2 Komentara

Mus od bele čokolade

Fb-Button

Ne podnosim pitanje „da li vam je čaša polupuna ili poluprazna?“. Nervira me to nametanje pozitivnog pogleda na svet, ma koliko bila privlačna ideja o stalnom stanju sreće. U nama je sitan vez raznovrsnih emocija, zašto ih ne bih sve i živela. Što mi je koloritniji taj spektar osećanja, što sam otvorenija da osećam i ljutnju, i strah, i zabrinutost, i anksioznost, ali i radost, ponos, poletnost i ushićenost, to više znam o sebi. Ako ništa drugo, posle nekog bedaka, znam više da cenim i male radosti.

Sačuvajmebože istoće i prosečnosti u svakom smislu! Svako od nas je drugačija krivudava linija, svi smo u nečemu odlični, u nečem drugom malo bagujemo, a u nečem trećem smo možda još uvek na velikom izazovu. Svako od nas nije samo jedno ili drugo, npr. optimista ili pesimista, sve zavisi od konteksta i situacije – nekad smo malo više jedno, a nekad umemo da budemo i ovo drugo. I na kraju, svako od nas ima svoj put do istog cilja i nema nekog vrhovnog autoriteta koji bi mogao da kaže da je moj put do sreće bolji ili ispravniji od tvog.

Zato vam prvo želim da budete radoznali i pronađete svoj put, ako već niste. Ako jeste, samo napred, želim vam da istrajete, da se ne obazirete šta je „normalno“ (čitaj „prosečno“) ili šta vam drugi kažu da je bolje za vas.

Drugo, želim vam da ne budete sami sebi najgori šef, onaj koji ne prašta greške i uvek ima samo najviša očekivanja. Ok je da niste uvek svoji i najbolji!

O receptu

Već sam nekoliko puta pisala da mi volimo kad je slatko manje slatko, pa je zato i u ovom receptu količina dodatnog šećera minimalna, koliko da pomogne da se napravi šam. Bela čokolada je sama po sebi vrlo slatka i po našem ukusu je to više nego dovoljno za ceo mus.

Važno je da čokolada ne bude ni pretopla niti hladna kada dodajete ostale elemente. Ako je suviše topla – izdvojiće se masnoća, a ako je hladna – napraviće se grudvice. Tokom snimanja nam se upravo desilo da se zgrudva mešavina čokolade, krem sira i pavlake, pa sam samo celu činiju stavila na kratko na paru, sve vreme mešajući, dok ponovo nisam dobila glatku masu.

Video recept

Pratite nas i na našem Youtube kanalu.

Sastojci (za 4 osobe):

  • 200 g bele čokolade
  • 65 g krem sira
  • 150 ml nezaslađene mlečne pavlake za šlag
  • 3 belanceta
  • 1 kašičica šećera

za serviranje (opciono)

 

Čokoladu isecite na kockice i rastopite na pari ili u mikrotalasnoj rerni i ostavite sa strane da se malo prohladi. Za to vreme, u dubljoj činiji mikserom umutite krem sir i mlečnu pavlaku, pa dodajte rastopljenoj čokoladi i umutite varjačom da se sve sjedini.

U činiji mikserom umutite belanca sa prstohvatom soli, pa kad zapene dodajte šećer i nastavite da mutite da dobijete šam. Dodajte 1/3 šama u mešavinu čokolade, sira i pavlake, pa nežno umutite. Ponovite sa ostatkom šama.

Da servirate, rasporedite mus u 4 činije ili čaše. Ako želite da ih dekorišete kao na slici, isecite vrhove grančica ruzmarina, umočite svaki u malo vode, pa u kristal šećer i zabodite u mus. Mus stavite u frižider da se hladi najmanje 1 h, a potom dodatno ukrasite sitno seckanim pistaćima i mrvicama maline.

Pratite nas i na:

2 komentara na “Mus od bele čokolade

  1. Prekrasno je sve – od recepta, preko izvedbe , do vas samih.
    Ne volim bijelu cokoladu , ne ludujem bas ni za krem sirom u kombinaciji sa cokoladom, ali ovo izgleda tako prelijepo da moram da napravim. Vi ste podigli ljestvicu kad je inovativnost i prezentacija u pitanju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.