Ostavite komentar

Hrskava pita sa bananama

Fb-Button

Moj raskid sa tortama je bio spontan. Na vrhovima prstiju mi se ušetala ideja da se ne slažemo, da nemamo šta da tražimo zajedno. Filovi su postali neuzbudljivi, dosadni, a kore se „zarazile“ istoćom. Iz te ljubavne veze jedino još pamtim prvi zalogaj Reforme, ubavog ukusa pečenih lešnika i putera. Sve ostale radosti izgubile su se u lavirintu mog nezainteresovanog uma. 

Neko vreme čokolada je nosila breme jedinog slatkiša u mom životu, vredno se trudila da me svojom svilenom teksturom i kao somot mekanim mirisom iznova osvaja. Bila sam ludo zaljubljena i glamurozno zavisna. Posle nekoliko godina došao je ljubavni mamurluk, prestala sam da je sanjam, a počela da je preispitujem. U početku sam joj zamerala sitnice, a onda sve više uviđala mane i nesklad kalorija i užitka. Napustila sam je. Danas kad se sretnemo, skoro da se ne pogledamo, pravimo se kao da među nama nikada nije bilo strasti.

Za sve to vreme pravila sam ljubavne izlete sa gumenim bonbonama, afere za jednu noć sa lenjim pitama i tartovima, očikujanja sa nepoznatim dezertima. I danas strastveno flertujem sa probranim karamelama sa bogatim ukusom maslaca i mrvom morske soli.

O receptu

Za mene je ovakva pita pravo otkrovenje. Lako se sprema, podloga je uvek ista i beskrajno jednostavna, a izbor filova neiscrpan. Mi smo je isprobali sa kombinacijom kruške, plavog sira i oraha (naša omiljena), sa jabukom, suvim grožđem i orasima, sa bananama i suvim smokvama, sa pečenim paprikama, grilovanim tikvicama i feta sirom…

Za blog smo izabrali pitu sa bananama i karamelama kao mali omaž predivnim pariskim radnjama sa ručno rađenim karamelama spektakularnog ukusa.

Video recept

Pratite nas i na našem Youtube kanalu.

Sastojci:

  • 6 kora za pitu
  • 60 g rastopljenog putera
  • 4 banane
  • 5-6 karamel bonbona
  • 50 g krupno seckanog pečenog lešnika

 

Na veliki pleh obložen papirom za pečenje ređajte kore jednu preko druge, svaku premazujući rastopljenim puterom. Preko poslednje poređajte banane isečene na kriške i seckane karamel bonbone, pa sve pospite pečenim lešnikom i poprskajte preostalim puterom.

Pecite u zagrejanoj rerni na 200º C, 15 minuta, dok kore ne dobiju zlatno braon boju, a karamele se ne rastope.

Pratite nas i na:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.