10 Komentara

Gusta čorba od pečuraka i blitve

Fb-Button

U prethodne dve nedelje spopala me neka tuga, prelili nemiri i apatija. Krenula da slažem reči bez začina i strasti, da se žalim na nadu raspadnutu u komade. Ubacila potištenost u najveću brzinu, proglasila se za gubitnicu što je šetala po ovom nesretnom gradu, a nikad odšetala dovoljno da joj dete ostane kod kuće i mapira domovinu kao dobro mesto za život. Usijala se od zlovolje što moje društvene norme nikad neće biti ni blizu njihovih, što nema kamena i opeke na ovome svetu da podignemo most da nas spoji i poveže. Mrkost me obojila što sam ja za različitost, a oni za razlike. I onda stigne poruka…

„Mnogo te volim, znaš?“ Ujutru, tek tako, ničim posebno podstaknuta, dete mi ispiše ovu magiju. U trenutku mi sine da sam zapravo pobednica, pametnica, neviđena carica. Ja sam, bre, koautorka jednog progresivnog, uspešnog, ljubavnog mikrokosmosa. Ja sam stanovnica tog našeg omalenog, kreativnog društva, omeđenog blistavim porodičnim vrednostima. Ja sam članica porodične umetničke trupe specijalizovane za stvaranje svakodnevnih, malih, lirskih trenutaka.

Obrni-okreni, nema boljeg zgoditka u životu. Uči, jedi, voli i ne puštaj divlje blizu sebe – zvuči kao solidno dobar recept za život.

A dobar mi je i ovaj recept za gustu čorbu od pečuraka i blitve, nekako mi je k’o osunčani vesnik proleća pun aprilskih delicija.

Sastojci (za 4 osobe):

  • 350 g šampinjona
  • 2 manja praziluka (samo beli deo)
  • ½ kašičice korijandera u prahu
  • ½ kašičice kumina u prahu
  • ½ kašičice krupno mlevene ljute začinske paprike (opciono)
  • 1 kašičica kurkume u prahu
  • 400 ml kokosovog mleka
  • 400 ml bujona od povrća
  • 250 g kuvanih leblebija
  • 2 veće veze blitve

 

Šampinjone isecite na listiće i pržite u šerpi na 2 supene kašike maslinovog ulja dok ne uvri voda koju ispuste, oko 5-10 minuta. Dodajte praziluk isečen na polumesece, malo posolite i pržite još oko 5 minuta. Dodajte začine – korijander, kumin, papriku (ako koristite) i kurkumu, promešajte i pržite još oko minut. Nalijte kokosovim mlekom i bujonom, pa dodajte leblebije i kuvajte polupoklopljeno, na umerenoj vatri,  oko 15 minuta.

Blitvu isecite na tračice, stavite u šerpu pola količine, promešajte i sačekajte da se slegne, pa dodajte i ostatak,  promešajte, poklopite i kuvajte oko 5 minuta. Probajte čorbu i začinite je solju i biberom po svom ukusu.

Servirajte vruće ili toplo.

Nama je ovo uz fini irski hleb od čiste spelte i malo zelene zalate bilo glavno jelo, ali možete poslužiti i kao toplo predjelo.

Pratite nas i na:

  1. Spoznati to je verujem najveća sreća, nadam se da će ti pomoći da prebrodiš fizičku udaljenost. Čorbica je jako fina

    • Ocigledno da ponekad, na trenutak zaboravim prave stvari i pustim da me politika, politicari, korporacije i slicni pomere iz ravnoteze. A svakako da je uz srecan dom sve lakse prebroditi. Hvala vam draga Dubravka na javljanju.

  2. Ne znam šta je lepše, tekst ili čorba? Svaki put me pogodite u živac, obožavam Vas i kad to ne govorim ispod svakog recepta ;))

    Svako dobro,

    Jelena

  3. Hvala vam na ovom „osuncanom vesniku proleca“ . Zaista ste divni i jedinstveni. Svako dobro Smiljka

  4. Za danasnji rucak sam napravila ovu corbu, istina sa malim izmenama. U nedostatku kokosovog mleka, stavila sam pavlaku za kuvanje i umesto blitve, stavila sam bejbi spanac. Corba je izvrsna. Verujem da kokosovo mleko da dodatni smek, te cu probati tako sledeci put. Hvala na divnim receptima. Sve sto sam pravila sa Vaseg bloga bilo je izvrsno.

  5. U potrazi za načinom da iskoristim blitvu i šampinjone koji čame već neko vreme u frižideru, naiđoh na ovu priču. Vratila me u moja stanja, pitanja i previranja kad je jedna od moje tri ćerke smogla snage da ode iz ove učmaline. Pocepalo me to – jedna ja je toliko podržava i ponosna sam i srećna što je pošla put boljeg. Jer, tek se tamo daleko osetila kao kod kuće, tek je tamo našla ljude koje razume i koji nju razumeju. Druga ja tuguje što ne može da je zagrli. Odrastamo i mi sa našom decom. Lepo ispričana priča i odličan recept, kao i uvek.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.