Ostavite komentar

Burger od lososa sa prelivom „Zelena boginja“

Fb-Button

losos burger1 sa wm

Anji se bliži 18. rođendan. Kod ovih novih generacija punoletstvo se uglavnom proslavlja žestokim žurkama, u nekim zakupljenim prostorima, uz mnogo alkohola, Cece, Karleuše… Ništa nismo komentarisali. Od prijatelja smo čuli da i roditelji prave zasebne, kafanske proslave tog posebnog rođendana. Nismo komentarisali, ali smo bar za taj deo znali da se kod nas nikako neće desiti. Onda je oko Nove godine došlo vreme da sa Anjom obavimo razgovor.

Sa malim podozrenjem nam je saopštila da bi najradije napravila nekakvu sedeljku kod kuće, koja bi podrazumevala da se mi „počistimo“ iz stana do jutra. Meni je laknulo. To što bi trebalo da odemo iz stana mi nije zvučalo tako strašno. U šali smo spomenuli da ćemo mi lepo da otputujemo za taj vikend, pa ćemo svi biti mirni.

Pre nekoliko dana, ovoga puta bez ikakvog podozrenja i ustezanja, naša tinejdžerka nam je saopštila da bi ona ipak radije putovala sa nama nego pravila tu sedeljku. Logično nam je obrazložila da se „do sada nije bogznakako provodila na svojim žurkama“ i da joj se čini „primamljivije da otputujemo zajedno“, a i da bi „sa nama pošao Uroš“ (nabolji drug), i da će „biti svakako u dobrom društvu, na dobrom mestu“. 🙂

Putovanje je već razrađeno, rezervisano, delom i uplaćeno. Imamo savršen plan za provod, ne zna se ko je više uzbuđen zbog tako iznenadnog puta na omiljenu destinaciju – Italiju. U duhu tog dobrog raspoloženja, napravila sam Anji ove savršene burgere, iznenadila je sočnim zadovoljstvom baš po njenoj meri.

Sastojci (za 1 osobu):

  • 180 g fileta lososa
  • 1 supena kašika sitno iseckanog mladog luka
  • 1 supena kašika sitno iseckanog svežeg peršuna
  • ½ kašičice sitno iseckanog svežeg đumbira

za preliv „Zelena boginja“:

  • 3 supene kašike majoneza
  • 1 supena kašika kisele pavlake ili grčkog jogurta
  • 1 supena kašika sitno iseckanih peraca mladog luka
  • 1 supena kašika sitno iseckanog peršuna
  • 1 kašičica kapara
  • 1/2 limuna

za serviranje:

  • 1 zemička
  • nekoliko listova zelene salate

 

Filet lososa očistite od kože, a onda ga dobro naoštrenim nožem, ravnomernim pokretima gore-dole sitno iseckajte (nemojte da ga udarate nožem, niti seckati u blenderu da se ne bi pretvorio u paštetu) i prebacite u činiju. Dodajte mladi luk, peršun, đumbir, so i biber po ukusu, nežno promešajte i napravite pljeskavicu oko 2 cm debljine. Stavite je na blago nauljeni tanjir i držite u frižideru najmanje 20 minuta (poželjno je do 2 sata).

Napravite preliv: pomešajte majonez, kiselu pavlaku (ili grčki jogurt), perca mladog luka, peršun, isprane i sitno iseckane kapare, rendanu koricu i sok od limuna, so i biber po ukusu.

Na srednjoj vatri, na dobro zagrejanoj kašiki maslinovog ulja pržite burger po 3 minuta sa obe strane. Izvadite iz tiganja, pa na istoj masnoći kratko prepecite zemičku presečenu na pola.

Da servirate, preko donjeg dela zemičke stavite listove zelene salate, odozgo položite burger, prelijte zelenom boginjom i preklopite gornjim delom zemičke.

losos burger4 sa wm

 

losos burger3 sa wm

Ova količina preliva je veća nego što je potrebno za jednu osobu. Možete ga iskoristiti i za neku salatu, kao umak za nešto pohovano ili preliv za običan burger od mesa. U poklopljenoj posudi, u frižideru može da stoji do 3 dana.

 

Recept je sa sajta Cooking.com.

 

Pratite nas i na:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.