Ostavite komentar

Riba u slatko kiselom sosu

Fb-Button

kineska riba5a sa wm(scroll down for the recipe in English)

U drugoj polovini devedesetih najviše sam kuvala kinesku hranu. Osećala sam se kao da imam misiju – da svim bliskim ljudima približim nešto sasvim drugačije, da im omogućim da odlutaju u neke sasvim nove gastronomske krajeve, da im oduševim čula, da ih iznenadim kombinacijama i teksturama. Neke recepte sam naučila od profesorke sa fakuleta, ali ih je većina bila čista improvizacija u nedostatku svih potrebnih začina. Onda sam počela da zapisujem sve te isprobane recepte. „Aleksandrin kineski kuvar“ – tako se zvalo to moje pisanije. Tu nije bilo nikakvih slika hrane, još uvek smo bili malo tehnološki zaostali. Nije bilo ni priča, tek poneki nespretni crtež kao demonstracija kako, na primer, pravilno uvijaju prolećne rolnice. U godinama koje će uslediti promenili smo jedan, pa drugi, pa treći računar, i u svem tom bekapovanju i kopiranju ovaj kuvar se zagubio, a ja sam u međuvremenu izgubila tu energiju za sitno seckanje i brzo kuvanje u voku koji se puši od vreline. Ipak, kako nikad nisam samo za sebe čuvale recepte, tako me je pre neki mesec moja Drugarica iznenadila – otkrila mi je da i dalje čuva svoj primerak, odštampan i upakovan u foliju za dokumenata. Kaže, i dalje kuva po tim receptima 🙂

aleksandrin kineski kuvar

Prvi recept za slatko-kiseli sos sam dobila od brata moje koleginice, koji je bio kuvar-početnik u nekom od onih tek sklepanih kineskih restorana u Novom Beogradu. Mešala sam sok od narandže sa sokom od paradajza i to kuvala sa šećerom i komadićima ananasa, a onda zgušnjavala gustinom. Slatko-kiseli sos je verovatno jedan od najkompleksnijih sosova: na hemijskom nivou slano pojačava ukus slatkog a smanjuje intenzitet kiselog, kiselo pojačava slanoću, a slatko redukuje i slanoću i gorčinu. Kad se tome doda da do sada nije zabeležen slučaj da neko urođeno voli kiselo (kao što je to slučaj sa slatkim i slanim), onda gotovo da možemo reći da svako treba da ima svoj recept za ovaj sos i brižljivo ga čuva i razvija po svojoj meri. Nama je ovaj legao 🙂

Sastojci (za 4 osobe):

  • 500 g fileta bele ribe (mi smo koristili ribu list)
  • 65 g gustina
  • 2 jaja

za slatko-kiseli sos:

  • 150 g šećera
  • 125 ml jabukovog sirćeta
  • 60 g kečapa
  • 1 supena kašika soja sosa
  • ½ kašičice belog luka u prahu

 

Isecite ribu na komade veličine oko 2,5×2,5 cm i stavite je u dublju činiju. Posolite i pobiberite po svom ukusu, dodajte gustin i nežno promešajte da se riba obloži gustinom. Jedan po jedan komad ribe umačite u umućena jaja i pržite u dobro zagrejanom suncokretovom ulju, dok ne dobije zlatno-braon boju, oko 1-2 minuta. Izvadite rešetkastom kašikom na kuhinjski ubrus da se ocedi od viška ulja.

U činiji pomešajte sve sastojke za sos. Pleh za pečenje podmažite sa vrlo malo ulja, poređajte prženu ribu u jednom sloju, prelijte je sosom i pecite u zagrejanoj rerni na 170° C, 55 minuta, dok se sos ne zgusne, okrećući je jedanput na pola pečenja.

Poslužite vruće uz kuvani pirinač.

Adaptirano sa Damn Delicious. Recept je zapravo za piletinu (belo meso), pa vi sami izaberite meso po svojoj meri. Nemojte da vas zabrine intenzivan miris sirćeta tokom pečenja, aroma će ispariti tokom preporučenog vremena pečenja i ostaće samo slasan slatko-kiseli ukus. A ako vas zabrine dužina pečenja i odlučite se da je skratite na standardnih 30 minuta, vodite računa da sos neće biti dovoljno gust.

Vinska preporuka:

U knjigama piše da slatke sosove treba uparivati sa vinom koje ima bar za nijansu slađi ton, kao i da što je tamniji sos treba birati i tamnije vino u spektrumu rozea. Za ovaj recept vam preporučujemo kalifornijski roze, a ako ste za belu varijantu, najbolji par je živahni, citrusni nemački rizling.

 

Sweet and sour fish

Ingredients (serves 4):

  • 500 g white fish fillets (we used sole fillets)
  • 65 g cornstarch
  • 2 eggs

For sweet and sour sauce :

  • 150 g granulated sugar
  • 125 ml apple cider vinegar
  • 60 g ketchup
  • 1 tablespoon soy sauce
  • ½ teaspoon garlic powder

 

Cut the fish into chunks about 1×1 inch and put in a deeper bowl. Season with salt and pepper to your taste, add the cornstarch and gently toss to combine. Working one at the time dip the fish into the beaten eggs and fry in a hot sunflower oil until golden-brown, about 1-2 minutes. Transfer to a paper towel to drain the excess oil.

In a bowl, mix all the ingredients for the sauce. Lightly grease the baking pan, arrange fried fish in one layer, pour over the sauce and bake in preheated oven at 170° C for 55 minutes, until the sauce thickens, turning over once halfway baking.

Serve immediately with boiled rice.

Adapted from Damn Delicious. The recipe is actually for chicken (chicken breast), so you can choose the meat to your taste. Do not be concerned about the strong aroma of vinegar during baking, it will bake off during the recommended time in the recipe leaving a delicious sweet and sour taste. And if you worry about the length of baking and decide to shorten it to a standard 30 minutes, be aware that the sauce will not be thick enough.

Pratite nas i na:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.