2 Komentara

Hleb sa belim lukom i sirom

Fb-Button

Stojimo naslonjeni na izlog prodavnice slatkiša, jedva čekamo da šetnja počne, već smo smoreni govorima onih koji su svoju šansu imali u prošlosti, a i na stopalima je ozbiljna zima. Prilazi, pokazuje nam svoju belu pištaljku sa šarom od zelenih peraca i priča da je ima od 1996. kada je zajedno sa ćerkom išao na proteste.

– I gde je sada? – pitam ga, a već naslućujem odgovor, imam ga u stomaku.

– U Luksemburgu. A mlađa je u Nemačkoj. – odgovara pomalo turobno. – Izvinite, morao sam nekome da kažem.

– Ne, ne, hvala vam što ste podelili sa nama! – kažem mu nekako saučesnički. Teško mi je i da izgovorim da naše dete već petu godinu krcka daleko od kuće.

Kreće šetnja… Ne protestvujem da bi se dete vratilo, niti da bismo mi ostali. Šetam da bih sebi bila normalna. Iz kamiona ispred čuje se EKV „U svakom porazu ja sam video deo slobode…“.

O receptu

Od starog hleba može mnogo toga lepog da se napravi. Mi hleb kupujemo u malim porcijama, ne jedemo ga mnogo, a bacanje hrane mi je jedan od većih grehova. Zato kad poželimo ovaj hleb sa belim lukom i sirom, namenski kupimo veću veknu dan-dva ranije. Iako je možda baget najočigledniji izbor za ovu francusku deliciju, mi tu nismo mnogo probirljivi, jer puter, beli luk i sir svakom hlebu dobro stoje.

Kad god recept dozvoljava, koristimo više vrsta sira. U video receptu smo koristili mešavinu sveže mocarele, čedara i dimljenog kozjeg sira, ali je izbor na vama, važno je samo da se fino topi.

Nama je ovo jelo prilično jako, svakako nije za večeru, baš nam fino bude da ga za ručak uparimo sa velikom činijom paradajz čorbe.

Video recept

Pratite nas i na našem Youtube kanalu.

Sastojci:

  • ½ vekne hleba
  • 2 supene kašike putera
  • 2 čena belog luka
  • 2 supene kašike svežeg sitno seckanog peršuna
  • 1 puna kašičica senfa
  • 80 g mocarele
  • 50 g čedara
  • 50 g dimljenog kozjeg sira

 

U činiji pomešajte omekšali puter, kroz presu protisnut beli luk i peršun. Namažite hleb pripremljenim namazom, preko razmažite senf i pospite narendanim sirevima.

Hleb prebacite na pleh obložen papirom za pečenje i pecite u zagrejanoj rerni na 200° C, 15 minuta. Izvadite iz rerne, isecite na manje kriške i poslužite odmah.

Pratite nas i na:

2 komentara na “Hleb sa belim lukom i sirom

  1. Jako volim Mikija Manojlovića – želja mi je da vidim njegovog kralja Leara, a on je rekao istinu: ništa ti hodajući protesti neće promijeniti jer su poprilično nesuvisli i nemaju vođu koji će razna nezadovoljstva definirati, pretvoriti u zahtjeve i ponuditi rješenje. Nije to samo tako u Beogradu, cijeli svijet trpi glupe političare, a vođa ni od kuda. Nema više ML Kinga ili Ghandija ili Chea. Narod voli i bira samo sebi slične, a ti su upravo onakvi kakve imamo!
    Odlična ideja za iskoristiti ostatke kruha!

    • Verujem da ne postoji samo jedna istina, pa tako ni ona koja je izraz Mikijevog misljenja, ma koliko on bio respektibilan glumac. Svi imamo svoje poglede na svet, okolnosti, ciljeve, ambicije, svrhu, vrednosti i u skladu sa tim biramo svoje puteve. Ja setam jer mislim da na taj nacin preuzimam odgovornost za kvalitet svog zivota. Nisam od onih koji sede kod kuce i kukaju, cekajuci da im neko drugi resi problem, niti sam od onih koji pristaju na manje, losije, bahatije…

      Hvala na citanju i javljanju!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.