1 komentar

Dimljeni šaran sa krompirom (u gostima na kuvanju)

Fb-Button

dimljeni saran1 sa wm

Zove me pre neki dan moja Silva, šmekerka i kuvarica-početnica, shvatam da hoće nešto da me pita ali se ustručava, sve nešto izokola ispituje. U petom minutu razgovora (mi inače nikad ne razgovaramo predugo, već se brzo dogovorimo za neko viđanje, pa sve ostavimo za živo ćaskanje), konačno mi se otvara: „Znaš, imam jednog poslovnog partnera, koji je ujedno i veliki pecaroš i veliki gurman… E, on mi je poklonio dimljenog šarana od 3 kile, pa sam mislila da se vidimo za vikend i zajedno nešto skuvamo… On će mi poslati i recepte… Pa ne znam kako ti se ovaj predlog čini…“ Slušam i ne verujem šta čujem. Ne shvatam što se tako skrušila kad ja obožavam takva druženja, volim tu opuštenost i lagane kuhinjske priče, slatka su mi ta sitna tračarenja uz šporet. Očas posla se dogovorimo za subotu, smislimo i šta ćemo da spremamo za drugi deo ekipe, onaj koji ribu ne miriše, napravimo plan kad, ko, šta, kako – obe smo štreberke i u ovom delu nismo posebno spontane.

Dođe brzo i ta subota, odmah se bacamo na čišćenje, seckanje, kuvanje. Kuhinja prava, domaćinska, puna čak i začina, vidi se da se u njoj kuva, ne bi čovek primetio da tu ženska ruka ne gospodari. Sve ide po planu, ništa nam ne kvari ugođaj, naprotiv. Apsolutno uživam, samo mi vreme prebrzo prolazi.

Sastojci (za 3-4 osobe):

  • 1,2 kg krompira
  • 600-800 g dimljenog šarana (očišćenog od kostiju)
  • 1 kašičica sušenog ruzmarina
  • 2 dl belog vina

 

Krompir očistite i isecite na deblje kolutove. Stavite ga u pleh za pečenje nauljen maslinovim uljem, posolite, pobiberite i pospite ruzmarinom. Kratko ga propržite na ringli, nalijte čašom vina, pokrijte pleh folijom i pecite u zagrejanoj rerni na 200° C oko 20 minuta. Izvadite pleh iz rerne, preko krompira stavite dimljenog šarana, nalijte ostatkom vina, vratite foliju i pecite još oko 10 minuta.

dimljeni saran2 sa wm

Servirajte uz bogatu zelenu salatu.

dimljeni saran3 sa wm

Pratite nas i na:

Jedan komentar na “Dimljeni šaran sa krompirom (u gostima na kuvanju)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.