Ostavite komentar

Čokoladni sendviči „Besame mucho“

Fb-Button

čokoladni sendviči

Nameštanje kreveta: 70 kalorija

Peglanje: 157 kalorija

Brisanje prašine: 166 kalorija

Usisavanje: 175 kalorija

Pranje prozora: 231 kalorija

Pranje podova (džogerom): 314 kalorija

U jednoj Harvardovoj studiji su pratili fiziološko stanje 84 spremačice iz 7 različitih hotela. Sve su imale dugačko radno vreme, posle kojeg su odlazile kući i obavljale kućne poslove, i nisu imale vremena za vežbanje. Zbog unosa velike količine šećera i generalno loše ishrane, većina ih je bila gojazna.

Za potrebe eksperimenta, podelili su spremačice u 2 grupe. Onima u prvoj grupi su dali informaciju da svojim radom zapravo ispunjavaju normu za vežbanje koju stručnjaci preporučuju za aktivne ljude. Spremačice u drugoj grupi nisu imale tu informaciju.

Posle 4 nedelje, bez ikakvih promena u ponašanju, spremačice iz prve grupe su, u poređenju sa ovima iz druge grupe, imale bolje rezultate na svim testovima: smanjili su im se pritisak, težina, indeks telesne mase…

Ova mala promena u uverenju da rade nešto dobro, iako potpuni placebo, oslobodio ih je osećaja krivice i posredno promenio opštu zdravstveni sliku.

U životu, a naročito sada, trebaju nam stalne, ali baš te mic-po-mic promene, nešto gde je šansa da zabrljamo mala, gde znamo da ne gubimo mnogo ako nešto ne pođe po planu.

Zato sad kad se dohvatite usisivača, odmah pomislite na ovih 175 kalorija, osećaćete se mnogo bolje nego da mislite kako vam je još samo usisavanje trebalo u životu 😉

O receptu

Prvo sam čula obradu Bésame Mucho i rekla mužu: „Moramo sa ovom pesmom da snimimo recept!“ Onda sam smišljala recept i uz tako nežne note jedino mi je na pamet padala čokolada. A ja sam jedna od onih nenormalnih koja ne jede čokoladu, jer mi je mnoooogo slatka. Međutim, kad iskombinujem tamnu čokoladu i punjenje sa krem sirom i pečenim bademima zaslađeno belom čokoladom, to čak i za mene postane zavodljiva, prste da poližeš kombinacija. Zbog svega smo ove čokoladne sendviče i nazvali Bésame Mucho.

Što se posipanja tiče, možete koristiti bilo koje namirnice koje u ovom trenutku imate ili volite: orahe, lešnike, suvo voće, čili papriku, jagode…

Video recept

Pratite nas i na našem Youtube kanalu.

Recept

Sastojci (za 6 kom):

  • 85 g crne čokolade (naša je imala 7o% kakao delova)
  • 60 g bele čokolade
  • 85 g krem sira
  • 30 g badema

za posipanje:

  • ½ kašičice sitno seckanih pistaća
  • ½ kašičice usitnjene liofilizovane maline
  • 2 prstohvata krupne morske soli

 

U manju šerpu sipajte vodu, preko stavite činiju ali tako da dnom ne dodiruje vodu i stavite na tihu vatru. U činiju dodajte izlomljenu crnu čokoladu i rastopite je na pari, povremeno mešajući. Na papiru za pečenje, pomoću čaše ili okrugle modle za kolače iscrtajte 12 krugova prečnika 5 cm. Stavite papir na pleh iscrtanom stranom na dole i na svaki krug nanesite po oko ½ supene kašike rastopljene crne čokolade, razmazujući je prema obliku iscrtanog kruga. Ako vam ostane rastopljene čokolade, ravnomerno je rasporedite po već formiranim krugovima. Dva čokoladna kruga pospite pistaćima, dva malinama, a dva morskom solju. Preostalih 6 krugova ostavite bez ikakvog posipa. Stavite u frižider na oko 1 h.

Da napravite fil, na isti način rastopite belu čokoladu i ostavite sa strane da se malo prohladi. U tiganju, na umerenoj vatri, blago prepecite bademe, pazeći da ne pregore i povremeno ih mešajući. Sklonite sa vatre, sipajte na dasku za seckanje, pa, kad se malo prohlade, sitno ih iseckajte. U činiji pomešajte krem sir sobne temperature sa rastopljenom belom čokoladom i seckanim bademima. Stavite u frižider na 15-ak minuta.

Da napravite čokoladne sendviče, izvadite crnu čokoladu iz frižidera i vrhom oštrog noža odvojite čokoladne medaljone od papira. Na tanjir za serviranje stavite čokoladne medaljone bez posipa, preko dodajte po punu kašičicu fila (rasporedite sav fil jednako) i preklopite preostalim čokoladnim medaljonima. Stavite u frižider.

Servirajte direktno iz frižidera. Odlično idu uz proseko.

Pratite nas i na:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.