njom – zaista je stvar lične slobode izbora. Moja strast prema kuvanju traje baš dugo, ali nikad, baš nikad nisam poželela da budem poznati profesionalni kuvar ili da učestvujem u nekom kulinarskom nadmetanju, ma kako ono prestižno bilo. Paše mi i pokreće baš kako je sad, i sa svakim novim spremljenim receptom, makar to bili i ovakvi jednostavni krekeri sa crnim maslinama i inćunima, ja osetim posebnu životnu slast.

Sastojci:

  • 115 g brašna
  • 115 g hladnog putera
  • 115 g sira tipa gauda
  • 50 g inćuna
  • 50 g crnih maslina bez koštice
  • ½ kašičice ljute začinske paprike + još malo za posipanje

 

Puter isecite na kockice, narendajte sir, a inćune i masline krupno iseckajte. Stavite u blender brašno, puter, sir, inćune, masline i začinsku papriku, i kratko izmiksajte da dobijete čvrsto testo. Prepučite testo na providnu foliju, umotajte i stavite u frižider da se hladi oko 20 minuta.

Na brašnom posutoj radnoj površini tanko razvucite testo, isecite ga na trake širine oko 5 cm, a onda svaku traku unakrst da dobijete trougliće. Ređajte ih na plehove obložene papirom za pečenje, pospite sa malo začinske paprike i pecite u zagrejanoj rerni na 200° C, 6-8 minuta, dok ne dobiju zlatnu boju. Izvadite krekere iz rerne, ostavite da se prohlade i pospite ih krupnom morskom solju.

Recept iz kuvara The Spanish, Middle Eastern and African Cookbook.

 

Black olive and anchovy bites

krekeri sa incunima3 sa wmIngredients:

  • 115 g flour
  • 115 g chilled butter
  • 115 g cheese like gauda
  • 50 g anchovy fillets
  • 50 g pitted black olives
  • ½ teaspoon cayenne pepper + some more for dusting

 

Dice the butter, finely grate the cheese, and roghly chopp the black olives and anchovies. Place the flour,  butter, cheese, olives, anchovies and cayenne pepper  into a food processor and pulse until the mixture forms a firm dough.

Roll out the dough on a floured surface, cut the dough into 5 cm wide strips, then cut across each strip in alternate directions to make triangles. Transfer to baking sheets lined with baking paper, dust with some cayenne pepper, and bake in preheated oven at 200° C, for 8-10 minutes until golden. Take out from the oven, cool slightly and sprinkle with sea salt.

Recipe from The Spanish, Middle Eastern and African Cookbook.

Pratite nas i na:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.