Ostavite komentar

Pečeni losos sa glazurom od crvenog vina i balzamiko sirćeta

Fb-Button

losos glazura4 sa wm

Gotovo svaki ručak propratimo sa po čašom vina. Zapravo, vino preskočimo samo kad nešto nismo dobro ili kad se odlučimo za pivo. Ipak, vino za mene još uvek ostaje do kraja neotkriveno i nedokučeno bogatstvo ukusa, nikako da napravim taj iskorak od iskrenog ljubitelja do bar amatera degustatora. Teško mi ide čak i da popamtim sve nazive vina koje isprobavamo, a vrlo smo radoznali i rado testiramo nove etikete. Iako tačno znam šta očekujem od vina i na prvih dva-tri gutljaja prepoznam da li je to-to, nikako ne mogu da razaznam one najtananije ukuse i arome koje ovo magično piće može da krije.

Jedne godine smo svratili u Beaune, vinsku prestonicu Burgundije, pa smo obišli i predvorje jedne od mnogobrojnih vinskih škola u kojem su bile poređane posude sa najčešćim aromama koje se mogu naći u vinima. Sve posude su bile nekog kruškastog oblika tako da možeš lepo da zavučeš nos i onjušiš sadržaj. I sve osim jedne su bile providne, pa ako ne prepozna nos, može oko da pomogne. A ta jedna je bila crna i naizgled tajnovita, ali ni sa njom nisam imala problem – iz prve sam prepoznala miris – med. Međutim, kada taj isti moj nos zavučem u vinsku čašu, mirisi nisu tako očigledni i često mi promaknu. Ostaje mi još mnogo toga da naučim, napunila sam se nekim finim knjigama, pa ćemo videti kakav ću đak biti.

Pre nekoliko godina sam gledala intervju sa jednim profesionalnim engleskim batlerom. Pričao je šta su sve njegove obaveze, naglašavajući kako je on tu da ispuni svaki zahtev svog poslodavca, ma kako zahtevi suludi bili. Kao primer jedne od prostota naveo je: „Ako traži da pije crveno vino uz lososa, ja ću mu to i servirati, bez obzira što je to čisto skrnavljenje.“ E, pa, ako je to sa crvenim vinom i lososom živa istina, onda je pred vama jedan vrlo nekulturni recept, ali vredi da budete malo nevaljali 🙂

Sastojci (za 4 osobe):

  • 4 fileta lososa
  • 125 ml crvenog vina
  • 125 ml balzamiko sirćeta
  • 4 supene kašike meda
  • 2 supene kašike soka limete

 

Pomešajte vino, sirće, med i sok od limete i stavite filete lososa da se mariniraju 2-4 sata (nikako ne više od 6 sati). Izvadite ribu iz marinade, osušite je kuhinjskim ubrusom i poređajte na pleh obložen papirom za pečenje. Marinadu prebacite u šerpicu i kuvajte na umereno jakoj vatri dok se ne pretvori u sirup, oko 10 minuta (treba da dobijete oko 2 supene kašike sirupa).

Filete posolite i pobiberite, prelijte sa vrlo malo maslinovog ulja i pecite u zagrejanoj rerni na 220° C, 4 minuta. Izvadite ih iz rerne i četkicom premažite sa dobijenim sirupom, pa vratite da se peku još 2 minuta. Ponovite postupak ta, tako da ukupno vreme pečenja bude 10 minuta (ako volite manje pečenog lososa, pecite ga ukupno 8 minuta).

losos glazura1a sa wm

Servirajte odmah uz neku svežu salatu i uz čašu crvenog vina. Mi smo kao prilog spremili i pire od celera i krompira.

losos glazura3 sa wm

Recept je sa sajta Girlchef.

 

Vinska preporuka

Po onoj staroj školi uz bela mesa idu bela vina, a uz crvena mesa crvena vina. Međutim, losos je ružičast, pa bi se reklo da je negde između. Mada je često prvi izbor uz ovu bogatu, masnu ribu Chardonney ili Souvignon Blanc, odlično se slaže i sa Pinot Noir. Losos sa ovakvom glazurom mogao bi mogao bi biti i odličan par sa Zinfandel, koji svojim laganim i slatkastim ukusom može fino da izbalansira kiselinu balzamiko sirćeta.

Svakako ne treba kao mogućnost izostaviti ni neki bogati Burgundy, kojeg će žestina balzamika fino dopuniti, dok će med i sok od limete ublažiti sudar ova dva jaka ukusa. Autorka recepta je koristila upravo ovu kombinaciju.

Obavezno koristite isto vino i za marinadu i za piće, jer ćete tako u svakom zalogaju osetiti prijatne voćne note.

Pratite nas i na:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.