Ostavite komentar

Proseko sa voćem i bosiljkom

Fb-Button

Volim kad me mehurići zagolicaju po vrhu nosa. Volim kad mi štrkljava svežina blago zacvrči na jeziku. Volim kad mi grlo nežno zavibrira sa svakim gutljajem hladnog voćnog nektara. Volim proseko.

Ovo letovanje je trebalo da bude u znaku hrane i vina, a ispalo je mnogo više od toga – u srce nam se istetovirale slike spektakularnih vinograda jedinstvene Proseko regije, šarmantnih varošica na Putu proseka (Strada del Prosecco), između gradova Conegliano i Valdobbiadene, čarobnih brdovitih predela iznad prekrasnog Treviza i bogatih kestenovih šuma podno Dolomita.

Kao i obično, krenuli smo odmah nakon svitanja, požurili da dan provedemo u Trstu, tamo gde je sve poznato a nikad dosadno.

Sutradan prvo svratimo u uspavano staro selo Sesto al Reghena, protkano potocima i okićeno gustim zelenilom, u kom domuje samostan Santa Maria in Sylvis, crkveni kompleks bogate istorijske i umetničke vrednosti.

Sesto al Reghena, foto: Porodične gastronomije

Samostan Santa Maria in Sylvis, foto: Porodične gastronomije

Potom produžimo u Pordenone, grad sa fino očuvanim starim gradskim jezgrom, u kojem pogled naročito privlači lepa Palazzo Comunale i katedrala sa visokim zvonikom.

Pordenone, foto: Porodične gastronomije

Pordenone, foto: Porodične gastronomije

Gledajući u nisko sunce, uskim vijugavim putem što se proteže kroz nepregledan niz čokota loze, stižemo u naš seoski smeštaj kod Pietra Franka i žene mu Vitorije.

Proseko regija, foto: Porodične gastronomije

Casa di Campagna, Miane, foto: Porodične gastronomije

Odmah, uz bocu hladnog frizantea, počnemo sa domaćinima da pravimo planove za naredne dane. Posle se popnemo do sobe, osluškujući škripu poda koja kao da šapuće sve tajne ove predivne 250 godina stare kuće. Otvorimo prozore i duboko udahnemo milinu prizora.

Jedan dan odvojimo da snimimo ono što smo svakog dana pijuckali.

Video recept

Pratite nas i na našem Youtube kanalu.

Sastojci:

  • proseko
  • voće po želji (grožđe, šljiva, nektarina…)
  • svež bosiljak

U čaše za belo vino stavite po nekoliko listića bosiljka, sipajte proseko, dodajte voće isečeno na kriške i pijuckajte malim srkovima, da vam uživanje što duže potraje.

Ponovite dok ne potrošite sve sastojke.

Pratite nas i na:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.