Ostavite komentar

Tuna u egzotičnoj marinadi

Fb-Button

tuna steak2 sa wm

Kao TV lice, moj muž ima poseban tretman kod prodavaca, mastora, konobara. Na Kaleniću kao imamo „naše“ prodavce, a zapravo su samo „njegovi“, jer me ne prepoznaju kad slučajno zalutam sama na pijacu. Inače, stvarno volim da idem na pijacu, ali je to nekako samo za moju dušu. Hoću da kažem, kad moj muž ode sam u nabavku, kupi sve bolje i brže. Stoga, ponekad samo napravim spisak namirnica i zamolim ga da obavi kupovinu.

Tako je bilo i juče: planirala sam da spremim lososa sa narandžom i grilovanim komoračem, pa je trebalo da kupi svežeg lososa. Dragi se iz nabavke vratio sa rečima „Ljubavi, kupio sam tunu!“ Kao tipičan predstavnik svog horoskopskog znaka, kao neko ko uvek mora da ima plan, nešto me je preseklo u stomaku. Ipak, kako su te tuna šnicle bile predivno sveže i prelepo crvene, tako moram da kažem da je ovaj recept nastao zapravo iz „slatke muke“.

Sastojci (za 4 osobe):

  • 4 tuna šnicle
  • 150 ml sveže ceđenog soka od narandže
  • 150 ml soja sosa
  • 1 kašika soka od limuna
  • 1 čen belog luka
  • 1 supena kašika seckane sveže nane
  • 1 kašičica sušenog origana
  • 2 supene kašike maslinovog ulja

 

Prvo napravite marinadu: pomešajte sok od narandže, soja sos, sok od limuna, sitno seckani beli luk, nanu, origano i maslinovo ulje. Sipajte je u plitku posudu za mariniranje i dodajte šnicle. Poklopite i ostavite da odstoji u frižideru najmanje 30 minuta.

Dobro zagrejte gril tiganj, četkicom ga premažite sa malo maslinovog ulja i pecite šnicle koje ste ocedili od marinade 5 minuta sa jedne strane. Okrenite ih i pecite još 5 minuta, sve vreme četkicom premazujući marinadu preko već prečene strane.

Servirajte vruće uz zelenu salatu.

Ostatak marinade možete da prebacite u šerpicu i kuvate dok se ne zgusne u sirupasti sos. Meni lično je bila preslana, ali veoma ukusna. Ribara obavezno zamolite da vam iseče šnicle najmanje 2-3 cm debljine. Ukoliko imate tanje šnicle skratite vreme pečenja, inače će meso biti veoma suvo.

Pratite nas i na:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.