Ostavite komentar

Pasta od crnih truba

Fb-Button

pesto crna truba2aa sa wm(scroll down for the recipe in English)

Horoskop me baš mnogo i ne zanima. Pokušala kuma da mi dočara kako je taj svet astrologije čudo jedno, al’ ja ostadoh jedan od njenih retkih neuspeha u demontraciji uticaja. Ipak, s vremena na vreme, pročitam mesečni horoskop kod Suzan Miler, baš neki nad kojim se pomenuta kuma zgraža, jer je pisan generički a ne po mojoj natalnoj karti. Setim se tamo 10, 15. da je izašao novi tekst, pa mi baš bude slatko što čitam unazad i onda likujem što sam, eto, odavno shvatila kako sam sama gospodarica svoje sudbine. Znam, znam, sad ovi što su nasuprot mene kažu da nam zvezde daju samo okvir, da mi sami pravimo izbore i blablabla, ali ja i dalje nisam kupljena tom pričom.

Imala sam jednom generalnog direktora, odličan, onako baš pametan tip, mnogo da naučiš od njega. Nisam znala da je ujedno i zaluđenik za horoskope dok me jednom, prvog radnog dana posle neke kompanijske proslave, nije pozvao na ozbiljan razgovor. Meni ne bi svejedno, tu sam bila tek nekih mesec dana. Pita me „Što si ti tako stroga? Analizirao sam tvoj horoskop i video sam da ti Merkur…“ E, dalje od čuda nisam ni slušala, mislim se, bokte, sad ću da nadrljam zbog nekog tamo Merkura a samo sam ranije zbrisala sa te dosadne proslave.

Kad krenu da me mlate sa retrogradnim Saturnom, koji se kao tu nešto šetka po mojim kućama, a posebno je zeznut kad se namesti suprotno od Sunca (ako znam o čemu pišem, ubio me bog), to me tako smori pa samo preletim pogledom preko teksta da u tom letu vidim ima li šta tu konkretnije. Ipak, da budem iskrena, nije da mi se ne svidi kad pročitam nešto lepo. A u ovom poslednjem, avgustovskom rekoše da će konačno taj Saturn da me ostavi na miru. Kažu da me je još od 05. oktobra 2012. izazivao, bacio neku tešku loptu ala medicinka, pa me gledao kako se snalazim, da l’ sam je uhvatila i, ako jesam, šta sam joj radila. To je sve trebalo da me ojača, učini super-realnom i pomogne da planiram dugoročno. Hm! Taj nenormalni Saturn trebalo je da ode iz mog znaka početkom avgusta (valjda jeste), ali ću se od njegovog dejstva oporaviti tek u decembru i onda kreće milina. Najs! ‘Ajd’ baš da vidim.

Ne znam da li i Majka priroda ima svoj horoskop, ako ima – reklo bi se da i kod nje kampuje nešto retrogradno kad nam je ovakvo leto podarila. Sve ove kišurine ipak imaju i dobru stranu. Za razliku od ranijih godina, kad smo šumske pečurke jedva i na pijacama viđali, ove godine se čak i Avala okitila ovim đakonijama, pa se bralo k’o u bašti. Iako pečurke u mojoj porodici imaju posebno mesto (o tome sam pisala ovde), prvi put sam okusila crnu trubu, mračnog i misterioznog stranca u svetu pečuraka, a istovremeno i jednu od najukusnijih. Crna truba je jedna prava zavodnica, što igra igru „sad me vidiš, sad me ne vidiš“, a nežnog je i suptilnog ukusa.

crna truba1 sa wm

Pošto joj je nadimak „siromahov tartuf“, onda smo i jedan deo ulova napravili na najjednostavniji mogući način, kao pastu (krem) od crne trube. Recept by moja mama.

Sastojci:

  • pečurka crna truba
  • so
  • maslinovo ulje

 

Properite pečurke (crna truba je jedna od retkih pečurki koje ne upijaju vodu, pa mogu da se peru) i osušite ih (možete koristiti i posudu za sušenje zelene salate, samo budite nežni). Sameljite pečurke u mašini za meso, pa ih pržite na laganoj vatri, na maslinovom ulju uz dodatak soli, oko 15 minuta. Po potrebi dosipajte maslinovo ulje da sprečite da se pečurke zalepe za dno šerpe. Probajte i dodatno posolite po svom ukusu.

Ostavite pastu da se prohladi, prebacite u staklenu teglu, dobro zatvorite i čuvajte u frižideru.

crna truba tegla2 sa wm

Pastu od crnih truba servirajte kao namaz (na slikama: mini galete od pirinča sa blagim krem sirom i pastom od crnih truba) ili kao dodatak jelima, čorbicama i sosovima.

 

Black trumpet paste

pesto crna truba1 sa wmIngredients:

  • black trumpet mushrooms
  • salt
  • olive oil

 

Wash the mushrooms (black trumpet is one of the few mushrooms that do not absorb water and can be washed) and dry them (you can a saad spinner, just be gentle). Grind the mushrooms in a meat grinder, and fry them on low heat in olive oil with a pinch of salt, about 15 minutes. If necessary add more olive oil to prevent the mushrooms stick to the bottom of the pan. Taste and season with salt to your taste.

Let the paste cool down, transfer to a glass jar, seal tightly and refrigerate.

The black trumpet paste can be served as spread (photo: mini rice cakes with mild cream cheese and black trumpet paste) or as a condiment for various dishes, soups and sauces.

Pratite nas i na:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.