Ostavite komentar

Ljuti gvakamoli sa tekilom

Fb-Button

ljuti gvakamoli2a sa wm(scroll down for the recipe in English)

Na poziv da držimo kulinarsku radionicu u Mikseru, u okviru Design Food-Tasty Summer, Anja je, gotovo u sekundi, osmislila ključni deo menija (predjelo i glavno jelo) . Mi se, inače, poslednjih meseci „davimo“ u avokadu, intenzivno gajimo ljubav prema toj čudnovatoj voćki, pa je logičan izbor za predjelo bio upravo gvakamoli. Od sezone do sezone pravimo varijacije na temu – sa mladim graškom, sa kukuruzom, nekad sa mladim a nekad sa crvenim lukom… Za ovu priliku sam odabrala varijantu sa ljutom papričicom i tekilom, nekako me najviše podseća na leto, na margaritu za koju se priča da je najprodavaniji ženski koktel na svetu u sezoni usijanog sunca.

Svaka radionica je i zabava za sebe. Ja se zato opremim raznim informacijama, ono tipa „da li ste znali“, na jednom mestu okupim sve interesantne priče koje sam čula, pročitala, učila u svom gastronomskom istraživanju, pa dok kuvamo – samo vezem. Ponekad ne stignem da ispričam baš sve što bih htela, jer osluškujem grupu, učesnike, nekad se započne neka druga zanimljiva tema, pa se sa lakoćom odreknem uloge učiteljice i obujem cipele učenika, jer sam i ja tu da se zabavim 🙂

Sad mi je baš zgodno da ispričam neispričano, da kažem da mi je Zoki sa Kalenića, kod koga najčešće kupujem uvozno voće, rekao da limun više od limete pomaže da se spreči oksidacija avokada i promena one lepe zelene u neku močvarnu boju; da zabeležim da se diskusija o tom očuvanju boje stalno vodi na raznim forumima i sajtovima, te da se dobar deo čovečanstva posvetio traženju idealnog načina; da konstatujem da još nijedan od tih načina nisam isprobala jer avokado uvek kupujemo i spremamo u taman količinama i nikada nam ne pretekne, ali mi je najzabavniji onaj koji kaže „napravite gvakamoli, dobro ga kašikom potisnite uz činiju tako da nigde nema vazduha, nalijte sa dva prsta hladne vode, prekrijte providnom folijom“; da im ispričam da postoji između 500 i 1000 vrsta avokada ali je zapravo samo 7-8 u stalnoj upotrebi, a mi, sirotani, još uvek smo u fazi daj-šta-daš ili samo-nek-ga-ima

Ovaj naš ljuti gvakamoli sa tekilom servirali smo uz jednostavnu salatu od kukuruza i kukuruzne galete, da bismo postigli efekat za sva čula, da bude mnogo boja i različitih tesktura, da slatko ublaži ljuto. Ta salata od kukuruza se sprema očas posla: u kratko skuvan kukuruz šećerac (nikako onaj iz konzerve, jer mu je dodat šećer) doda se malo sitno seckanog peršuna i crvenog luka, začini se po ukusu solju i biberom, sipa koja kap maslinovog ulja i sve dobro promeša i rashladi. Kukuruzne galete kupujemo u većim supermarketima, stoje obično uz pirinčane galete, imaju ukus presovanih kokica i odlična su zamena za tortilja čips.

Sastojci (za 4 osobe):

  • 2 zrela avokada
  • 1 limeta ili limun
  • ½ crvenog luka, sitno iseckan
  • 5-6 čeri paradajza, sitno iseckan
  • 1 supena kašika seckanog svežeg peršuna
  • 1 ljuta paričica, sitno iseckana
  • 1 supena kašika tekile (ako ste nestašni kao ja, onda 2 supene kašike 🙂 )

 

Avokado isecite na pola po dužini, izvadite košticu i kašikom pažljivo izdubite. U tanjiru, viljuškom izgnječite „meso“ avokada (ne preterujte sa gnječenjem, neka vam ostane po koji krupan komad), dodajte sve preostale sastojke, začinite solju i biberom po svom ukusu i nežno promešajte.

Gvakamoli prebacite ili u izdubljenju koru avokada ili u činiju za serviranje, po želji dekorišite sa malo peršuna, papričice i čerija.

 

Hot tequila guacamole

ljuti gvakamoli1 sa wmIngredients (serves 4):

  • 2 ripe avocados
  • 1 lime or lemon
  • ½ red onion, finely chopped
  • 5-6 cherry tomatoes, finely chopped
  • 1 tablespoon chopped fresh parsley
  • 1 chili, finely chopped
  • 1 tablespoon tequila (if you’re naughty like me, then 2 tablespoons 🙂  )

 

Cut the avocados in half lengthwise, remove the pit and carefully scoop out with a spoon. In a plate, with a fork mash the avocado (do not overdo the mashing, leave some chunks), add all remaining ingredients, season with salt and pepper to your taste and stir gently.

Serve the guacamole in avocado skin shells or in a bowl, decorate with some parsley, chili and cherry tomatoes. Instead of tortilla chips, we served corn cakes for helthier but equaly tasty experience.

Pratite nas i na:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.