2 Komentara

Salata od crnog sočiva i slatkog krompira

Fb-Button

Prvo sam mislila da me je nahvatao neki hipi virus sa izraženim simptomima odbojnosti prema svemu što dolazi od režima, potrebe da raskinem sa svim tradicionalnim pravilima i izgradim sopstveni svet u kojem vrednosti nisu samo prazne reči, i romantične želje da pobegnem iz ovakvog društva. Posle nekog vremena sam shvatila da zapravo želim potpunu i pravu slobodu i da je minimalizam možda jedan od alata koji može da mi pomogne da do tog cilja i dođem.

Minimalizam o kojem govorim nije ono staromodno shvatanje o posedovanju što manje stvari i nekakvom egzotičnom aksetskom životu u kojem imam samo jedne farmerice i jednu majicu, nemam kola ni televizor, vegan sam, vežbam jogu po ceo dan i nemam nikakvu karijeru. Minimalizam je životni stil u kojem svesnije i slobodnije donosim sve odluke, preispitujući šta mi stvarno donosi zadovoljstvo i nekakvu vrednost, a šta činim iz navike, straha, stresa ili zbog reda, tuđih očekivanja, društvenih normi naših predaka.

U istraživanju svih aktivnih vulkana svoje strasti shvatila sam da imam prirodne predispozicije za pedantno raščišćavanje raznih viškova, što je kao da mi je neko dao 100 metara prednosti u trci za slobodu. Odavno sve bacam, ne volim buku prevelikog broja komada odeće, šminke, nakita, nameštaja, ukrasa, biljaka. Nemam dugove ni dozvoljeni minus, trošim samo ono što zaradim, bez rata i kredita. Ne idem u velike kupovine, nemam zalihe brašna, ulja, praška, lekova… Ne trošim vreme na viđanja sa ljudima do kojih mi nije stvarno stalo, ne čestitam rođendane onima koje ne poznajem, ne kupujem poklone da zadovoljim prazničnu formu.

Zato imam puno cipela, kuhinjskih džidža-bidža, začina – to me čini srećnom. Imam dobar telefon i laptop – to mi život čini lakšim. Kuvam pevajući, noćima ne spavam smišljajući najbolji provod za moje, poklone pravim svojeručno za probrano društvo.

A tek sam počela…

O receptu

Sočivo baš volimo i ne znam koje mi je draže – zeleno, crveno ili crno. Ipak, ovu salatu od crnog sočiva i slatkog krompira sam prvo pravila sa crnim pasuljem i bila je vrlo ukusna, ali značajno manje zavodljiva po izgledu. Ne znajući, crni pasulj sam veče pre kuvanja potopila u hladnu vodu, kao što to inače radim sa pasuljem, ali je do jutra ostao bez pola boje. Tokom kuvanja je još više ubledeo, dobio neprivlačnu sivkasto-smeđu boju. Uz to mu ni cena nije mala, niti ga ima u mom komšiluku, pa mi je konačni izbor pao na crno sočivo. Sasvim bi se lepo slagalo i zeleno sočivo, ali sam želela ovaj kontrast crnog, narandžastog i zelenog.

Kao što je to inače slučaj sa ovakvim salatama, ukusnija je narednog dana, treba joj malo vremena da svi sastojci pokažu ono najbolje što imaju.

Ako ste ljubitelj sočiva ili se tek spremate da ga zavolite, pogledajte i ove recepte:

  1. Marokanska čorbica od šargarepe i crvenog sočiva
  2. Salata od sočiva, tikvica i paprike
  3. Salata od crnog sočiva i pečene paprike
  4. Salata od sočiva i kajsija
  5. Burger od sočiva

Recept

  • 120 g crnog sočiva
  • 1 slatki krompir
  • ½ kašičice kumina u zrnu
  • ½ kašičice tucane ljute paprike (opciono)
  • ½ glavice crvenog luka
  • ½ limuna
  • 1 supena kašika balzamiko sirćeta
  • 40 g rukole

 

Sočivo skuvajte prema uputstvu na pakovanju.

Krompir oljuštite i isecite na kockice veličine oko 1 cm, stavite na pleh obložen papirom za pečenje, posolite, pobiberite, pospite kuminom i ljutom paprikom (ako je koristite) i poprskajte sa 1 supenom kašikom maslinovog ulja. Dobro promešajte i rasporedite da sve kockice budu u jednom sloju, pa pecite u zagrejanoj rerni na 200° C, oko 15-20 minuta, dok krompir ne bude potpuno pečen. Izvadite iz rerne i ostavite da se prohladi.

U manjoj činiji pomešajte sitno seckani crveni luk, sok od limuna, ¼ kašičice soli, ¼ kašičice crnog bibera, balzamiko sirće i 2 supene kašike maslinovog ulja.

U činiju stavite sočivo i pečeni slatki krompir, pa sve prelijte pripremljenim dresingom. Dobro promešajte i u skladu sa svojim ukusom dodajte još soli i bibera. Pokrijte i ostavite da stoji u frižideru.

Izvadite salatu iz frižidera oko 1 h pre serviranja i ostavite je na sobnoj temperaturi oko 30 minuta. Dodajte rukolu i dobro promešajte, pa prebacite na tanjir(e) za serviranje.

 

Pratite nas i na:

2 komentara na “Salata od crnog sočiva i slatkog krompira

  1. Odlično da ima još netko tko se želi maknuti iz ovih glupih događanja u svijetu politike ili bussinessa! Kako si ne bih zagađivala svakodnevnicu, maknula sam se od svega toga, baš kao i ti. U zadnje vrijeme bacam tone nakupljenog smeća (čitaj odjeće, obuće, kozmetike, „uspomena“, rasparenog suđa …..) U duši jesam minimalista u smislu što manje namještaja, ukrasa i slično, a ironija je da živim u kući koja ima sve to! Nakon zadnje proslave mature odlučila sam više ne ići ni na jednu jer je to bio gubitak vremena: ništa zajedničko nemam s tim ljudima, a oni s kojima imam, su na žalost prerano umrli.
    A što se leće tiče, nisam znala za crnu, pa ću svakako pokušati i s njom jer je jako volimo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.