Ostavite komentar

Empanada

Fb-Button

empanada 1 sa wm

Prvo sam razmišljala da pišem o nekim poslovnim temama, ali sam odustala jer me je to ispunjavalo nemirom, unutrašnjom nervozom, guralo u neka ružna sećanja, podsećalo na neke loše ljude-poluintelektualce (kako ih pametno zove S.Jovanović)… Nije mi se dalo. Toliko je sreće u ovom mom mikrosvetu porodice i prijatelja, nisam želela nijednom sivom mišlju da zamaglim i pokvarim svoju svakodnevicu.

Blogovanje o kuvanju me je ispunilo na neobično kreativan način, pokrenulo  neku neizrecivu unutrašnju energiju, gotovo mi pomerilo pršljen po pršljen. U početku sam gledala kako to rade drugi u Americi i Engleskoj, nisam bila svesna dešavanja u ovom našem regionu. A onda sam, tragajući za receptom za neku slanu pitu, naišla na www.foodforthought-jelena.blogspot.com, koji ne samo da ima lepe recepte, već i savete o blogu i blogovanju, koji bi mi dosta pomogli da sam ih pročitala malo ranije, ali u nekim odlukama dali potvrdu da nešto ipak radim kako treba. Gospođa Jelena, vlasnica bloga, je neka fina žena koja, između ostalog, nesebično povezuje i promoviše food blogere iz ex-Yu.

Ovo je recept sa njenog bloga (možete ga pročitati ovde).

Sastojci (za 8-12 osoba):

  • 2 glavice crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • ½ veze peršuna
  • 2 patlidžana (naši su imali oko 600 g)
  • 2 paradajza
  • 2 crvene paprike
  • 180 g tune iz konzerve
  • 1 kašičica sušenog bosiljka
  • 1 kašičica sušenog timijana

za testo:

  • 400 g brašna
  • 7 g suvog kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica soli
  • 50 ml maslinovog ulja

 

U zagrejanu šerpu ili dublji tiganj sipajte 4 supene kašike maslinovog ulja, pa propržite seckani crni luk dok ne omekša. Dodajte sitno iseckane beli luk, stabljike peršuna i paprike, pržite još 2-3 minuta, pa dodajte očišćen i na kockice isečen patlidžan. Sve zajedno pržite na laganoj vatri oko 10 minuta, pa dodajte paradajz isečen na kockice, bosiljak, timijan, sitno iseckano lišće peršuna i dinstajte još oko 15-20 minuta, dok tečnost ne ispari. Posolite i pobiberite, i ostavite sa strane da se ohladi. Kad se prohladilo, dodajte dobro oceđenu tunjevinu, dobro promešajte, pa prebacite u cediljku i ostavite oko 30 minuta da se masa dobro ocedi i potpuno ohladi. Ovaj deo možete pripremiti i dan ranije.

Da pripremite testo, pomešajte 200 g brašna sa suvim kvascem, šećerom i solju, dobro promešajte, pa dodajte 250 ml tople vode i dobro umešajte. Postepeno dodajte ostatak brašna, umesite fino, elastično testo, vratite ga u činiju, pokrijte čistom krpom i ostavite na toplom mestu da raste, oko 60 minuta. Kad je testo udvostručilo veličinu, pesnicom istisnite vazduh, premesite ga i podelite na dva dela. Oklagijom razvucite prvu polovinu na oval veličine oko 30×40 cm i prebacite u plitak pleh od šporeta obložen papirom za pečenje. Rasporedite fil po testu, ostavljajući po 2 cm slobodnih ivica. Razvucite drugu polovinu testa i spustite je preko fila, pa spojite ivice tako da potpuno zatvorite testo. U sredini napravite rupu prečnika oko 2-3 cm, izbockajte površinu viljuškom, pa premažite testo mešavinom maslinovog ulja sa jednakom količinom vode. Pospite krupnom morskom solju i pecite u zagrejanoj rerni na 180° C, oko 45-50 minuta.

Pečenu empanadu izvadite iz rerne, prebacite na radnu površinu sa sve papirom za pečenje, premažite ostatkom mešavine maslinovog ulja i vode, pa poklopite plehom za pečenje da se malo upari i omekša, oko 5 minuta.

 

Servirajte uz bogatu salatu. Ja sam empanadu svrstala u glavna jela, jer je nama tako prijalo i onda je u pitanju količina za 6 osoba. Ne znam da li je lepša topla ili hladna, pa je bez brige možete servirati i kao predjelo. Prvi put kad sam je pravila, podelila sam kore na 4 dela i napravila dve empanade – jednu sa tunjevinom, a drugu sa proprženim junećim mlevenim mesom. Svima nam se više dopao originalni recept, a verovatno, ako u potpunosti izostavite i tunu, nećete pogrešiti jer je njen ukus u ovom receptu vrlo diskretan.

 

empanada 2 sa wm

Pratite nas i na:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.