Ostavite komentar

Kafa sa crnom čokoladom i Baileysom

Fb-Button

kafa sa bejlisom1 sa wm(scroll down for the recipe in English)

autor teksta: moj muž

Moja baka je bila domaćica stare škole, što znači kad je kuvala, to je bilo na masti ili sa zaprškom, a kad bi se neko od njenih vršnjaka ozbiljno razboleo, često bi rekla: „Jede, jadna, sve samo na vodi.“  Zato me izraz „na vodi“  od malena podseća na nešto bolesno.

Kada sam stigao do sitnog dvocifrenog broja godina i shvatio da je muzika bitan deo života, jedan od prvih „mojih“ hitova  bila je pesma  grupe Parni valjak, „… prevela me mala žednog preko vode, hej dao sam joj previše slobode“, pa me od tada voda, ni kriva ni dužna,  asocira i na neku prevaru.

Onda se, posle nekoliko godina,  pojavio Balaševićev „Bluz mutne vode“, koji, između ostaih, ima i stih: „… na šta se svodi život u vodi, pa eto grabljivci imaju vlast…“  i mislio sam da, bar kada je voda u pitanju, više ništa ne može da me iznenadi.  Naučio sam pravilo koje na ovim geografskim prostorima glasi:  gde je voda, tu je i mulj.

A onda me je dočekao „projekat“ Beograd na vodi. I probudio asocijacije iz detinjstva : mulj-aža, prevara, nešto bolesno.  Ove nedelje počela je prodaja stanova koji još nisu ni nacrtani, ne zna im se cena, ni kvadratura. Čist „Smoke on the water“.

Koliko za sada shvatam, Beograd na vodi je oko sadašnje železničke stanice pa do Gazele, a na suprotnoj strani iste obale, od stanice ka  Brankovom mostu  je Savamala, koja će se, nadam se, odupreti nasilju grabljivaca i nastaviti da čuva i razvija duh Beograda.  U Savamali je i Mikser, koji je za vikend organizovao festival kafe…

Sastojci (za 1 osobu):

  • 50 ml jake crne kafe
  • 150 ml mleka
  • 30 g crne čokolade
  • 1 supena kašika Baileysa
  • 2 supene kašike šlaga

 

U šerpici rastopite čokoladu u mleku. U dublju čašu sipajte kafu, dodajte mleko sa rastopljenom čokoladom, Baileys’ i šlag (mi volimo kada je od slatke pavlake, vrlo blago umućene samo sa mrvicom šećera).

Servirajte odmah sa malo narendane čokolade.

 

Coffee with dark chocolate and Baileys’

kafa sa bejlisom2 sa wmIngredients (serves 1):

  • 50 ml strong black coffee
  • 150 ml milk
  • 30 g dark chocolate
  • 1 tablespoon Beileys’
  • 2 tablespoons whipped cream

 

In a small saucepan melt the chocolate in the milk. In a glass, pour the coffee, add milk with melted chocolate, Baileys’ and whipped cream.

Serve immediately with some grated chocolate.

Pratite nas i na:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.