2 Komentara

Kremaste šumske pečurke

Fb-Button

sumske pecurke1 sa wm(scroll down for the recipe in English)

Devedesetih, moji roditelji, novopečeni penzioneri rešili da se malo vrate prirodi, da uživaju u netaknutim brdsko-planinskim predelima južne Srbije. Šetajući kroz šume i zabiti ovih krajeva, počeli da beru pečurku, a onda i da je otkupljuju od iskusnih berača, pa i da maštaju o porodičnom biznisu sa ovim čudesnim biljkama.

sumske pecurke3 sa wm

Kao dete uopšte nisam volela da idem tamo, ne samo jer nisam mogla da se priviknem na odsustvo konfora tipičnog za ruralne krajeve ove naše inače nerazvijene zemlje, nego sam se iskreno i plašila te bujne flore i faune sa sve zavijanjem vukova u mračnim noćima. Sva sreća, kako starimo i sazrevamo, tako bolje shvatamo neke vrednosti, pa tako rešim da jedno studentsko leto provedem u tom odsustvu civilizacije. Nije mi smetalo ni što se kupamo u koritu u dvorištu polivajući se kofom zagrejane vode, i to na smenu – prvo ženski pa muški (za to vreme oni suprotnog pola sede u kući i žmure), i to na planinskih 15 stepeni iako je sred jula, pa čak ni to što je poljski wc na kraj dvorišta a u kući nema nikakvog. Samo sam se prepustila onoj jednostavnoj lepoti – porodici, psu, mačetu i kozi u dvorištu, zelenilu opojnog mirisa, seoskom miru i tišini.

Jednog dana krenem u otkup pečurke po selima na bugarskoj granici. Priroda famozna, ja potpuno omađijana. Stigli mi kod prvog domaćina i ja premrem od nekog čudnog straha. Smestili nas u neki sobičak sa niskim plafonom, sedimo na tronošcima (do tada sam, majke mi, mislila da ih ima samo u Kafani „?“ kao spomen na istoriju iste), sve mi nešto čudno miriše, a u daljini mi se čini da vidim nekog razapetog psa (???). Posle pogađanja, krenemo dalje, vidim da ono ipak nije pas nego ovca, mislim ovčija koža, ali sve jedno – izgleda mi jezivo, odahnem, udahnem duboko i shvatim da sam doživela nešto što retko koje gradsko dete ima priliku. Lepo!

Kad se završi dnevni otkup, sednemo u krug da čistimo pečurku, potpali se vatra za kazan, deo pečuraka se odvoji za salamurenje a deo za sušenje. Deo naravno ostane da čalabrcnemo 🙂 Omiljeno mi je bilo da ubacimo lisičarku u žar ispod kazana, pa je samo malo osmudimo, onako vrelu jedva posolimo i pojedemo u jednom zalogaju uz parče hleba koji mama ispeče u furuni. Mnogo dobro!

ciscenje sumskih pecuraka2Godine su bile zeznute, biznis nije zaživeo, ali je ostala strast prema šumskim pečurkama. Moji i dalje hodaju šumama, sada ovim beogradskim, i s vremena na vreme se vrate sa nekim „ulovom“. Pošto nema žara, pola smo spremili samo kratko pržene na malo putera, sa belim lukom, peršunom i kojom kapljicom limunovog soka. To nisam uslikala jer je dete bilo mnogo gladno i molto nervoso 🙂 Ostale smo spremili kao kremaste šumske pečurke po receptu Džejmija Olivera. Po ovom receptu možete da spremate i šampinjone (ako možete uz dodatak bar nekoliko suvih vrganja, čisto da zamiriše), al’ ako ikad na pijaci naiđete na neke od pravih, svežih šumskih pečuraka, častite se obavezno!

Sastojci (za 4 osobe):

  • 30 g putera
  • 350 g šumskih pečuraka
  • ½ crvenog luka
  • 1 manja veza peršuna
  • 150 ml neutralne pavlake
  • ½ limuna

 

U dobro zagrejani tiganj stavite puter i malo maslinovog ulja. Kad se puter istopi, dodajte krupno iseckane pečurke, koje ste prethodno očistili od zemlje četkicom ili suvom krpom, i na rebarca isečen crveni luk. Posolite i pobiberite, promešajte i pržite na umerenoj vatri oko 8 minuta, ili dok pečurke ne dobiju zlatnu boju. Dodajte sitno iseckani peršun, sipajte pavlaku i kuvajte 1-2 minuta. Sklonite tiganj sa vatre, iscedite limun u pečurke, po potrebi dodajte još soli i bibera i limuna. Servirajte odmah uz grilovanu palentu ili kratko prepečeni hleb. Možete ih upotrebiti i kao sos za neku pastu, i eto vam celog obroka.

 

Creamy mushrooms

sumske pecurke2 sa wmIngredients (serves 4):

  • 30 g butter
  • 350 g wild mushrooms
  • ½ red onion
  • 1 small bunch parsley
  • 150 ml single cream
  • ½ lemon

Put the butter and a drizzle of olive oil into a large hot pan. As soon as the butter starts to melt add the mushrooms that you previosly cleaned with a brush or cloth, add the sliced onion and a good pinch of salt and pepper. Stir and cook for about 8 minutes, or until the mushrooms start to take on color.

Add the chopped parsley, then pour in the cream. Continue to stir and cook for another minute or two. Remove from the heat, add a good squeeze of lemon juice, have a taste, and add more salt, pepper or lemon juice if it needs it. Serve immediately with grilled polenta or toasted chunks of bread. Or toss through some pasta  and you’ll have the whole meal.

Pratite nas i na:

2 komentara na “Kremaste šumske pečurke

  1. Divim se svima onima koji ih raspoznaju i bave se branjem pečuraka. Kupujem ih na pijaci, mada su moji umeli da u Banatu (gde smo imali vikendicu), u šumarcima posle kiše nađu šampinjone koje smo jeli, ali su imalii drugačiji ukus od ovih kupovnih. Važno da smo ostali živi i zdravi. 😉 Nego, ima onaj vic koji kaže da su sve jestive, ali neke samo jednom…
    Jelo ti je fino, u slast bih ga smazala jer je baš po mom ukusu… ♥

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.