Ostavite komentar

Burgeri

Fb-Button

burger sa wm

I nas je uhvatila pomama za burgerima. Pripremajući se za put u Pariz, videli smo da je i ova svetska metropola prefinjene hrane poklekla pred burgerima. Popisali smo mesta gde obitavaju sve popularniji kamioni sa hranom na čijem meniju su najviše američki fast food specijaliteti, ali spremljeni u manje masovnoj varijanti. Nijedan nismo uspeli da nahvatamo jer svakog dana menjaju lokacije, a nama internet nije radio da bismo ispratili kretanje. To nas nije obeshrabrilo pa smo otišli do Big Ferdinanda u blizini čuvene Rue Montorgueil, mali restoran sa odličnom ponudom 5 vrsta burgera po kojima nekako znate da ste ipak u Francuskoj, a svim gostima je ostavljena i mogućnost da sami naprave svoj burger.

„Obožavam burgere!“ – reče moj muž. Dovoljno da i ja uđem u potragu za receptom za savršeni burger. Dogovorili smo da jednom nedeljno na meniju imamo burger ne bih li pronašla idealan spoj sastojaka. Isprobala sam razne kombinacije i, evo, došli smo do ovog super jednostavnog recepta za savršeno sočan burger.

Sastojci (za 2 osobe):

  • 300 g mlevenog junećeg mesa
  • 1/2 glavice crnog luka
  • 2-3 slajsa pančete
  • 1 žumance
  • 2 supene kašike prezli
  • 1 supena kašika worcestershire sosa
  • 1 kašičica ljute aleve paprike
  • 2 zemičke

 

Sitno iseckajte luk i slaninicu, pa ih propržite na vrlo malo maslinovog ulja. Prohladite. U dublju posudu stavite mleveno meso, posolite, pobiberite, pa dodajte luk  i slaninicu, žumance, prezle, worcestershire sos i ljutu alevu papriku. Dobro sve promešajte, pa ako vam je smesa žitka, dodajte još malo prezli. Podelite masu na dva dela i oblikujte burgere. Stavite ih na podmazan tanjir, prekrijte folijom i stavite u frižider da se malo prohlade.

Pecite burgere na zagrejanom i nauljenom tiganju po 5 minuta sa svake strane. Izvadite ih na tanjir da malo odstoje, a u isti tiganj ubacite prepolovljene zemičke, pa ih kratko prepecite.

Aranžirajte burgere dodacima po svom ukusu.

Nama su burgeri sočniji kada stavim žumance (ili celo jaje ako povećam meru za 4 osobe). Da bih proverila da li mi je burger lepo začinjen, ja propžim kašičicu smese, probam, pa odlučim da li je potrebno dodati još soli ili bibera. Što se pečenja tiče, izvadite burgere iz frižidera da pre pečenja dostignu sobnu temperaturu, pa ih pecite na jako zagrejanom tiganju. Trajanje pečenja koje sam navela je za dobro pečen burger, ako volite srednje pečen – skratite vreme na 3-4 minuta.

Pratite nas i na:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.